«Μεσαίωνας»: Ίσως, η πιό σκοτεινή περίοδος στην ανθρωπίνη Iστορία!

Μία περίοδος που, ακόμη, δεν έχει «αποκρυπτογραφηθεί», τελείως, και έχει «αφήσει» πολλά ερωτηματικά στούς συγχρόνους ανθρώπους. Μία εποχή που, οι μύθοι και οι θρύλοι, είχαν «δεσπόζουσα θέση» και, κανείς, δεν μπορούσε να τούς «καταρρίψει»! Αντιθέτως, αν, κάποιος, προσπαθούσε να κάνει κάτι τέτοιο, έφτανε μέχρι και τον θάνατο! Γιά να δούμε, όμως, ποιοί μύθοι θα «καταρριφθούν», εδώ, και θα «ξεσκεπάσουν», στο ελάχιστο, τον «περιβόητο» Μεσαίωνα;

flat-earth-e1400072864147

Η Γη είναι επίπεδη.

Ο Γαλιλαίος ήταν αυτός που, πρώτος, είπε ότι, η Γη, δεν είναι επίπεδη, αλλά στρογγυλή, και γυρίζει γύρω από τον Ήλιο, και τον άξονά της. Η αλήθεια είναι ότι, αυτή την άποψη, είχαν και οι άνθρωποι τού Μεσαίωνα, όμως, αργότερα, επικράτησε η άποψη ότι, οι κάτοικοι τού Μεσαίωνα, ήσαν σίγουροι ότι, η Γη, ήταν επίπεδη, γιά να φανεί πόσο «οπισθοδρομική» ήταν εκείνη η περίοδος.

medieval-2

Το «δικαίωμα» τής «πρώτης νύχτας» ήταν υπαρκτό.

Η «παρθενοφθορία» εμφανίστηκε, αρχικά, ως «νομικός όρος», στο Βυζάντιο, τον 12ο αιώνα, και αναφερόταν στο «δικαίωμα γάμου» τών γυναικών. Μετέπειτα, αναπτύχθηκε ο μύθος ότι, οι τοπικοί άρχοντες, είχαν το δικαίωμα τής «πρώτης νύχτας», στις παρθένες συζύγους! Ο μύθος, αυτός, διαδόθηκε στην Γαλλία τού 19ου αιώνα, ωστόσο, οι ιστορικοί «κατέρριψαν» αυτόν τον μύθο.

The_Vikings_were_hated_everywhere

Οι Βίκινγκς φορούσαν κράνη με κέρατα.

Στην σκέψη, όλων μας, οι Βίκινγκς έχουν «εντυπωθεί» ως «ανοιχτόχρωμοι» πολεμιστές, που «φορούσαν» κέρατα. Η αλήθεια, δυστυχώς, είναι ότι δεν φορούσαν, ποτέ, κράνη με κέρατα, διότι, κάτι τέτοιο, θα τούς εμπόδιζε στο να πολεμήσουν. Η εικόνα τών Βίκινγκς, να φοράνε κράνη με κέρατα, δημιουργήθηκε από ζωγράφους τής εποχής, οι οποίοι τούς φαντάζονταν έτσι!

medievalTorture-700x525

Οι «μηχανές βασανιστηρίων» κατασκευάστηκαν στον Μεσαίωνα.

Ισχύει ότι, πολλές «μηχανές βασανιστηρίων», κατασκευάστηκαν κατά την διάρκεια τού Μεσαίωνα, αλλά, όχι και όλες! Και, ούτε όλες, ήσαν φρικιαστικές, και τρομακτικές, όπως αναφέρεται σε πολλά ιστορικά άρθρα. Εξ άλλου, κατασκευές που «προσέφεραν» αργόν, και βασανιστικόν, θάνατο, όπως: το «αχλάδι τού πνιγμού», και: η «καμπίνα τού θανάτου», εμφανίζονται χρόνια μετά: το 1492 μ.Χ.

angels-and-demons

Διενέξεις γιά αδιάφορα θέματα.

Υποστηρίχθηκε, από αρκετούς διανοουμένους τής εποχής, ότι, κατά τον Μεσαίωνα, οι άνθρωποι ασχολούντο με, τελείως αδιάφορα, θέματα, που, κυρίως, αφορούσαν την θρησκεία! Ένα, από αυτά, ήταν το: πόσοι άγγελοι χόρευαν ‘πάνω από μία θρησκευτική φιγούρα! Φυσικά, κάτι τέτοιο, δεν συνέβαινε, και ήσαν, απλά, μύθοι τών ανθρώπων, εκείνης τής εποχής, γιά να «υποτιμήσουν» τα χρόνια τού Μεσαίωνα.

«Ζώνες παρθενίας».

Λέγεται ότι, οι άντρες, όταν πήγαιναν να πολεμήσουν, ανάγκαζαν τις γυναίκες τους να φοράνε ζώνες, οι οποίες είχαν καρφάκια, στην ευαίσθητη περιοχή και, έτσι, θα ήταν αδύνατο, γι’ αυτές, να έχουν σεξουαλική επαφή! Κάτι τέτοιο, δεν είναι αποδεδειγμένο ότι συνέβαινε. Ωστόσο, όμως, οι ζώνες αυτές, υπήρχαν, και μπορεί να μην ξέρουμε αν χρησιμοποιήθηκαν στον Μεσαίωνα, αλλά, τον 19ο αιώνα, είχαν μεγάλη ζήτηση, κυρίως γιά σαδομαζοχιστικούς σκοπούς!

medieval-7-monaxos

Έπιναν μόνον κρασί και μπύρα.

Όχι, δεν ήσαν αλκοολικοί στον Μεσαίωνα! Απλά, το νερό τους ήταν μολυσμένο και, γι’ αυτό, αναγκάζονταν να πίνουν: είτε κρασί, είτε μπύρα. Φυσικά, υπήρχαν καθαρές πηγές, από τις οποίες έρρεε γάργαρο νεράκι, αλλά, αυτό, ήταν προνόμιο μόνον τών πλουσίων, και μερικών αγροτών.

Στιγμιότυπο 2015-08-18, 1.20.43 μ.μ.

Βρωμούσαν.

Άλλος ένας μύθος έρχεται να καταρριφθεί, σαν «πύργος από τραπουλόχαρτα»! Οι άνθρωποι πλένονταν φυσιολογικά, και επεριποιούντο τούς εαυτούς τους. Εξ άλλου, προϊόντα προσωπικής υγιεινής ήσαν ευρέως γνωστά. Το σίγουρο είναι ότι δεν έμεναν άπλυτοι, γιά να διατηρήσουν την κόμη τους, όπως συνήθιζαν οι κυρίες τού 19ου αιώνα!

Neuschwanstein_Castle_LOC_print_rotated

Το κάστρο Νόϊσβανσταϊν (Neuschwanstein).

Το κάστρο αυτό, με το περίεργο όνομα, φημολογείται ότι χτίστηκε τον Μεσαίωνα, την περίοδο που, τα επιβλητικά κάστρα, είχαν «δεσπόζουσα θέση» στην Αρχιτεκτονική. Μάλιστα, το συγκεκριμένο, έχει μείνει στην Ιστορία ως ένα από τα καλύτερα Μεσαιωνικά κάστρα! Τι κρίμα, όμως, που δεν ήταν Μεσαιωνικό! Το κάστρο έχει στοιχεία «ρομαντισμού» και, επιπλέον, χτίστηκε το 1865, από τον Λουδοβίκο Β’ τής Βαυαρίας, ως χώρος ανάπαυσης, και «φόρος τιμής» στον Ριχάρδο Βάγκνερ.

contadini_01

Οι τομάτες ήσαν δηλητηριώδεις.

Όχι! Δεν ήσαν! Απλά, στην Ευρώπη, δεν είχαν διαδοθεί ακόμη, καθώς προέρχονται από το Περού. Μόλις τον 16ο αιώνα έγινε ευρέως γνωστή, η τομάτα, στην Ευρώπη, όπου και έγινε η εισαγωγή της από την Νότιο Αμερική.

Black-Death

Στα τριάντα, πέθαιναν.

Είναι αυτονόητο ότι, το «προσδόκιμο ζωής», ήταν πολύ μικρότερο από ό,τι σήμερα, λόγω τής μηδενικής ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει πως ήταν «νόμος», στα τριάντα, να πεθαίνει κάποιος. Ήταν, απλά, μιά ηλικία, όπου, το αναμενόμενο, ήταν, κάποιος, να χάσει τη ζωή του. Αυτό, δεν σημαίνει ότι δεν υπήρχαν και άτομα που έφταναν και τα πενήντα, και τα εβδομήντα χρόνια.

Ravensburger.717410.large

Έτρωγαν με τα χέρια.

Οι άνθρωποι δεν ήσαν ζώα. Έτρωγαν με τα χέρια, αλλά, όχι όλα τους τα τρόφιμα. Χρησιμοποιούσαν και κουτάλια, και μαχαίρια, σκεύη αρκετά διαδεδομένα κατά την Μεσαιωνική περίοδο. Επιπρόσθετα, το πιρούνι ήταν, ήδη, διαδεδομένο, από τον 6ο αιώνα, στο Βυζάντιο, ενώ, στον Ιταλικό Μεσαίωνα, εντάχθηκε τον 11ο αιώνα.

arabs_410_310_1

Δεν ταξίδευαν.

Ταξίδευαν. Εμετακινούντο στην ενδοχώρα και, πολλές φορές, και έξω από τα σύνορα. Ακόμη και οι βασιλείς πήγαιναν σε μοναστήρια, και εκκλησίες, οι οποίες ευρίσκοντο αρκετά μακριά, από την κατοικία τους. Άρα, η πεποίθηση ότι, οι άνθρωποι τού Μεσαίωνα, εγεννώντο, και πέθαιναν, στο χωριό, είναι λανθασμένη.

medieval-13

Οι γυναίκες δεν είχαν δικαιώματα.

Οι γυναίκες ήσαν σε θέση: να αγοράσουν, να κληρονομήσουν, να πουλήσουν, ακόμη και να ανοίξουν μία δική τους επιχείρηση! Άρα, «μιά-χαρά» δικαιώματα είχαν! Ίσως να τις σέβονταν και περισσότερο, τότε, από ό,τι τώρα.

tamburrini-giordano-bruno-being-led-to-the-stake

Ήσαν υπερβολικά θρήσκοι.

Είναι γνωστό ότι, οι άνθρωποι, εκείνη την περίοδο, ήσαν υπερβολικά θεοσεβούμενοι, αλλά, πάντα, υπάρχουν και εξαιρέσεις. Αρκετές πηγές αναφέρουν ότι, ορισμένοι άνθρωποι, ήσαν πιό αποστασιοποιημένοι από την θρησκεία, ή, άλλοι, είχαν επιλέξει να πιστεύουν σε κάτι άλλο.

Μερικοί από τούς βασικότερους μύθους τού Μεσαίωνα καταρρίφθησαν!

Ευτυχώς, γιά τον Μεσαίωνα, δυστυχώς, γιά εμάς, καθώς «πάνε» οι ιστορίες που ακούγαμε, κατά καιρούς!

Για τον Τομέα Έρευνας,

Αθηνά Χρηστίδου  δημοσιογράφος

Γράψε απάντηση

Γράψε ο σχολιό σου
Γράψε το όνομά σου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.