Η Θάσος είναι το βορειότερο νησί του Αιγαίου πελάγους απέναντι από την Καβάλα,την Κεραμωτή και τη Νέα Πέραμο (από όπου συνδέεται και ακτοπλοϊκά) και αποτελεί ένα από τα πιο όμορφα νησιά, λόγω του φυσικού πλούτου της. Γοητεύει όσους τη γνωρίζουν με το θαυμάσιο φυσικό ανάγλυφο, την πλούσια βλάστηση, τις δαντελωτές ακρογιαλιές και τις εξωτικές παραλίες της, καθιστώντας την ιδανικό τουριστικό προορισμό κυρίως για το καλοκαίρι. Το κεντρικό λιμάνι του νησιού είναι ο Λιμένας.  Υψηλότερη κορυφή είναι το Υψάριο όρος ή Ψαριό όπως το ονομάζουν οι ντόπιοι.

Στα πυκνά δάση της Θάσου είναι ιδιαίτερα αναπτυγμένη η μελισσοκομία. Το νησί φημίζεται για το χιονόλευκο μάρμαρό του και τα κοιτάσματα πετρελαίου στον ευρύτερο υποθαλάσσιο χώρο του. Η Θάσος διαθέτει το πιο εύφορο έδαφος από όλα τα νησιά του Αιγαίου. Τα φρούτα, το μέλι, οι ελιές, το λάδι αλλά και το κρασί είναι μερικά μόνο από τα πιο γνωστά προϊόντα του νησιού όχι μόνο σε ολόκληρη την Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο.

1359379147_1313

Από τις πιο γνωστές παραλίες, που βρίθουν κόσμου τους καλοκαιρινούς μήνες είναι οι εξής: Αλυκή, Γλυφονέρι, Θυμωνιά, Λιμενάρια, Μακρύαμμος, Παράδεισος,Παχύς, Πευκάρι, Ποτός, Σαλιάρα, Ποταμιά, Πρίνος, Ραχώνι,Χρυσή Αμμουδιά και πολλές ακόμη πανέμορφες και καταγάλανες παραλίες που θυμίζουν τον… “Παράδεισο” !

Από το νησί βέβαια, δε λείπει και το θρησκευτικό κομμάτι. Η μονή του Αρχαγγέλου Μιχαήλ βρίσκεται πάνω στο δρόμο του νησιού, λίγο πριν την Αλυκή με κατεύθυνση προς Λιμένα. Η Μόνη του Αρχάγγελου Μιχαήλ κτίστηκε το 1080, ενώ αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της Θάσου και ξεχωρίζει για το κομμάτι του Τίμιου Ήλου (ένα μέρος από τα καρφιά που χρησιμοποιήθηκαν για τη σταύρωση του Χριστού) που φυλάσσεται στο εσωτερικό της. Η μοναδικότητα και η χάρη αυτού του κειμηλίου έγινε αιτία μεγάλης προσέλευσης προσκυνητών. Το 1974 ήρθαν μοναχές, οι οποίες μαζί με έναν φιλοθείτη ιερομόναχο εργάστηκαν σκληρά και μεταμόρφωσαν το μοναστήρι που μέχρι τότε είχε μείνει έρημο. Από τότε η Μονή Μιχαήλ Αρχαγγέλου λειτουργεί ως γυναικείο ησυχαστήριο, που εξαρτάται πνευματικά από τη μονή Φιλοθέου στο Άγιο Όρος.

Το μοναστήρι του Αγίου Παντελεήμονος βρίσκεται λίγο πιο ψηλά από το χωριό Καζαβήτι και πλέον η πρόσβαση στο μέρος είναι εύκολη μετά από ενέργειες που πραγματοποιήθηκαν. Tο καθολικό της Μονής υπολογίζεται ότι κτίστηκε το 1843 με πέτρα του βουνού και έχει ξύλινη οροφή σκεπασμένη με πλάκες σχιστόλιθου. Δίπλα από το ναό υπάρχει μια σπηλιά από την οποία, λέγεται, ότι πέρασε ο Άγιος και από το 18ο αι. έρχονται πλήθος πιστών και θεραπεύονται από τον γιατρό Αγ. Παντελεήμονα. Το 1987 το ησυχαστήριο έγινε μοναστήρι και κάθε χρόνο γίνεται ένα πανηγύρι στις 27 Ιουλίου, όπου οι πιστοί γιορτάζουν τον Άγιο.

moni-agiou-panteleimonos-031

Για τους λάτρεις της πεζοπορίας υπάρχει ένα όμορφο μονοπάτι πολλών χρονών το όποιο βρίσκεται έξω από το χωριό Θεολόγος. Ξεκινάει από την εκκλησία και καταλήγει στο σχολειό. Κατά τη διάρκεια της διαδρομής σε συνοδεύει η πανέμορφη θεά του χωρίου αλλά και των βουνών. Ένα ποταμάκι, μια μικρή γέφυρα και τα φαναράκια που υπάρχουν εκεί σε ταξιδεύουν σε μια άλλη εποχή.

Για τον ΕΟΕ η Υπεύθυνη του Τομέα Περιηγήσεων,

Μαρία-Νεκταρία Καμαρίδου

Γράψε απάντηση

Γράψε ο σχολιό σου
Γράψε το όνομά σου