Ένας όμορφος οικισμός χτισμένος στις πλαγιές του όρους  Καϊμάκτσαλαν σε υψόμετρο 1200 μέτρα, είναι ο Παλιός Άγιος Αθανάσιος που βρίσκεται στο νομό Πέλλας 33 χιλιόμετρα μακριά από την Έδεσσα.

Το χωριό Παλιός Άγιος Αθανάσιος ονομαζόταν παλιά Τσέγανη, χτίστηκε από κτηνοτρόφους στα τέλη του 16ου αιώνα και βρισκόταν κάτω από τον έλεγχο του Αλή Πασά των Ιωαννίνων, ο οποίος είχε δώσει άδεια στους κατοίκους για αυτοδιαχείριση των κτημάτων.

assets_LARGE_t_183762_54006880

Κατά τον Μακεδονικό Αγώνα υπήρξε σημείο συγκρούσεων μεταξύ των ελληνικών δυνάμεων και των Βουλγάρων, στην κατοχή συγκεντρωνόταν ομάδες αντίστασης και στο εμφύλιο εκκενώθηκε από τον Ελληνικό στρατό.

Το 1980 το χωριό εγκαταλείφτηκε γιατί κρίθηκε γεωλογικά ακατάλληλο λόγω σεισμικών δονήσεων. Οι κάτοικοι μετανάστευσαν πεδινότερα δημιουργώντας το Νέο Άγιο Αθανάσιο.
Το 1995 και μετά οι κάτοικοι άρχισαν να επιστρέφουν στον παλιό Άγιο Αθανάσιο, ο οποίος έχει γίνει θέρετρο και πόλος έλξης τουριστών και λάτρεις των χειμερινών εξορμήσεων, λόγω της γειτνίασης με το χιονοδρομικό κέντρο Καϊμάκτσαλαν.

diamoni-makrinitsa

Τα πλίνθινα δρομάκια του χωριού σε οδηγούν σε άλλες εποχές. Μαγεύεσαι από τα παραδοσιακά πέτρινα σπίτια με τα κεραμίδια, δείγματα της παραδοσιακής τοπικής Μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής, κτισμένα από πελεκητή πέτρα. Σημαντικό αξιοθέατο του χωριού είναι η εκκλησία της Αναλήψεως που κτίστηκε στα 1700.

Η παραδοσιακή φιλοξενία και η τοπική γαστρονομία με τις ξεχωριστές τοπικές γεύσεις της Μακεδονίας είναι ότι καλύτερο σε αυτόν τον όμορφο τόπο και στην όμορφη αυτή πλαγιά του όρους Βόρας.

Διοργανώνονται σπορ στην ευρύτερη περιοχή όπως το ski, το Trekking καθώς και περιηγήσεις, ιππασία και τοξοβολία.

Διαθέτει ξενώνες και ξενοδοχεία με επισκεψιμότητα από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, μπαρ και εστιατόρια που όλα μαζί σας δίνουν την δυνατότητα να απολαύσετε την διαμονή σας εκεί.

Για τον τομέα Περιηγήσεων

Γιώτα Γιδαροπούλου, δημοσιογράφος

Γράψε απάντηση

Γράψε ο σχολιό σου
Γράψε το όνομά σου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.