Η μπλε σχολική ποδιά, έχει χαραχτεί ανεξίτηλα στην μνήμη χιλιάδων μαθητών. Για χρόνια ολόκληρα μαρτυρούσε την ιδιότητα του μαθητή αλλά και της ομοιομορφίας του, ως μέλος της μαθητικής κοινότητας. Μια ιδιότητα που έπαψε να υπάρχει μετά τις 6 Φεβρουαρίου του 1982, όπου πάρθηκε η απόφαση της κατάργησης της από τον τότε υπουργό Παιδείας της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, Λευτέρη Βερυβάκη.

Η συγκεκριμένη κίνηση, έδωσε τη ελευθερία που είχαν οι μαθητές, καθώς όπως υποστήριζαν οι ίδιοι, η ποδιά τους καταπίεζε. Έντονη είναι η διαφορά στα κορίτσια, καθώς με βάση αυτήν την απόφαση δεν υποχρεούνται πια να φοράνε την χαρακτηριστική μπλε ποδιά με τον άσπρο γιακά και τα λευκά κατάσκια, σε αντίθεση με τα αγόρια που έπρεπε να φορούν μόνο την ποδιά τους ,αλλά και οι ίδιοι οι καθηγητές ήταν πιο χαλαροί μαζί τους. Κάτι, που είχε σαν αποτέλεσμα να περιορίζει την ανάδειξη των προσωπικών τους επιλογών πάνω στην ενδυμασία και φυσικά αυτές που θα τους εκπροσωπούσαν σύμφωνα με τον χαρακτήρα τους.

Εδώ πρέπει να σημειωθεί, πως αυτό αποτέλεσε και τον κύριο λόγο της κατάργησης της ποδιάς. Αφού, όπως υποστηρίχτηκε από τους προοδευτικούς της εποχής, η ομοιομορφία στο ντύσιμο των μαθητών εμπόδιζε στην ανάπτυξη, της ανάπτυξης της προσωπικότητας τους και παρομοίαζαν τα σχολεία με στρατόπεδα. Φυσικά, υπήρχαν και αυτοί που ήταν αντίθετοι με την απόφαση και υποστήριζαν πως η απουσία της, στερούσε από τον μαθητή την ίδια του την ταυτότητα, αλλά πιο έντονη ήταν η αντίρρηση τους για τα κορίτσια, όπου σύμφωνα με τα δικά τους λεγόμενα θα επικρατούσε ασυδοσία στην εμφάνιση τους.

Παρόλο που η απόφαση είχε παρθεί και ήταν οριστική, την περίοδο 1982-83 η κατάργηση δεν τηρήθηκε απ’ όλους τους μαθητές. Υπήρχαν αρκετοί που ακόμα φορούσαν την ποδιά, γι’ αυτό αποτελεί και συχνό φαινόμενο στις μαθητικές φωτογραφίες εκείνης της περιόδου να ένα ποικιλόμορφο ντύσιμο.

Με την πάροδο του χρόνου, αποδείχθηκε περίτρανα πως τελικά ίσως και να ήταν σοφή αυτή η απόφαση, αφού η ύπαρξη της δεν εξυπηρετούσε καμία ουσιαστική ανάγκη και όλοι οι εκφρασμένοι φόβοι περί ανεξέλεγκτης εισαγωγής της μόδας στα σχολεία και ο έντονος ανταγωνισμός μεταξύ των μαθητών σε μεγάλο ποσοστό διαψεύστηκε. Οι μαθητές απέβαλλαν από πάνω τους με μεγάλη ευκολία την μπλε ποδιά , όπως επίσης δήλωσαν πως με την κίνηση αυτή, ένιωσαν ανακουφισμένοι.

Τα τελευταία χρόνια, το συγκεκριμένο θέμα έχει έρθει πάλι στο προσκήνιο και έχουν δημιουργηθεί ανάλογες συζητήσεις για την επαναφορά της ποδιάς, με διαφορετικό ύφος κάθε φορά, χωρίς όμως να έχει υπάρξει σχετική ενέργεια από την πλευρά την πολιτείας.
Για τον Τομέα Έρευνας

Βασίλογλου Νίκη, ενδυματολόγους

Γράψε απάντηση

Γράψε ο σχολιό σου
Γράψε το όνομά σου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.