Η τέχνη της ενδυμασίας στην Αρχαία Αίγυπτο, αποκαλύπτεται από τις παραστάσεις σε ναούς, τάφους, αλλά και από διάφορα κείμενα που έχουν σωθεί, φαίνεται ότι η τέχνη του καλλωπισμού ήταν πολύ σημαντική για τους αρχαίους Αιγυπτίους. Τα κύρια χαρακτηριστικά αποτελούνται από περίτεχνα κοσμήματα, αρωματικά έλαια, περούκες και έντονο μακιγιάζ, ενώ παρατηρούμε απλές γραμμές στα ρούχα τους και με κυρίαρχο χρώμα το λευκό. Ήταν ιδιαίτερα καθαροί και έδιναν πολύ μεγάλη σημασία στα ρούχα και το σώμα τους.

Παρόλο που η τοπική υφαντουργία της Αιγύπτου, είχε φτάσει σε πολύ υψηλό επίπεδο βασισμένη στην εξειδικευμένη καλλιέργεια του λιναριού, οι αρχαίοι Αιγύπτιοι φορούσαν κυρίως ελαφριά και δροσερά ρούχα από άβαφα υφάσματα. Ο τρόπος που τα φορούσαν επίσης, ήταν πολύ απλός αφού απλώς τα τύλιγαν γύρω από το σώμα τους, αυτός είναι και ο λόγος που σπάνια θα παρατηρήσουμε κάποια ραφή στα ρούχα τους.

Οι γυναίκες της εποχής εκείνης, φορούσαν ένα απλό ίσιο φόρεμα με τιράντες, κυρίως λευκό φτιαγμένο από ορθογώνιο κομμάτι, με ραφή μονάχα στη μία πλευρά του ρούχου. Λόγο της υψηλής θερμοκρασίας που επικρατούσε, φορούσαν πολύ λεπτά υφάσματα και δε φορούσαν εσώρουχα. Με την πάροδο του χρόνου το ντύσιμο τους δεν έχει υποστεί, παρά ελάχιστες αλλαγές, η βασική διαφορά είναι πως αργότερα πλούσιες και φτωχές γυναίκες άρχισαν να φορούν κολιέ με πολύχρωμα σχέδια.

Οι άνδρες στην περίοδο της αρχαίας εποχής, φορούσαν κυρίως λινά υφάσματα τα οποία και τύλιγαν γύρω από την μέση τους και τα στερέωναν με κόμπο. Αργότερα στα χρόνια του Μέσου βασιλείου, η μόδα άλλαξε και οι ίδιοι άρχισαν να φοράνε πιο μακριές και ίσιες φούστες. Την χειμερινή περίοδο, συνήθιζαν να φοράνε μακριούς μανδύες. Στην περίοδο του Νέου βασιλείου, φορούσαν ποδιά με μικρές πιέτες και κρόσσια που ήταν πολύ της μόδας.

-4-638

Το λινό αποτέλεσε το πιο διαδεδομένο ύφασμα εκείνη την εποχή, λόγο ότι ευδοκιμούσε στο αλλουβιακό έδαφος του Νείλου.

Το λευκό χρώμα κυριαρχεί σε όλα σχεδόν τα ρούχα των Αιγυπτίων, συμβόλιζε το χρώμα της αγνότητας. Βέβαια, υπήρχαν και φορές αν και λίγες, όπου το λινό βαφόταν με καφέ και γαλάζιες βαφές, άλλα χρώματα δεν χρησιμοποιούνταν, ιδίως πιο ζωηρά όπως το πράσινο και το κόκκινο διότι χρειάζονταν στερεωτικό για την σταθεροποίηση του χρώματος κάτι το οποίο ανακαλύφθηκε στα χρόνια του Νέου βασιλείου όπου και βλέπουμε τα χρώματα να γίνονται πιο ζωηρά και έντονα όπως και τα σχέδια τους πιο περίτεχνα.

Για τον Τομέα Έρευνας,

Νίκη Βασίλογλου, ενδυματολόγος

Γράψε απάντηση

Γράψε ο σχολιό σου
Γράψε το όνομά σου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.