Χτισμένη δυτικά στις πλαγιές του Πηλίου είναι η Μακρυνίτσα, παραδοσιακός και γραφικός οικισμός, που αποτελεί έναν από τους τουριστικότερους προορισμούς του νομού Μαγνησίας που φημίζεται για την εξαιρετική θέα που προσφέρει.

Είναι ένα χωριό χτισμένο σε υψόμετρο 300 μ. έως 850 μ. και χτίστηκε το 1205. Το όνομα της Μακρινίτσας προέρχεται από ομώνυμο μοναστήρι αφιερωμένο στην Θεοτόκο που χτίστηκε το 1215.
Κατά την επανάσταση του 1821 είναι ένα από τα χωριά που ξεσηκώθηκαν αλλά έπεσε από τους Τούρκους, καθώς επίσης πρωτοστάτησε στην επανάσταση της Θεσσαλίας το 1878, οπού η σημαντικότερη μάχη της επανάστασης έλαβε μέρος στους δρόμους της Μακρινίτσας αλλά τελικά υπέκυψε.

DSCN4313

Χαρακτηριστικό της περιοχής είναι η πλατειά με την μαρμάρινη κρήνη γνωστό έργο ονομαζόμενο Λιοντάρια ή Αθάνατο Νερό, με τα τρία χάλκινα κεφάλια λιονταριών από όπου αναβλύζει το νερό αλλά και η μεγάλη τοιχογραφία του πολύ γνωστού ζωγράφου Θεόφιλου, με τίτλο «Μάχη στην κρύα βρύση», που σώζεται στον τοίχο ενός καφενείου.

Η τοιχογραφία έχει ως θέμα της την ξεκούραση του πρωτοκλέφτη Κατσαντώνη αμέσως μετά τη μάχη στα Τζουμέρκα και χρονολογείται από το 1910. Στην πλατεία επίσης υπάρχουν τα αιωνόβια πλατανιά ενώ ταυτόχρονα θα σε συνοδεύει η πανοραμική θέα στον Παγασητικό κόλπο.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Το σημαντικότερο ίσως αξιοθέατο είναι το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Ιστορίας Πηλίου. Πρόκειται για ένα μουσείο με πλούσια λαογραφικά εκθέματα από όλο το Πήλιο που στεγάζεται στο αρχοντικό Τοπάλη, λίγο πιο κάτω από την κεντρική πλατεία του .Το τριώροφο αυτό αρχοντικό χτίστηκε το 1844, όπως αναφέρει το ανάγλυφο που βρίσκεται στην εισόδου και το 1932 οι τελευταίοι απόγονοι της οικογένειας Τοπάλη το δώρισαν στην κοινότητα με σκοπό να στεγαστεί εκεί η ιστορική και λαογραφική συλλογή του χωριού και της ευρύτερης περιοχής του Πηλίου.
Το χωριό διαθέτει και πολύ όμορφες συνοικίες όπως αυτή του Αγίου Γεωργίου, τη συνοικία της Αγίας Τριάδας, με τον χαρακτηριστικό πύργο των Αξελών ή την ψηλότερη συνοικία του Κακουνά. Στο χαμηλότερο σημείο του χωριού βρίσκεται η συνοικία Κουκουράβα, που χτίστηκε μετά το 1600, και όπου υπάρχουν παλιά υδροτριβεία και βυρσοδεψεία. Στην Κουκουράβα βρίσκεται και τον επιβλητικό ναό της Αγίας Μαγδαληνής του 1737 αλλά και τον αμυντικό πύργο του Σκοτεινιώτη, που ανήκει στην 7η Εφορεία Βυζαντινών αρχαιοτήτων.

κιαμ

Ο Ελευθέριος Βενιζέλος, όταν την επισκέφθηκε, το 1934, την ονόμασε «μπαλκόνι του Πηλίου». Τα σπίτια του Πηλίου χαρακτηρίζονται για τις πέτρινες στέγες τους και για την πλούσια ζωγραφική και ξυλογλυπτική διακόσμηση στον πάνω όροφο των κτιρίων. Τα σπίτια είναι διώροφα ή τριώροφα με χοντρούς πέτρινους τοίχους.

Για τον Τομέα Περιηγήσεων

Γιώτα Γιδαροπούλου, Δημοσιογράφος

 

Γράψε απάντηση

Γράψε ο σχολιό σου
Γράψε το όνομά σου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.