Portrait of a young businessman

Τα βιογραφικά βίντεο δεν ήρθαν για να εξοστρακίσουν τα παραδοσιακά βιογραφικά , αλλά μπορούν να βοηθήσουν την αίτηση εργασίας σας να ξεχωρίσει! Γίνονται όλο και πιο δημοφιλή στα άτομα που αναζητούν εργασία και θέλουν να ξεχωρίζουν από το πλήθος. Αντί να αντικαθιστούν τα παραδοσιακά γραπτά βιογραφικά, τα βίντεο ενισχύουν τις αιτήσεις για εργασία, παρέχοντας στους εργοδότες περισσότερη γνώση για αυτά που ένα άτομο έχει να προσφέρει.

Ένα παραδοσιακό βιογραφικό περιγράφει τις ικανότητές, τα προσόντα και την εμπειρία σας, ενώ ένα βίντεο βιογραφικό παρέχει σε έναν εργοδότη και μια ιδέα για την προσωπικότητά σας και αποτελεί ένα άλλο εργαλείο στην εργαλειοθήκη ευρέσεως εργασίας. Οτιδήποτε μπορεί να σας βοηθήσει να τραβήξετε την προσοχή, αξίζει να το δοκιμάσετε!

Αλλά πριν πατήσετε το πλήκτρο RECORD, ρίξτε μια ματιά στα παρακάτω:

Πότε η χρήση του βιογραφικού βίντεο θεωρείται μια καλή ιδέα;
Εάν θέλετε να χρησιμοποιήσετε ένα βίντεο βιογραφικό σημείωμα ή όχι εξαρτάται από τον τομέα, τον ρόλο για τον οποίο αιτείστε και τέλος εσάς ως άτομο. Τα βιογραφικά βίντεο είναι μια μεγάλη ευκαιρία να δείξετε τις δεξιότητες σας στην παρουσίαση και τείνουν να είναι πιο κατάλληλα όταν υποβάλετε αίτηση για δημιουργικές θέσεις ή θέσεις που έρχονται σε επαφή με τον πελάτη, όπως πωλήσεις, μέσα μαζικής ενημέρωσης, μάρκετινγκ, δημόσιες σχέσεις και διαφήμιση.

Αντίθετα κάποιοι υποστηρίζουν ότι το βιογραφικό δεν πρέπει να περιορίζεται σε ορισμένους τομείς και μπορεί να χρησιμοποιηθεί όποτε θέλετε να έχετε έναν αντίκτυπο στον εργοδότη. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν το χρόνο που αφιερώσατε για να προετοιμάσετε ένα βίντεο βιογραφικό, δείχνει στον εργοδότη σας ότι είστε έτοιμοι να κάνετε το παραπάνω βήμα για να πετύχετε.

Πόσο συχνά χρησιμοποιούνται τα βιογραφικά βίντεο;
Μόνο κατά τη διάρκεια των τελευταίων 18 μηνών η χρήση των βιογραφικών σημειωμάτων βίντεο έχει αυξηθεί δραματικά. Σύμφωνα με έρευνες, τα άτομα με ένα βιογραφικό βίντεο «κλικάρονται» περισσότερο από εκείνους που δεν έχουν. Οι άνθρωποι έχουν περιέργεια να δουν τα βιογραφικά βίντεο που είναι κάτι νέο και πιο επικοινωνιακό οπτικά από ένα βιογραφικό σημείωμα σε χαρτί.

Τι κάνει ένα βιογραφικό βίντεο επιτυχημένο;
Τα βιογραφικά βίντεο έρχονται σε πολλές διαφορετικές μορφές που εκφράζουν την ατομικότητα –κάτι που είναι σημαντικό προσόν. Γενικά δεν υπάρχει κανένας καθορισμένος κανόνας για τη δημιουργία ενός βίντεο βιογραφικού, ενώ τα έντυπα βιογραφικά τείνουν να έχουν μια τυποποιημένη μορφή.

Ωστόσο, υπάρχουν κάποια πράγματα που καλό είναι να ακολουθείτε. Για αρχή, ένα βίντεο CVσυνίσταται να διαρκεί από ένα έως τρία λεπτά. Συστηθείτε με σαφήνεια και πείτε στον θεατή γιατί είστε το κατάλληλο πρόσωπο για τη δουλειά. Να θυμάστε ότι έχετε μόνο μερικά δευτερόλεπτα για να τους τραβήξετε την προσοχή. Κλείστε με μια φράση όπως «Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για το χρόνο που αφιερώσατε για να διαβάσετε το βιογραφικό μου».
Η γλώσσα του σώματος είναι επίσης σημαντική. Διατηρήστε οπτική επαφή με την κάμερα και έχετε μια «ευτυχισμένη χαρωπή διάθεση»

Επίσης σημαντικό είναι να ντύνεστε σαν να παραβρίσκεστε στη συνέντευξη. Για παράδειγμα φορέστε ένα κοστούμι, αν αναζητάτε μια επίσημη θέση για την οποία αναμένεται να ντύνεστε τυπικά, αλλά να φορέστεcasual ρούχα, αν το περιβάλλον που επιδιώκετε να ενταχθείτε είναι πιο χαλαρό και δημιουργικό.

Ποια είναι τα κοινά λάθη που πρέπει να αποφευχθούν;
Κινηματογραφώντας σε ένα περιβάλλον ακατάστατο, χωρίς να μιλάτε καθαρά και να ανακατεύετε χαρτιά, είναι μερικές από τις πιο συχνές γκάφες.

Το μεγαλύτερο λάθος που πρέπει να αποφευχθεί είναι ένα γραπτό κείμενο «offcamera» στο οποίο αναφέρεστε κατά την εγγραφή του βίντεο σας. Είναι πραγματικά προφανές αν κοιτάξετε μακριά από την κάμερα για να διαβάσετε τις σημειώσεις. Προσπαθήστε να προσεγγίσετε την εγγραφή βίντεο του βιογραφικού σας με τον ίδιο τρόπο που θα αντιμετωπίζατε μια πρόσωπο-με-πρόσωπο συνάντηση. Μην κάνετε ό,τι δεν θα κάνατε σε μια συνέντευξη!

Υπάρχει κάτι άλλο που πρέπει να έχουμε κατά νου;

Οι εμπειρογνώμονες συμφωνούν ότι, αν πιστεύετε ότι έχετε κάτι μοναδικό να προσφέρετε και μπορείτε να το επικοινωνήσετε σε βίντεο, παρέχοντας στους εργοδότες τη δυνατότητα να κάνουν κλικ σε ένα σύνδεσμο σε ένα βίντεο CV μπορεί απλά να σας ένα αβαντάζ έναντι των άλλων υποψηφίων.

Για τον Τομέα Έρευνας

Σταματία Στούπα, Διευθύντρια Δημοσίων Σχέσεων Εμπορίας και Διαφήμισης DOM

Γράψε απάντηση

Γράψε ο σχολιό σου
Γράψε το όνομά σου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.