Κτισμένη αμφιθεατρικά στους πρόποδες του Λαρυσίου Όρους, στις εκβολές του ποταμού Ευρώτα είναι η ιστορική πόλη του Γυθείου που αποτελεί το κυριότερο λιμάνι του Λακωνικού κόλπου και το δεύτερο της νότιας Πελοποννήσου.

 

Το νότιο άκρο της πόλης του Γυθείου ενώνεται μέσω μιας μικρής προβλήτα με ένα  νησάκι γνωστό ως, την αρχαία Κραναή ή Μαραθονήσι, όπου βρίσκονται ο πύργος Τζανετάκη, ο οκτάγωνος ομώνυμος φάρος (φάρος Κρανάης) και ο μικρός ναός Αγίου Νικολάου. Το Γύθειο αποτελείται από 18 δημοτικά διαμερίσματα, καθώς και έδρα της Ιεράς Μητροπόλεως Μάνης. Ο  πληθυσμός της πόλης κατά την απόγραφή του 2011 ανέρχεται στους 4.279 κατοίκους.

 

Η ονομασία του Γυθείου σύμφωνα με τον Παυσανία σημαίνει «Γυία (Γη) θεών» προς τιμήν του Ηρακλή και του θεού Απόλλωνα που κατα τη μυθολογία διεκδικούσαν την πόλη και για να μην κακοκαρδίσουν κανέναν προσφέρθηκε ένα όνομα και για τους δύο. Στην πραγματικότητα αιτία του μύθου ήταν η σύζευξη Αχαιών και Δωριέων(Ηρακλείδες) στην περιοχή.

gythion-antikes-theater

 

Σύμφωνα με τον Όμηρο αλλά και τις αρχαιολογικές έρευνες του Ανδρέα Σκιά (1891) η πόλη γνώρισε ακμή κατά τα μυκηναϊκά χρόνια. Κατά τον γεωγράφο Παυσανία στη νήσο Κρανάη πέρασε το πρώτο του βράδυ ο Πάρης με την ωραία Ελένη οπού άφησε  πίσω του την περικεφαλαία του, γι΄αυτό και πήρε αυτήν την ονομάσια.

Στα αρχαϊκά χρόνια επονομάστηκε το επίνειο της Σπάρτης. Κατόπιν στην ρωμαϊκή αυροκρατορία (195π.Χ-297μ.Χ) το Γύθειο ανεξαρτηποείται τελείως από τη Σπάρτη και γίνεται πρωτεύουσα του Κοινού των Ελευθερολακώνων. Οι ανασκαφές μαρτυρούν μεγάλη ανάπτυξη, καθώς ήταν στολισμένο με ναούς και ιερά θεών (ένα αποτελεί στο κέντρο της πόλης το ιερό του Δία Καππώτα,καθώς και ερείπια ενός ιερού του Διονύσου στο πίσω μέρος της πόλης ), μαρμάρινα μέγαρα και πολλά καλλιτεχνήματα. Αυτό που διασώζεται ως τις μέρες μας σχεδόν ακέραιο είναι το αρχαίο ρωμαϊκό θέατρο, στη βόρεια πλευρά της πόλης.
Το 375μ.Χ ένα παλιρροϊκό κύμα εξαιτίας ενός ισχυρού σεισμού θάβει κυριολεκτικά μεγάλο μέρος της πόλης, πνίγει τους κατοίκους του καθώς και μεγάλα έργα πολιτισμού που ανακαλύφθηκαν στον πυθμένα της θάλασσας.

pegasus_LARGE_t_242261_54353465

Στην τουρκοκρατία το Γύθεια ξεχνιέται και του δίνεται το όνομα “Μαραθονήσι”. Η πόλη παρακμάζει συνεχώς κάτω από την επιδημία της ελονοσίας και τις ληστρικές επιδρομές των Οθωμανών κουρσάρων. Επιπλέον οι Τούρκοι καταλαμβάνουν με φρουρά το γνωστό φράγκικο κάστρο του Πασσαβά κοντά στο Γύθειο και διακόπτουν τελείως την επικοινωνία των Ελλήνων με τη μόνη ελεύθερη περιοχή, τη Μάνη.
Τελικά ύστερα από σκληρούς αγώνες οι Μανιάτες με τους Ενετούς ανακτούν και πάλι την πόλη και την αναβαθμίζουν, μάλιστα οι Γρηγοράκηδες σηκώνουν το λάβαρο της Επανάστασης και συγκροτούν από εκεί ένοπλα σώματα.
Έκτοτε το Γύθειο διαρκώς αναβαθμίζεται.

 

Το Γυθείο είναι μια πόλη με νησιώτικο αέρα με τα επιβλητικά διώροφα και τριώροφα νεοκλασικά κτίρια, που μαρτυρούν την αίγλη του παρελθόντος, τα παραδοσιακά σπίτια, οι γραφικές σκάλες και οι ωραίες εκκλησίες, το λιμάνι με την πολυσύχναστη μαρμάρινη προκυμαία, τα καΐκια και τις ψαρόβαρκες συνθέτουν ένα ξεχωριστό οικιστικό σύνολο. Κόκκινες, καλοδιατηρημένες κεραμοσκεπές, μικρά μπαλκόνια, νεοκλασικές γραμμές, χαρούμενα χρώματα σχηματίζουν την εικόνα μιας πρόσχαρης μικρής πολιτείας που αγκαλιάζει από παντού το λιμάνι. Η προκυμαία στο σύνολό της είναι κατάλληλα διαμορφωμένη για ευχάριστους περιπάτους. Εδώ βρίσκεται η μικρή αγορά, αλλά και τα περισσότερα από τα εστιατόρια, τις καφετέριες και τα καταστήματα.

hafen-von-gythio

Μεγάλη όμως σημασία έχουν δυο άλλα κτήρια το Δημαρχείο του Γυθείου (1891) και το Παρθεναγωγείο(1886), τα οποία αποτελούν έργα του διάσημου αρχιτέκτονα Έρνστ Τσίλλερ συνδυάζοντας άψογα στοιχεία του ευρωπαϊκού νεοκλασικισμού στο ελληνικό πνεύμα.

 

Στην νοτιοδυτικό τμήμα της πόλης βρίσκεται το μικρό κατάφυτο νησί Κρανάη. Το νησάκι συνδέεται με την πόλη με πέτρινο κρηπίδωμα χτισμένο το 1898.  Σε αυτό το σημείο βρίσκεται ένα από τα πλέον ιστορικά κτίσματα της Μάνης ο πύργος του Τζαννήμπεη της οικογένειας Τζανετάκη – Γρηγοράκη, κτίσμα του 1829. Το καλοδιατηρημένο αυτό μνημείο ανακαινίσθηκε το 1989 και λειτουργεί ως Ιστορικό Εθνολογικό Μουσείο της Μάνης. Στην άκρη του νησιού δεσπόζει ο περίφημος πέτρινος, οκταγωνικής κατασκευής φάρος (κτίσμα του 1863) από όπου θα έχετε μια διαφορετική άποψη της πόλης.

Στη βόρεια άκρη της πόλης, στην κορφή πευκόφυτου λόφου βρίσκεται το αρχαίο θέατρο της περιοχής. Σύμφωνα με την μυθολογία έχει κτισθεί από τον Ηρακλή και τον Απόλλωνα. Όμως αυτό που βλέπουμε σήμερα είναι έργο των Ρωμαίων, οι οποίοι και φρόντισαν να το ανακαινίσουν.  Στο θέατρο πραγματοποιούνται μέχρι και στις μέρες μας κατά την διάρκεια του καλοκαιριού, παραστάσεις.

Για τον Τομέα Περιηγήσεων,

Γιώτα Γιδαροπούλου, δημοσιογράφος

Γράψε απάντηση

Γράψε ο σχολιό σου
Γράψε το όνομά σου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.