Ο πλανήτης μας βιώνει πρωτοφανής για κάποιους επιστήμονες κλιματική αλλαγή σε παγκόσμια κλίμακα . Η στάθμη του νερού έχει ανέβει αισθητά σε διάφορες περιοχές γύρω από την υφήλιο και  πολλά ακραία καιρικά φαινόμενα πλήττουν  πολλές χώρες, με συνέπεια  ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων να βρίσκεται  σε κίνδυνο. Ζωντανό παράδειγμα είναι οι πλημμύρες τον περασμένο Σεπτέμβρη στην Ινδία που κόστισαν την ζωή σε 178 συνανθρώπους μας   ενώ ολόκληρες περιοχές βυθίστηκαν  στο νερό με τον χείμαρρο να παρασέρνει ακόμα και  σπίτια στο πέρασμα του  .Στην πατρίδα μας  τον ίδιο μήνα  δύο συμπατριώτες μας  έχασαν την ζωή τους άδικα από συνεχόμενες καταιγίδες στο νομό Αττικής. Ένα ακόμα άξιο σημείωσης παράδειγμα για τις ραγδαίες αλλαγές στο κλίμα είναι και ο καύσωνας το 2013 στην Αυστραλία ο οποίος ήταν ο θερμότερος χρόνος τον τελευταίο αιώνα για την χώρα αυτή.

             Ο Πλάτων ,ο αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος και μαθητής του Σωκράτη  αναφέρει  στο διάλογο ‘Τίμαιος’:  παντὶ γὰρ ἀδύνατον χωρὶς αἰτίου γένεσιν σχεῖν.

Με αυτή την φράση ανάγεται το συμπέρασμα ότι η κλιματική αλλαγή οφείλει την ύπαρξη της σε βαθύ αίτια τα οποία προβληματίζουν την επιστημονική κοινότητα εδώ και δεκαετίες. Η πλειοψηφία των επιστημών  δηλώνουν ότι τα αίτια που έχουν οδηγήσει στην κλιματική αλλαγή οφείλονται στην ανθρώπινη συμπεριφορά . Πιο συγκεκριμένα, οι καταναλωτικές κοινωνίες   και τα υλικά αγαθά τα οποία  μαζικά παράγουν τα εργοστάσια σε όλη την υδρόγειο από την βιομηχανική επανάσταση έως τώρα  εκπέμπουν μεγάλες ποσότητες  διοξειδίου του άνθρακα και αυτό έχει ως συνέπεια την υπερθέρμανση του πλανήτη και κατά επέκταση την κλιματική αλλαγή. Αυτό συμβαίνει διότι η αύξηση του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα   εγκλωβίζει την θερμότητα η οποία προέρχεται από την ηλιακή ακτινοβολία .Τους  τελευταίους δύο αιώνες   σύμφωνα με το World Resources Institute  οι ανθρώπινες δραστηριότητες έχουν προσθέσει στην ατμόσφαιρα 2.3 τρισεκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα.

Για τον Τομέα Έρευνας

Γιάννης Στούπας, Μέλος ΕΟΕ

 

 

Γράψε απάντηση

Γράψε ο σχολιό σου
Γράψε το όνομά σου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.