Ένα πολύ εντυπωσιακό βίντεο δημιούργησε η Ρωσική διαστημική υπηρεσία. Σε αυτό φαίνεται ο νυχτερινός ουρανός της Γης, όπως θα ήταν αν υπήρχαν κοντά γαλαξίες, μαύρες τρύπες, σούπερνόβα και άλλα διαστημικά φαινόμενα. Το αποτέλεσμα κόβει την ανάσα και θυμίζει πολύ έντονα ταινίες επιστημονικής φαντασίας, όπως το Interstellar (ειδικά η μαύρη τρύπα!) και την Επαφή με την Τζόντι Φόστερ.

Αντικείμενα του εξώτερου σύμπαντος και φαινόμενα, που μόνο το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble μας έχει δώσει, με τη φαντασία των επιστημόνων και τις άπειρες δυνατότητες της τεχνολογίας έρχονται στη γειτονιά μας. Οι Ρώσοι πρωτοτυπούν και οι εικόνες μαγεύουν τον θεατή.

Στο βίντεο παρακολουθούμε τον Γαλαξία της Ανδρομέδας, που είναι «γείτονάς» μας. Είναι γνωστός και ως Μεσιέ 31 και είναι ένας σπειροειδής γαλαξίας. Οι επιστήμονες υπολογίζουν πως σε 3 -5 δισεκατομμύρια χρόνια από τώρα ο συγκεκριμένος γαλαξίας θα «καταπιεί» τον δικό μας, και για αυτό τον λόγο θεωρείται και γαλαξίας κανίβαλος. Η διαδικασία πιστεύεται ότι θα διαρκέσει γύρω στο 1 δισεκατομμύριο χρόνια και η ένωση τους θα δημιουργήσει έναν νέο ελλειπτικού σχήματος γαλαξία.

Στο δεύτερο πλάνο βλέπουμε τον πλανητικό νεφέλωμα με όνομα «το μάτι της γάτας». Τα νεφελώματα παίρνουν τις ονομασίες τους κυρίως από το τι θυμίζει το σχήμα τους. Υπάρχει το νεφέλωμα της Καρδιάς, το κεφάλι του αλόγου κ.α. Τι είναι όμως ένα πλανητικό νεφέλωμα; Η πιο γενική απάντηση που μπορούμε να δώσουμε είναι ότι είναι «ένα μαιευτήριο αστέρων» ή «μια περιοχή αστρογέννησης». Είναι δηλαδή ένα διαστρικό νέφος σκόνης, υδρογόνου, ηλίου και άλλων αερίων.

Παρακάτω βλέπουμε πως θα ήταν ο γήινος ουρανός αν γινόταν μια έκρηξη υπερκαινοφανούς (σουπερνόβα) κοντά μας. Η εν λόγω έκρηξη είναι το αποτέλεσμα του θανάτου ενός μεγάλου αστεριού που γεννάται μέσα σε ένα νεφέλωμα. Στο τέλος της ζωής του ο μεγάλος αυτός αστέρας διαστέλλεται και μετατρέπεται σε μεγάλο ερυθρό γίγαντα. Αυτός εκρήγνυται και δημιουργεί το φαινόμενο σούπερνοβα, όπου έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός αστέρα νετρονίων ή μιας μαύρης τρύπας όπως αυτής στο τέλος του βίντεο.

Υπεύθυνος Τομέα Διαστήματος και Τεχνολογίας

 Κωνσταντίνος Καμπάκης

Γράψε απάντηση

Γράψε ο σχολιό σου
Γράψε το όνομά σου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.