Είναι αρκετοί, εκείνοι που γνωρίζουν τον γυναικείο «δαίμονα», με το όνομα: «Λίλιθ».

Η Λίλιθ είναι ένας μυθικός δαίμονας, ο οποίος, κατά τον μύθο, βλάπτει τα παιδιά!

Σε κάποια μέρη, η Λίλιθ εμφανίζεται σαν νυχτερινός δαίμονας. Σύμφωνα με κάποια απόκρυφα κείμενα τής Καθολικής Εκκλησίας, η Λίλιθ ήταν η πρωτόπλαστη γυναίκα, καί φτιάχτηκε, όπως καί ο Αδάμ, από χώμα, οπότε, ήταν ίση του, σε αντίθεση με την Εύα.

Βάσει τού μύθου, ο Αδάμ, δίπλα του, δεν ήθελε μία γυναίκα ισάξιά του! Η Λίλιθ πρόφερε το ιερότερο, από τα ονόματα τού Θεού, καί υψώθηκε στον ουρανό. Ο Αδάμ παραπονέθηκε στον Θεό, καί, εκείνος, με την σειρά του, πρόσταξε τη Λίλιθ να αποφασίσει: ή, να υποταχθεί στον Αδάμ, ή: να φύγει από τον Κήπο τής Εδέμ, αλλά, επιλέγοντας το δεύτερο, κάποια, από τα παιδιά που θα έκανε, θα πέθαιναν!

Η ιστορία λέει πως, η Λίλιθ, θέλοντας να έχει την δική της γνώμη, έφυγε από τον Κήπο. Ο Αδάμ, όμως, μην αντέχοντας την μοναξιά, ζήτησε να φτιαχθεί μία γυναίκα με λιγότερες δυνατότητες από εκείνον. Έτσι, δημιουργήθηκε η Εύα.

Ανά καιρούς, η ιστορία, όμως, αλλάζει…

Η Λίλιθ ήταν μία δυναμική γυναίκα, η οποία, λόγω τής σαρκικής της θέλησης, εκδιώχθηκε από την Εδέμ. Ακολούθησε το «σκοτεινό μονοπάτι», επιλέγοντας να παίρνει, με τον «τρόπο» της, ό,τι ήθελε, καί, ειδικότερα, από τούς άντρες. Αποπλανούσε τούς άντρες, ως εκδίκηση γιά τον Αδάμ, καί σκότωνε τiς γυναίκες, πετάγοντάς τες στη θάλασσα! Κανένας δεν μπορούσε να αντισταθεί στη γοητεία της!

Είναι ο «θηλυκός διάβολος», καθώς, καί σε πολλές παραστάσεις, καί ταινίες, είναι το «δεξί χέρι» τού Διαβόλου -αν όχι, ο ίδιος ο Διάβολος- καί «κινεί», τα πάντα, εκείνη.

Μην μπορώντας να κάνει παιδιά, η ίδια, έπαιρνε τις ψυχές αθώων παιδιών.

Σήμερα, την χαρακτηρίζουν, ως, την λεγομένη: «Μόρα». Μία γυναικεία μορφή, που έρχεται στον ύπνο -συνήθως στούς άντρες-, κάθεται από ‘πάνω τους, καί τούς «παίρνει» την ψυχή, κόβοντάς τους την ανάσα, χωρίς να μπορούν να κινηθούν.

Ως: «Μόρα – Λίλιθ», λέγεται πως ήταν: είτε η πρώτη γυναίκα τού Αδάμ, ή: μία από τις κόρες του! Σε αυτή την εκδοχή, λέγεται πως ήταν, εκείνη, που μύησε τον Αδάμ στην απόλαυση τού σεξ! Ή: ο Αδάμ προσπάθησε να βιάσει την Λίλιθ, κι’ εκείνη, τρομαγμένη, έφυγε από τον Παράδεισο.

Τρομαγμένος, ο Αδάμ, έστειλε αγγέλους γιά να την φέρουν πίσω, καί, εκείνη, αρνήθηκε, λέγοντάς τους ότι, στούς αιώνες τών αιώνων, θα επισκέπτεται τα μικρά παιδιά, στον ύπνο τους, καί θα τα πνίγει, γιά να εκδικηθεί!

Εκτός από το «δεξί χέρι τού Διαβόλου», λέγεται πως ήταν καί γυναίκα του, καί, ως εκ τούτου, εκείνη, εκπλήρωνε τις «σκοτεινές πράξεις»!

Απεικονίζεται, συνήθως, ως μικρή σε ηλικία, με κόκκινα μάτια, καί ξανθά μαλλιά.

Για τον ΕΟΕ

Μπάκα Σουζάνα Δημοσιογράφος

Γράψε απάντηση

Γράψε ο σχολιό σου
Γράψε το όνομά σου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.