Η ενδυμασία είναι ένα από τα σημαντικότερα συστατικά της καθημερινότητας μας, αλλά και αναπόσπαστο κομμάτι του εαυτού μας. Αποτελεί ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της πολιτιστική μας κληρονομιάς, καθώς οι διάφορες εποχές κρίνονται και από την ενδυμασία των ανθρώπων και ο ίδιος ο άνθρωπος οποιασδήποτε εποχής χαρακτηρίζεται από την ενδυμασία του.

Βέβαια, άμα βουτήξουμε στα άβατα της ιστορίας της μόδας, θα δούμε πως το ρούχο κάνει την παρθενική του εμφάνιση στους πρωτόγονους πολιτισμούς. Η ανάγκη να προστατευτεί από τις καιρικές συνθήκες αλλά και από την απειλή των άλλων ζώων, τον έκανα να δημιουργήσει τα πρώτα ρούχα στην ιστορία τα οποία ήταν κυρίως κατασκευασμένα από βαμμένες φυτικές ίνες, μέχρι ψείρες.
Αξιοσημείωτο είναι, πως σύμφωνα με τους αρχαιολόγους έχουν ανακαλυφθεί σανδάλια 8,000 ετών, από φλοιό όπως επίσης και φόρεμα διακοσμημένο με χάντρες περίπου 5,000 ετών.
Βέβαια ο άνθρωπος, πρώτα άρχισε να στολίζεται και μετά να ντύνεται. Οι παλαιότερες μορφές ενδυμασίας ήταν πολύ πιθανόν, το βάψιμο του προσώπου και του σώματος, καθώς και το τατουάζ, δηλαδή η χάραξη διαφόρων σχεδίων στο ανθρώπινο δέρμα.
Ο πρωτόγονος άνθρωπος, χρησιμοποιεί αυτή την τεχνική, διότι ήθελε να παρουσιάζει τον εαυτό του πιο δυνατό και όμορφο. Επίσης πίστευε, ότι με αυτό τον τρόπο προστατευόταν από τα κακά πνεύματα. Προς το τέλος της παλαιολιθικής εποχής, όταν πια το κλίμα αλλάζει και να γίνεται πιο ψυχρό, ο άνθρωπος αισθάνεται την ανάγκη να προστατευτεί από το κρύο και να καλύψει το σώμα του. Αργότερα,τον παρατηρούμε να χρησιμοποιεί την ενδυμασία του, ως ένδειξη της κοινωνικής του θέσης καθώς επίσης και για ικανοποιήσει το αίσθημα της ντροπής.

Η ενδυμασία έχει πολύ μεγάλη σημασία για την ζωή του ανθρώπου. Όπως προ είπαμε, αποτελεί απαραίτητη ανάγκη για τον ίδιο και την υγεία του, γιατί προστατεύει το σώμα του από τις άσχημα καιρικές συνθήκες. Είναι επίσης, άμεσα συνδεδεμένη και με την προσωπικότητα του. Ο καθένας διαλέγει τον τρόπο που θα ντυθεί ανάλογα με την προσωπική του άποψη και αντίληψη, αλλά και βάση του χαρακτήρα του. Γι αυτό και όποιος αποφασίσει να κάνει μια αλλαγή στην ζωή του, αλλάζει άμεσα την εξωτερική του εμφάνιση και το ντύσιμό του προς το καλύτερο. Έτσι εκφράζει τη διάθεσή του για αλλαγή και βελτίωση του εαυτού του. Εξάλλου, όταν κάποιος είναι ωραία ντυμένος, νιώθει ένα αίσθημα αυτοπεποίθησης που αντανακλάται στη συμπεριφορά του. Επίσης, τα χρώματα που διαλέγει ο άνθρωπος για το ντύσιμό του όχι μόνο αποκαλύπτουν την προσωπικότητά του, αλλά και επιδρούν στη διάθεση και στη συμπεριφορά του.

Επίσης ο τρόπος που ντυνόμαστε, δηλώνει την κοινωνική τάξη ενός ανθρώπου και το ρόλο του μέσα σ’ αυτήν (π.χ. οι ειδικές βασιλικές ενδυμασίες), κάτι που συναντάμε πολύ συχνά στο παρελθόν. Φανερώνει όμως συχνά και το φύλο του ανθρώπου. Παραδείγματος χάρη, στο δυτικό πολιτισμό το φόρεμα αποτελούσε το χαρακτηριστικό γυναικείο ρούχο και τα παντελόνια το αντίστοιχο αντρικό. Εξίσου αξιοσημείωτο είναι, πως η ενδυμασία μας δείχνει την ηλικία μας, όπως επίσης και την οικογενειακή κατάσταση. Έτσι, στο παρελθόν, σε διάφορες κοινωνίες, οι παντρεμένες γυναίκες κάλυπταν τα μαλλιά τους με μαντήλι, ενώ οι ανύπαντρες κυκλοφορούσαν με το κεφάλι ακάλυπτο. Άλλες φορές η ενδυμασία δηλώνει την εθνικότητα (π.χ. οι χαρακτηριστικές εθνικές ενδυμασίες), τη θρησκεία (π.χ. το μαντήλι που καλύπτει συχνά το πρόσωπο των μουσουλμάνων γυναικών) ή την ιδεολογία του ανθρώπου (π.χ. το ντύσιμο των χίπις).

Ολοκληρώνοντας, είναι αξιοσημείωτο να αναφέρουμε πως ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ενδυμασίας είναι η μόδα. Μόδα είναι οι διάφορες αλλαγές στον τρόπο ντυσίματος, που χαρακτηρίζουν μια χρονική περίοδο. Οι αλλαγές στην μόδα επηρεάζονται πολύ άμεσα με κοινωνικά και οικονομικά ζητήματα, όπως επίσης και τις αισθητικές αντιλήψεις κάθε περιόδου όπως και με την ταχύτατη εξέλιξη της τεχνολογίας. Σήμερα η μόδα καθορίζεται κυρίως από επιχειρήσεις που ασχολούνται με την ενδυμασία.

Σε γενικές γραμμές, η ενδυμασία αποτελεί ένα είδος κώδικα επικοινωνίας. Είναι μια σιωπηλή γλώσσα που φανερώνει πολλά, όχι μόνο για το άτομο που τη φοράει, αλλά και για το κοινωνικό σύνολο και το πολιτισμικό περιβάλλον στο οποίο το άτομο αυτό ζει.

Για τον Τομέα Έρευνας

Βασίλογλου Νίκη, ενδυματολόγος

Γράψε απάντηση

Γράψε ο σχολιό σου
Γράψε το όνομά σου