(1η ημέρα , επίσκεψη στα Μπίτολα)…

Ξημερώνει η Παρασκευή, ένα τριήμερο, ανοίγεται μπροστά μας. Κάποιοι, επέλεξαν κοντινές αποστάσεις για να κατευθυνθούν, είτε στα χωριά τους, είτε  πάλι σε κάποια θάλασσα λόγω της υψηλής θερμοκρασίας. Κάποιοι άλλοι, συμπεριλαμβανομένης και εμένα, επιλέξαμε το Παρασκευοσαββατοκύριακο αυτό, να το περάσουμε πηγαίνοντας κάποια εκδρομή. Ο προορισμός μου, η όμορφη λίμνη Οχρίδα.  Πέρασε καιρός που άκουγα ορισμένα πράγματα για το μέρος των Σκοπίων, ώσπου το επισκέφτηκα και θαύμασα τις ομορφιές του τόπου. Μπήκαμε λοιπόν, στο λεωφορείο του τουριστικού πρακτορείου και ξεκινήσαμε δυναμικά. Φτάσαμε στα σύνορα και κατόπιν ελέγχου προχωρήσαμε προς την πόλη Bitola. Τα Bitola ή αλλιώς Μοναστήρι βρίσκονται στο νοτιοδυτικό μέρος της Π.Γ.Δ.Μ.

12020468_527216890774930_1525359671_o

Η πόλη είναι χτισμένη στο νότιο τμήμα της κοιλάδας της Πελαγονίας, περικυκλωμένη από τα όρη του Βαρνούντα και του Βόρα (ή Καϊμακτσαλάν) και βρίσκεται μόνο 14 χλμ. βόρεια των συνόρων με την Ελλάδα. Ο αριθμός των κατοίκων της περιοχής ανέρχεται περίπου στους 125.000. Όσον αφορά την ονομασία της περιοχής, στο πέρασμα των χρόνων, άλλαζε συνεχώς. Απο τα αρχαία ακόμη χρόνια, είχε επικρατήσει το όνομα Ηράκλεια Λυγκηστίς, όπου αργότερα πήρε την σημερινή ονομασία Μπίτολα σχετική με το αρχαίο φρούριο της πόλης, το οποίο χτίστηκε το 1015 και χρονολογείται από το 1019-1020. Έπειτα, οι Βυζαντινοί την ανέφεραν και ως «Πελαγονία» (το ίδιο όνομα με το όνομα της περιοχής). Αργότερα ακούστηκε η πόλη και ως «Βουτέλιον» ή «Βιτώλια». Κατά την Τουρκοκρατία, το όνομα της ήταν «Μοναστήρι».

12043695_527217390774880_1314667709_o

Σημαντικό στοιχείο του τόπου είναι η έντονη χλωρίδα και πανίδα. Ανάμεσα στις διαφορετικές ποικιλίες ξεχωρίζει το σπάνιο είδος μακεδονικής πεύκης, το  pinus peuce. Αξιοσημείωτα είναι και τα ιστορικά μνημεία που βρίσκονται σε όλη την έκταση, αλλά και τα μουσεία που περιλαμβάνουν την δικιά τους ιστορία σε μικρογραφία. Στα στενάκια των Μπίτολα, ελληνικές φωνές δεν λείπουν, καθώς αρκετοί Έλληνες, ειδικά της Βόρειου Ελλάδας την επισκέφτονται τακτικά. Ένας όμορφος πεζόδρομος ονόματι Σιρόκ Σοκάκ, ξεκινάει απο την πλατεία της, την Μανόλια, και τελειώνει στο Πάρκο της Πόλης. Στο πλακώστροτο αυτό υπάρχουν μαγαζάκια για να ψωνίσει ο καθένας αναμνηστικά, ρούχα, κοσμήματα, αλλα και τρόφιμα πρώτης ανάγκης, παραδοσιακές ταβερνούλες , fast foud μέχρι και καφετέριες ανάλογα με τα γούστα του καθενός. Επιπλέον, υπάρχει το Πάρκο που τα μικρά παιδιά αλλά και οι μεγάλοι το επισκέπτονται καθημερινά, όπως και όμορφα συντριβανάκια που ξεχύνονται μπροστά μας, δημιουργώντας μια ατμόσφαιρα καλοκαιρινή. Το Γενί Τζαμί, βρίσκεται μέσα στα αξιοθέατα της πλατείας, που έχει τετραγωνική βάση που καταλήγει σε θόλο. Κοντά στο τζαμί βρίσκεται ένας μιναρές ύψους 40 μ. Σήμερα ως αίθουσες εκθέσεων τέχνης μονίμων ή προσωρινών λειτουργούν τα δώματα του τζαμιού . Σύμφωνα με πρόσφατες αρχαιολογικές ανασκαφές, αποκάλυψαν ότι χτίστηκε πάνω σε παλιά εκκλησία.

12062619_527217080774911_1784862764_o

Στην συνέχεια, έρχεται και  η Ηράκλεια Λυγκηστίς, η οποία είναι μια αρχαία εγκατάσταση της Ελληνιστικής περιόδου και απέχει μόνο 2 χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης. Μέσα στα ιστορικά κτίρια ανήκει και η εκκλησία του Αγίου Δημητρίου, που είναι χτισμένη το 1830 με συνεισφορές τοπικών εμπόρων και τεχνιτών. Με βάση την εξωτερική της όψη δεν έχει κάτι το ιδιαίτερο, όμως όλη η μαγεία βρίσκεται στην εσωτερική μεριά. Ο ξύλινος επισκοπικός θρόνος, οι ξύλινες κορνίζες εικόνων και οι τοιχογραφίες που λαμβάνουν 2 περιόδους, τις ιστορικές του 19 αιώνα και τις σημερινές μαγνητίζουν τα πλήθη. Αξίζει να αναφέρω και για τον Πύργο του Ρολογιού. Δεν είναι γνωστό για το πότε χτίστηκε. Ορισμένες πηγές αναφέρουν οτι η ύπαρξή του ήρθε γυρώ στον 16ο αιώνα και άλλες την περίοδο του 19ου αιώνα, το έτος που χτίστηκε και η εκκλησία του Αγίου Δημητρίου. Ο πύργος έχει ορθογώνια βάση και έχει ύψος 30 μέτρων. Κοντά στην κορυφή υπάρχει τετράγωνη ταράτσα με σιδερένιο φράκτη. Σε κάθε πλευρά του Ρολογιού, υπάρχει ο κατάλληλος φωτισμός για να το φωτίζουν. Ένας θρύλος  αναφέρει ότι οι οθωμανικές αρχές μάζεψαν 60.000 αυγά από τα γειτονικά χωριά και τα ανακάτεψαν με το κονίαμα για να κάνουν τους τοίχους δυνατότερους.

12043742_527216977441588_1387695556_o

Όσο παρατηρούσα το Μοναστήρι, η ώρα της αναχώρισης προς το ξενοδοχείο στην Οχρίδα είχε έρθει. Μεσημέρι πλέον, με τον ήλιο να βρίσκεται πάνω απο τα κεφάλια μας και με θερμοκρασία να αγγίζει τους 25 βαθμους, τα πράγματα προχωρόυσαν ήρεμα. Μες στο πούλμαν όλοι μιλούσαν για τα Μπίτολα, ο καθένας με τις δικές του εντυπώσεις. Κοιτάω την πινακίδα που αναγράφει…

Συνεχίζεται…

Για τον Ε.Ο.Ε., 

Ελίζα Ηλιάδου Υπεύθυνη Τομέα Βιοτόπων

Γράψε απάντηση

Γράψε ο σχολιό σου
Γράψε το όνομά σου