Άνθρωποι με υπερδυνάμεις, δεν είναι απαραίτητα κάποιοι που φορούν στολή, πετούν, λυγίζουν σίδερα και ζουν μόνο στα comics. Τέτοιοι υπάρχουν και ανάμεσά μας.

Είναι άτομα που διαθέτουν σούπερ ενισχυμένες αισθήσεις, σε σύγκριση με τον μέσο άνθρωπο, είτε αυτό σημαίνει ότι βλέπουν περισσότερα χρώματα, έχουν πολύ δυνατή γεύση ή δεν ξεχνούν ποτέ κανέναν άνθρωπο που έχουν συναντήσει. Παρακάτω θα δείτε κάποια από τα κύρια χαρακτηριστικά τους:

Όσοι δεν ξεχνούν πρόσωπα

Περίπου το 1-2% του πληθυσμού, θεωρείται ότι έχουν απίστευτη ικανότητα να θυμούνται πρόσωπα. Δεν ξεχνούν ακόμη και ανθρώπους που έχουν συναντήσει για λίγο και τους αναγνωρίζουν ακόμη και μετά από καιρό.
Οι συνηθισμένοι άνθρωποι, μπορούν να αναγνωρίσουν περίπου το 20% των προσώπων που έχουν δει παλιότερα, ενώ οι συγκεκριμένοι μπορούν να θυμηθούν το 80%. Πρόκειται για ικανότητα που εκτιμάται εδώ και αιώνες, καθώς οι Ρωμαίοι αυτοκράτορες ήθελαν τέτοιους ανθρώπους δίπλα τους σε εκδηλώσεις με πολύ κόσμο, προκειμένου να μαθαίνουν ποιος είναι φίλος και ποιος εχθρός.
Είναι τόσο εντυπωσιακή αυτή η “υπερ-δύναμη”, που εκείνοι που τη διαθέτουν έχουν γίνει αντικείμενο έρευνας, προκειμένου να αναπτυχθούν τεστ που θα τους εντοπίζουν, ώστε η αστυνομία να μπορεί να αξιοποιήσει το ταλέντο τους.

EDITORIAL USE ONLY / NO MERCHANDISING Mandatory Credit: Photo by Ken McKay / Rex Features (1875992bc) Aurelien Hayman 'This Morning' TV Programme, London, Britain - 24 Sep 2012 THE BOY WHO CAN'T FORGET - British student Aurelien  (20) and Professor Giuliana Mazzoni

“Εκρηκτική γεύση”

Αν θεωρείτε τις γεύσεις του μπρόκολου, του καφέ ή της σοκολάτας αηδιαστικά δυνατές, ίσως δεν είστε απλά γκρινιάρης, αλλά διαθέτετε την υπερ-δύναμη της πολύ ισχυρής γεύσης.
Ο μέσος άνθρωπος έχει 10.000 γευστικούς κάλυκες στη γλώσσα του, που του επιτρέπει να γεύονται το γλυκό, το αλμυρό, το ξινό, το πικρό και το νόστιμο.
Ένας στους τέσσερις μπορεί να έχει σούπερ-γεύση. Επιστήμονες δεν μπορούν να πουν με βεβαιότητα γιατί, κάποιοι έχουν πιο δυνατή αυτή την αίσθηση, αλλά είναι γεγονός ότι τη διαθέτουν περισσότερες γυναίκες από ότι άνδρες.
Σύμφωνα με έρευνα, όσοι έχουν αυτή την “υπερδύναμη” είναι πιο υγιείς και αδύνατοι, ίσως επειδή αποφεύγουν τα γλυκά και τα λιπαρά φαγητά, γιατί δεν αντέχουν τη γεύση τους. Έχει όμως και αρνητικές συνέπειες, καθώς η πικρή γεύση πολλών πράσινων λαχανικών είναι πιο έντονη γι’ αυτούς τους ανθρώπους, με αποτέλεσμα να τα αποφεύγουν.

memoria

Όραση-ουράνιο τόξο

Χάρη σε μία γενετική παραλλαγή, κάποιες γυναίκες έχουν μία κατάσταση που λέγεται tetrachromacy, που σημαίνει ότι βλέπουν πιο ζωηρά τα χρώματα και μπορούν να εντοπίσουν τη διαφορά ανάμεσα στις αποχρώσεις, πολύ καλύτερα από τους υπόλοιπους.

Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν τρεις τύπους “κωνικών” κυττάρων στον αμφιβληστροειδή. Οι διαφορετικοί τύποι κώνων ανταποκρίνονται στα διαφορετικά φάσματα του φωτός και κατά συνέπεια, διαφορετικά χρώματα.
Κάποιες γυναίκες έχουν ένα επιπλέον τύπο αυτού του κυττάρου στα μάτια τους, που σημαίνει ότι βλέπουν περισσότερες λεπτομέρειες στις αποχρώσεις των κομμάτων, που οι περισσότεροι άνθρωποι δεν μπορούν να εντοπίσουν.

11603e1303b694df37a907f088a2c507_XL

Η απόλυτη μνήμη

Κάποιοι άνθρωποι μπορούν να ανακαλέσουν ολόκληρη την προσωπική τους ζωή, χάρη σε σπάνιο φαινόμενο που λέγεται υπερθυμησία. Για παράδειγμα, ο Aurelien Hayman, ένας 22χρονος φοιτητής, μπορεί να θυμηθεί με ακριβείς λεπτομέρειες τις συζητήσεις που έκανε κάποια συγκεκριμένη ημέρα της ζωής του, τα ρούχα που φορούσε, τα τηλεοπτικά προγράμματα που παρακολούθησε και τα τραγούδια που άκουσε.
Εγκεφαλογραφήματα έδειξαν ότι ο Hayman, “αποθηκεύει” τις αναμνήσεις σε περισσότερες περιοχές του εγκεφάλου από ό,τι ο συνήθης άνθρωπος. Αυτό σημαίνει ότι οι αναμνήσεις του είναι πιο ζωντανές και τις διατηρεί για περισσότερο καιρό.

Υψηλή αντοχή του πόνου

Συχνά ακούμε για ανθρώπους που χρησιμοποιούν την τεχνική του διαλογισμού ώστε να διευκολύνουν οποιουσδήποτε σωματικούς πόνους. Παρακάτω θα δείτε τα πιο κύρια παραδείγματα ανθρώπων με τη συγκεκριμένη υπερ-δύναμη.

Ο Tim Cridland, αποφάσισε να χρησιμοποιήσει την υψηλή αντοχή του για τον πόνο ως μέσο παράστασης και ψυχαγωγίας.
Ο ίδιος αναφέρει στο περιοδικό Faze Magazine: “Δεν υπάρχει τίποτα το ασύνηθες για μένα φυσικά. Όλα όσα έχω κάνει, έχω εκπαιδεύσει τον εαυτό μου να το κάνει. Θα έλεγα ότι αυτό που κάνω είναι να επιδεικνύω κάποια ακραία παραδείγματα για το τι μπορείτε να κάνετε με το μυαλό σας και να το συνδυάσετε με το σώμα σας. Θα μπορούσατε να πάρετε τις ίδιες τεχνικές που χρησιμοποιώ για να ξεπεράσετε τον πόνο και να κάνετε χρήση αυτών στη ζωή σας για να σας εμπνεύσουν να υπομείνετε τους πόνους που όλοι κάποια στιγμή βιώνουμε στη ζωή μας”.

Ο Wim Hof, γνωστός και ως “ο άνθρωπος πάγος”, είναι αυτός ο οποίος έχει ξεπεράσει τα όρια του κρύου σε όλο τον κόσμο.
Κατά τα τελευταία 35 χρόνια έχει αντιμετωπίσει όλα τα είδη των προκλήσεων και κατέχει το 20ο Guinness World Records.
Aνέβηκε στο όρος Κιλιμάντζαρο και το όρος Everest με σορτς, κατέρριψε όλα τα ρεκόρ κολυμπώντας κάτω από παγωμένο νερό, και έτρεξε μισό μαραθώνιο στην έρημο χωρίς να πιει νερό.
Ο Wim χρησιμοποιεί μία τεχνική διαλογισμού μέσω της αναπνοής που τον κάνει να μην αισθάνεται το κρύο με τον ίδιο τρόπο που το αισθανόμαστε οι υπόλοιποι.
Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι έχει ενισχύσει το ανοσοποιητικό του σύστημα και ότι δεν υφίσταται κανένα κακό αποτέλεσμα από το κρύο.

Για τον Τομέα Έρευνα

Στέλλα Ταμπάκη, δημοσιογράφος

Γράψε απάντηση

Γράψε ο σχολιό σου
Γράψε το όνομά σου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.