Στην Γη, υπολογίζεται ότι υπάρχουν δύο, έως οκτώ, εκατομμύρια είδη ζώων, από τα οποία έχει αναγνωριστεί, μόνον, το ενάμισο εκατομμύριο!

Δυστυχώς, όμως, κάθε χρόνο, περίπου τριάντα χιλιάδες ζώα, είτε εξαφανίζονται, είτε τείνουν να εξαφανιστούν! Πράγμα που σημαίνει πως, σίγουρα, υπήρχαν αρκετά είδη ζώων, που, εμείς, δεν τα έχουμε γνωρίσει, και, φυσικά, δεν θα τα γνωρίσουμε, αφού έχουν αφανιστεί!

Τι οδηγεί, όμως, κάποια είδη ζώων, στην εξαφάνιση, ή, στό να θεωρούνται «απειλούμενα»;

Οι κύριοι λόγοι, που οδηγούν, ένα είδος, εκεί, είναι τρείς:

1. Το ανεξέλεγκτο και, πολλές φορές, παράνομο κυνήγι, που υφίστανται από τον άνθρωπο.

Θα πρέπει, οι κυνηγοί, να προσέχουν, πάντα, την κυνηγετική έναρξη, τις ζώνες διάβασης αποδημητικών, και, γιά ό,τι έχουν αμφιβολία, να ρωτάνε τον «Κυνηγετικό Σύλλογό» τους, ή, το Δασαρχείο. Σε κάθε κυνηγότοπο, υπάρχουν απαγορεύσεις, γιά τις οποίες θα πρέπει, ο κυνηγός, να έχει ενημερωθεί. Όπως, π.χ.: γιά την «απαγόρευση κυνηγιού» γιά τα ζώα τα οποία είναι «σπάνια», από την φύση τους, και δεν πρέπει να αφανιστούν.

2. Η καταστροφή τών βιοτόπων τους.

Δηλαδή τής περιοχής όπου ζουν, τρέφονται, και μεγαλώνουν. Επίσης, και σ’ αυτήν την περίπτωση, μεγάλη ευθύνη «φέρει» το ανθρώπινο είδος. Ο άνθρωπος δεν θα πρέπει να «παρεμβαίνει» στα «σπίτια» τών ζώων. Πολλές φορές, το ανθρώπινο συμφέρον «μπαίνει» ‘πάνω από ο,τιδήποτε άλλο! Έτσι, κάθε χρόνο, καταστρέφονται χιλιάδες βιοτόποι! Γιά «τού λόγου το αληθές», ας πάρουμε, ως παράδειγμα, τις πυρκαγιές στα δάση, που προκαλούνται κάθε καλοκαίρι, και, εξ αιτίας τους, εξαφανίζονται, όχι μόνον οι βιοτόποι, αλλά και τα ζώα που ζούν μέσα σε αυτούς!

3. Τελευταίος, άλλα όχι λιγότερο σημαντικός, λόγος, είναι η «μόλυνσις τού περιβάλλοντος», και η «κλιματική αλλαγή».

Όπως και προηγουμένως, έτσι και εδώ, ο άνθρωπος είναι ο κύριος λόγος που προκαλεί αυτή την «οικολογική σύγχυση». Βέβαια, οι περιβαλλοντολόγοι προσπαθούν να αναπτύξουν τεχνολογικές λύσεις, έτσι ώστε να μπορέσουν, τουλάχιστον, να μειώσουν τα οικολογικά προβλήματα.

Η «I.U.C.N.» («World Conservation Union», ή: «International Union for Conservation of Nature and Natural Resources» (Παγκόσμια Ένωσις Προστασίας τής Φύσεως)) χωρίζει τα «απειλούμενα είδη» σε τρεις κατηγορίες:

α) στα είδη που βρίσκονται υπό «κρίσιμη απειλή».

β) στα είδη που είναι «απλώς απειλούμενα», και:

γ) στα είδη που είναι «εκτεθειμένα».

Επίσης, έχει ανακοινωθεί ότι: εξήντα δύο χιλιάδες είδη ζώων περιέχονται στον Ερυθρό Κατάλογο (Red List) τών ειδών υπό εξαφάνισιν, που δημοσιοποίησε η «Διεθνής Ένωσις Προστασίας τής Φύσεως» («I.U.C.N.»), στις 10 Νοεμβρίου τού 2011.

Πιό συγκεκριμένα:

Εντελώς εξαφανισμένα: 801.

Εξαφανισμένα στην Φύση: 64.

Στα όρια τής εξαφάνισης: 3.879.

Απειλούμενα με εξαφάνιση: 5.689.

Ευάλωτα: 10.002.

Σχεδόν απειλούμενα: 4.389.

Διατρέχουν μικρόν κίνδυνο: 257.

Ανεπαρκώς καταγεγραμμένα: 9.709.

Δεν διατρέχουν σοβαρόν κίνδυνο: 27.124.

Στον συγκεκριμένο «σύνδεσμο», θα δείτε μερικά από τα ζώα αυτά:

Τώρα, μερικές φωτογραφίες από ζώα που είναι «υπό εξαφάνισιν»:

Πάντα
Πάντα
Πιγκουίνος του Μαγγελάνου
Πιγκουίνος του Μαγγελάνου
Λεοπάρδαλη Αμούρ
Λεοπάρδαλη Αμούρ
Θαλάσσια χελώνα Hawksbill
Θαλάσσια χελώνα Hawksbill
Ελέφαντας Σουμάτρας
Ελέφαντας Σουμάτρας

 

Για τον Τομέα Βιοτόπων του ΕΟΕ

Μαρία Στάμογλου

Γράψε απάντηση

Γράψε ο σχολιό σου
Γράψε το όνομά σου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.