Τα Άνω Πορόΐα βρίσκονται στο Νομό Σερρών, βορειοδυτικά της λίμνης Κερκίνης και στους πρόποδες του όρους Μπέλλες, ένα χωριό ιστορικό, γραφικό και με σπάνια φυσική ομορφιά.

Για την ονομασία υπάρχει μια εκδοχή ότι είναι Σλαβικής καταγωγής και σημαίνει χείμαρρος αλλά η πραγματική ετυμολογία είναι ελληνική και σημαίνει πόρος, διάβαση, πέρασμα και ρέω.

Οι πρώτοι κάτοικοι ήταν πρόσφυγες απόγονοι Βλάχων κατά τις δεκαετίες του 19ού αιώνα, στην συνέχεια ακολούθησε ένα δεύτερο κύμα μεταναστών από τον Πόντο και την Μικρά Ασία που αντιμετωπίστηκαν ευνοϊκά.

Στην σημερινή εποχή ο πληθυσμός ανέρχεται στους 970 κατοίκους σύμφωνα με την απογραφή του 2011.

Είναι χτισμένο ανάμεσα σε όμορφα μπράτσα του βουνού Μπέλλες (όρος Κερκίνη) σε υψόμετρο 400μ. περίπου. Το όρος Μπέλλες βρίσκεται στο λεγόμενο σημείο “Τριεθνές”, είναι η συνοριακή γραμμή που διαχωρίζει την Ελλάδα, την Βουλγαρία και τα Σκόπια. Μάλιστα εκεί έλαβε χώρα η πρώτη επίθεση των Γερμανών κατά της Ελλάδας στις 6 Απριλίου. Ένα όμορφο βουνό με απότομες πλαγιές και χαράδρες, οπού κυλούν μικρά ρέματα.

Είναι σημαντικός βιότοπος και συμπεριλαμβάνεται στις προστατευόμενες περιοχές του NATURA 2000.

Αξίζει να κάνετε πεζοπορία καθώς μπορείτε να κάνετε και περιήγηση με άλογα στο καταπράσινο τοπίο. Μπορείτε επίσης να χαρείτε το φυσικό τοπίο κάνονας ορεινή ποδηλασία.

Στα Άνω Πορρόια βλέπεις από ψηλά την λίμνη Κερκίνη, οπού βρίσκεται σε απόσταση 10 χιλιομέτρων, πρόκειται για μα τεχνητή λίμνη που δημιουργήθηκε μετά την λειτουργία του φράγματος στο χωριό Λιθότοπος.

Είναι σημαντικός υδροβιότοπος με διεθνή σημασία, περιλαμβάνοντας περίπου 300 ειδών πουλιών. Στην λίμνη πραγματοποιούνται και υπέροχες βόλτες με κανό.

Περιέχει πολλά μοναστήρια για θρησκευτικό τουρισμό, όπως το Ησυχαστήριο του Τιμίου Προδρόμου Ακριτοχωρίου, που βρίσκεται στους πρόποδες του όρους και στην καρδιά του βιοτόπου, είναι κατασκευασμένο σε Αγιορείτικη Μοναστηριακή Αρχιτεκτονική με υπέροχη θέα.

Το μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου βρίσκεται στην κορυφή του λόφου Κρουσσιάς με πανοραμική θέα, το οποίο επιτέλεσε σημαντικό κέντρο στρατηγικής σημασίας στον Μακεδονικό αγώνα.

Μια επίσκεψη αξίζει και στο ενυδρείο της Βυρωνίας, το οποίο φιλοξενεί 14 είδη ψαριών σε έντεκα ενυδρεία αλλά καθώς και ερπετά και φίδια της περιοχής.

Ένα άλλο ιστορικής σημασίας μνημείο κοντά είναι το οχυρό του Ρούπελ, που αποτέλεσε στρατιωτικής σημασίας οχυρό κατά τον ΄Β παγκόσμιο πολέμο. Πρόκειται για καταφύγιο οχυρωμένο κατά μήκος των ελληνοβουλγαρικών συνόρων με συνολικό ανάπτυγμα καταφύγιων 1849 μέτρα και μήκος στοών 4.521 μέτρα.

Σίγουρα αξίζει να επισκεφθεί κανείς το βυζαντινό Χαμάμ του Αγκιστρίου που θεωρείται το καλύτερο λουτρό στην χώρα. Λειτουργεί όλη την ημέρα και το νερό είναι εξαιρετικής ποιότητας για αναζωογόνηση και χαλάρωση.

Όπως και κάθε ελληνικό χωριό διαθέτει νοστιμότατο φαγητό και το πιο παραδοσιακό είναι το βουβάλι . Οι κάτοικοι δραστηριοποιούνται στον κόσμο της γαστρονομίας με κατεύθυνση στα παραδοσιακά εδέσματα αφού λειτουργεί συνεταιρισμός παρασκευής παραδοσιακών ζυμαρικών και γλυκών.

Στα Άνω Πορόΐα δεν λείπουν οι πολιτιστικές δράσεις που πραγματοποιούνται όλο τον χρόνο από τον τοπικό πολιτιστικό σύλλογο και την Φιλαρμονική του χωριού. Κορυφαίο έθιμο θεωρείται η γουρουνοσφαγή που γίνεται κάθε χρόνο στις 26 Δεκεμβρίου.

Μεγάλο αυτού των Ποροΐών αποτελεί η αρχιτεκτονική τους. Είναι από τους ελάχιστους παραδοσιακούς οικισμούς του Νομού και ο μόνος που έχει χαρακτηριστεί ως ιδιαιτέρου αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος. Τα μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής σπίτια, τα αρχοντικά, τα σοκάκια, η αμφιθεατρικότητα του οικισμού που χαρίζει απλόχερα τη θέα της Κερκίνης για όποιον φτάσει μέχρι τα ψηλά διαζώματα, δεν αφήνουν ασυγκίνητο κανέναν επισκέπτη.

Για τον τομέα Περιηγήσεων
Γιώτα Γιδαροπούλου, Δημοσιογράφος

Γράψε απάντηση

Γράψε ο σχολιό σου
Γράψε το όνομά σου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.