Ένα υπερμεγέθες χειρόγραφο, που η ιστορία του ξεκινά από τον Μεσαίωνα, καί η ανάλυσή του φτάνει ως το σήμερα.

Πρόκειται, όπως λέγεται, γιά την: «Βίβλο τού Διαβόλου», ή, αλλιώς: «Codex Gigas».

Ένα βιβλίο, περίπου, ενός μέτρου ύψους, 51 εκ. πλάτους, καί βάρους 75 κιλών!

Εθεωρείτο ως: το «Όγδοο Θαύμα τού Κόσμου»!

Το βιβλίο, αυτό, γραμμένο στα λατινικά, περιλαμβάνει: την Παλαιά, καί την Καινή, Διαθήκη, μία νεκρολογία τού μοναστηριού στο Poleridge, μία λίστα με τα μέλη τής αδελφότητας τού μοναστηρίου, καί το αρχαιότερο, τσεχο-λατινικό, χρονικό. Ακόμη, περιέχει: μυστικές ιατρικές συνταγές γιά την ίαση τής επιληψίας, καί τού πυρετού, αλλά καί λύσεις γιά ασυνήθιστα προβλήματα, όπως, γιά παράδειγμα: η ανακάλυψη ενός κλέφτη! Στο τέλος τού βιβλίου, είναι τοποθετημένη μιά λίστα με τις ημέρες που πέφτει το Πάσχα, τα επόμενα χρόνια.

Από τούς επιστήμονες, θεωρείται ως ένα ανεξήγητο αντικείμενο. Το ξεφύλλισμα τού βιβλίου απαιτεί την συνδρομή, τουλάχιστον, δύο ανθρώπων, γιά να γυριστούν οι σελίδες του, αφού είναι κατασκευασμένες, συνολικά, από 160 δέρματα ζώων!

Ωστόσο, αυτό που προκαλεί δέος στούς ερευνητές, είναι μία, έγχρωμη, ολοσέλιδη, απεικόνιση τού Διαβόλου, που κάνει, πολλούς, να πιστεύουν ότι είναι καταραμένο!

Στιγμιότυπο 2015-07-15, 7.05.56 μ.μ.

Αναζητώντας την ταυτότητα τού συγγραφέα, οι ερευνητές ισχυρίζονται πως, η ιστορία τού βιβλίου, συμπίπτει με την «σκοτεινή» ιστορία ενός βενεδικτίνου καλογήρου, σε μοναστήρι τής Βοημίας, ο οποίος καταδικάστηκε να εντοιχιστεί ζωντανός, επειδή καταπάτησε τούς όρκους τού μοναχικού βίου. Γιά να γλιτώσει την τιμωρία, καί την ίδια του την ζωή, ο μοναχός υπεσχέθει να γράψει, μέσα σε μιά νύχτα, ένα βιβλίο, στο οποίο θα περιλαμβάνεται όλη η ανθρωπίνη γνώση, καί, εξ αιτίας αυτού, θα δοξαζόταν το μοναστήρι, γιά αιώνες! Όταν, όμως, ο μοναχός συνειδητοποίησε ότι, κάτι τέτοιο, ήταν αδύνατον, απελπίστηκε, καί απευθύνθηκε στον Διάβολο, γιά βοήθεια, επιθυμώντας να κάνει μία συμφωνία, με αντάλλαγμα την ψυχή του! Έτσι, ο Διάβολος αποδέχθηκε την πρόταση, καί επισφράγισε την συμφωνία, προσθέτοντας την… αυτοπροσωπογραφία του! Στην έγχρωμη φωτογραφία, ο Διάβολος απεικονίζεται, σε άδειο φόντο, ανάμεσα σε δύο μεγάλους πύργους, ενώ, απέναντί του, απεικονίζεται ο Παράδεισος, καί συμβολίζει, όπως λένε οι ειδικοί, την αιώνια μάχη τού Καλού με το Κακό, καί την επιλογή μας, τελικά, στο ποιόν δρόμο θα ακολουθήσουμε.

Η ολοκλήρωση τού τεραστίου, αυτού, βιβλίου, υπολογίζεται γύρω στο 1230, ενώ, η διάρκεια συγγραφής του, από ένα, καί μόνον, άτομο, απασχόλησε, ιδιαίτερα, τούς ερευνητές, καθώς ένα, τέτοιο, βιβλίο, θα απαιτούσε δεκαετίες γιά να γραφτεί!

Η «Βίβλος τού Διαβόλου» περιέχει ολόκληρη την «Βίβλο», καί πέντε, μακροσκελή, κείμενα. Αρχίζει με την «Παλαιά Διαθήκη», ακολουθούν τα έργα τού Φλαβίου Ιωσήπου, καί τελειώνει με την «Καινή Διαθήκη», καί το έργο: «Χρονικά τών Βοημών», από τον «Κοσμά, τον εκ Πράγας».

Η υπογραφή: «Hermann Inclusis», ταιριάζει με το υπόλοιπο χειρόγραφο, καί επιβεβαιώνει την άποψη ότι, το βιβλίο, γράφτηκε από έναν, καί μόνον, άνθρωπο! Ωστόσο, ορισμένοι ερευνητές εκτιμούν ότι, ο «μύθος τού τιμωρημένου μοναχού» προκύπτει από μία παρεξήγηση, που αφορά την υπογραφή: η λατινική λέξις: «Inclusus», υποδηλώνει: την «απομόνωση», μία τρομακτική τιμωρία, αλλά, η πραγματική ερμηνεία τής λέξης, στην κοινή χρήση της, είναι, πιό κοντά, στην έννοια τού «ερημίτη».

Σήμερα, βρίσκεται στο μεσαιωνικό τμήμα τής Βιβλιοθήκης τής Πράγας, καί μόνον 60 άνθρωποι, την ώρα, επιτρέπεται να την επισκεφθούν, καί, μόνον, γιά 10 λεπτά!

Για τον ΕΟΕ

Νάνσυ Γρηγοράκη Θεολόγος

Γράψε απάντηση

Γράψε ο σχολιό σου
Γράψε το όνομά σου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.