Η γη τής Αφρικής είναι μία γη, η οποία έχει υποφέρει πολύ, και γιά πολλούς λόγους.

Απετέλεσε, καθ’ όλη την ιστορία της, το «εξιλαστήριο θύμα» τής ανάπτυξης τών άλλων ηπείρων. Την άφησαν να «μαραθεί», ώστε να μπορέσουν, οι άλλες οικονομίες, να την εκμεταλλευτούν, και να αναπτυχθούν εις βάρος της.

Μία, ακόμη, «πληγή», στην ιστορία της, είναι η ιστορία τών «ματωμένων» διαμαντιών.

Ανέκαθεν, η Αφρική, απετέλεσε, γιά τούς κατακτητές της, πηγή ορυκτού πλούτου, όπως: χρυσού, και: ελεφαντοδόντου. Ωστόσο, και οι ντόπιοι, ακόμη, ενεπλάκησαν στην ιστορία τών λαθραίων διαμαντιών, με σκοπό να διοχετεύσουν τα χρήματα σε πολεμικά εφόδια.

Οι έμποροι τών «ματωμένων» διαμαντιών «άδραξαν» την ευκαιρία, σε περιόδους κατά τις οποίες, πολλές χώρες τής Αφρικής, όπως: η Σιέρρα Λεόνε, η Ανγκόλα, η Λαϊκή Δημοκρατία τού Κονγκό, η Λιβερία, η Ζιμπάμπουε, και: η Ακτή τού Ελεφαντοστού, πλήττονταν από εμφυλίους πολέμους, με απολογισμό: εκατομμύρια θύματα, και ανθρώπινες θηριωδίες, εξεγέρσεις, και: πολιτικές αναταράξεις. Οι αντάρτες υπεχρέωναν τούς ανθρώπους, που κατοικούσαν στις περιοχές αυτές, να δουλεύουν στα ορυχεία -συχνά υπό άθλιες συνθήκες- και καρπώνονταν, οι ίδιοι, τα οικονομικά οφέλη. Έτσι, τροφοδοτούσαν τις εμπόλεμες ζώνες με όπλα, τα οποία αγόραζαν από την πώληση τών διαμαντιών. Ως εκ τούτου, τα λαθραία, αυτά, διαμάντια, ονομάστηκαν: «ματωμένα».

africa

Οι επαναστάτες, στις περιοχές αυτές, θέτουν υπό τον έλεγχό τους τα αδαμαντορυχεία, και ασχολούνται με το λαθρεμπόριο διαμαντιών, στο οποίο εξαναγκάζονται να δουλεύουν άνδρες, γυναίκες, ακόμη και παιδιά, με σκοπό, οι ίδιοι, να χρηματοδοτήσουν τις πολεμικές ενέργειές τους! Υπάρχουν διαμάντια από ορυχεία που ελέγχονται από επαναστάτες, και διαμάντια που κλέβονται από νόμιμα ορυχεία. Από την πώλησή τους, προκύπτουν τεράστια χρηματικά ποσά, τα οποία, με τη σειρά τους, επιφέρουν: δωροδοκίες, βασανιστήρια, και: δολοφονίες, προκειμένου να «αλλάξουν χέρια». Εκτός τών άλλων, στα ορυχεία αυτά, ευδοκιμεί και η δουλεία. Άνθρωποι υποχρεώνονται να δουλεύουν εκεί, σε απάνθρωπες συνθήκες, όπου, η ζωή, δεν έχει καμμία αξία, και τα ανθρώπινα δικαιώματα καταπατώνται, κατά τρόπο πρωτόγνωρο! Οι σύγχρονοι, αυτοί, σκλάβοι, δεν αμείβονται γιά την πολύωρη εργασία τους, και, ίσα-ίσα που τρέφονται, ενώ, η ζωή τους, απειλείται διαρκώς.

Ο «Ο.Η.Ε.», σε μία προσπάθεια να αποτρέψει την είσοδο λαθραίων διαμαντιών στο παγκόσμιο εμπόριο, εφαρμόζει το «Πρόγραμμα Kimberly», κατά το οποίο, γιά την πώληση τών διαμαντιών, απαιτούνται πιστοποιητικά, που αποδεικνύουν την προέλευσή τους. Τα πιστοποιητικά αυτά, εγγυώνται την νόμιμη εξόρυξη τών διαμαντιών, και είναι η απόδειξις ότι: παρήχθησαν, πωλήθηκαν, και: εξήχθησαν, «καθ’ όλα νόμιμα», καθώς, τα έγγραφα αυτά, συνοδεύουν τούς πολυτίμους λίθους, από το ορυχείο, μέχρι την λιανική πώλησή τους. Σε αυτή τη διαδικασία, συμμετέχουν 71 κράτη, και απαγορεύεται, σ’ αυτά, να εμπορεύονται διαμάντια από κράτη τα οποία δεν συμμετέχουν. Στη Λιβερία, και στην Ακτή Ελεφαντοστού, έχουν επιβληθεί κυρώσεις, οι οποίες προκύπτουν από το «Πρόγραμμα Kimberly».

Μέσω τής διαδικασίας αυτής, το λαθραίο εμπόριο διαμαντιών έχει περιοριστεί στο 1% τού παγκόσμιου εμπορίου, και γίνονται προσπάθειες να εξαλειφθεί παντελώς, όπως, επίσης, και η σκλαβιά, που συνεπάγεται αυτό. Ωστόσο, αυτό που μπορεί, κάποιος, να εξάγει ως συμπέρασμα, απ’ όλη, αυτή, την ιστορία, είναι ότι έχουμε, ακόμη, πολύν δρόμο μπροστά μας, σε αυτόν τον πλανήτη, γιά να γίνει, κάποτε, «ανθρώπινος»…

Για τον ΕΟΕ

Κατερίνα Τόλια, δημοσιογράφος

Γράψε απάντηση

Γράψε ο σχολιό σου
Γράψε το όνομά σου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.