Οι ευεργετικές ιδιότητες των βοτάνων και των φυτών ήταν γνωστές από την αρχαιότητα αφού όλοι οι αρχαίοι πολιτισμοί χρησιμοποιούσαν τα βότανα ή ακόμη και φυτά για να θεραπεύσουν διάφορες ασθένειες και τραύματα. Ακόμα και σήμερα πολλές θεραπείες γίνονται με την βοήθεια των βοτάνων ,οι οποίες, τις περισσότερες φορές, είναι πιο αποτελεσματίκες από τα φάρμακα. Τέλος, πόλλα φάρμακα περίεχουν μέσα βότανα. Ας δούμε λοιπόν μερίκα βότανα και φυτά μαζί με τις θεραπευτικές τους ιδιότητες:

χαμομήλι

 • ΧΑΜΟΜΗΛΙ
  Ένα απο τα πιο απλά βότανα. Είναι ιδανικό για ερεθισμένο στομάχι και δυσπεψία.Επίσης βοηθάει στους ερεθισμούς του δέρματος ως αντισηπτικό. Σε χλιαρή κομπρέσα, είναι ιδανικό για ευαίσθητα σημεία, όπως στην περιοχή γύρω από τα μάτια ή τα γεννητικά όργανα. Επίσης είναι το Α και το Ω για τα νεύρα, αφού χαλαρώνει την ένταση και βοηθά στην αϋπνία.

σπαθόχορτο

 • ΣΠΑΘΟΧΟΡΤΟ (βάλσαμο)
  Το σπαχόρτο είναι φυτό, το όποιο έχει αρκετές θεραπευτικές ιδιότητες.  Κατα βάση χρησιμοποίηται ως αντικαταθλιπτικό και θεωρείται φάρμακο για τις νευραλγίες. Επιπροσθέτως μπόρει να χρησιμοποιθεί κατά της ξινίλας του στομαχίου, των ρευματισμών, κατά των σπασμών της κοιλίας κατά την αδιαθεσία μιας γυναίκας κ.α

μέντα

 • ΜΕΝΤΑ
  Η μέντα βοήθαει στην χώνεψη, βοηθά στην καταπολέμιση της ναυτίας καθώς επίσης και στους πόνους της κοιλιακής περιοχής. Σε κάποιες περιπτώσεις γίνεται έχθρός του πυρετού, άφου έχει την ιδιότητα να τον ρίχνει. Τέλος, είναι παράγωντας διακοπής και αποκόπης του γάλατος στις θηλάζουσες μητέρες.

βαλεριάνα

 • ΒΑΛΕΡΙΑΝΑ
  Η βαλεριάνα είναι φύτο. Εξ’ αιτίας των χαλαρωτικών της ιδιοτήτων χρησιμοποιείται κατά του άγχους καταπραΰνοντας το νευρικό σύστημα. Σαν ρόφημα μας βοήθαει να αντιμετωπίσουμε τις αϋπνίες τα νεύρα και το άγχος.

Τέλος πρώτου μέρους.

Για τον Τομέα Βιοτόπων του ΕΟΕ

Μαρία Στάμογλου

Γράψε απάντηση

Γράψε ο σχολιό σου
Γράψε το όνομά σου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.