Σε ένα κόσμο όπου τα ρομπότ μπορούν να φέρουν εις πέρας επί το πλείστον τις περισσότερες ανθρώπινες δραστηριότητες, διαφωνίες φαίνεται να δημιουργούνται γύρω από το αν όντως η “νέα γενιά ρομπότ” θα καταφέρει να εισχωρήσει και στον χώρο των τεχνών.

Ζωγραφική, ποίηση, λογοτεχνία, μουσική – ένας χώρος όπου η εμπειρία και τα συναισθήματα μοιάζουν εφόδια που υστερεί ένας υπολογιστής.

Κάπου εδώ γνωρίζουμε τον Aaron, τον υπολογιστή-καλλιτέχνη που ζωγραφίζει από το 1970, έργα γεμάτα χρώματα, δραματικά με την κατάλληλη ποσότητα αριθμητικής συμμετρίας.

_85305114_aaron

Τα έργα του Aaron φαίνεται να είναι μία συνεργασία καλοπρογραμματισμένων εφαρμογών ώστε να πλαισιώνουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις “ζωγραφιές” του κάνοντας τους μη γνώστες να αμφισβητούν την προέλευση των έργων.

Φυσικά και ο Aaron δεν δουλεύει μόνος του. Η καλλιτεχνική συντροφιά του είναι ο Harold Cohen, ο οποίος αναφέρει : “ξόδεψα την μισή ζωή μου προσπαθώντας να προγραμματίσω έναν πρόγραμμα υπολογιστή που θα μπορούσε να κάνει ό,τι και οι ταλαντούχοι άνθρωποι του χώρου”

Ζωγράφος και ο ίδιος του, ενδιαφέρθηκε στον χώρο του προγραμματισμού τέλη της δεκαετίας του 1960 όπου ταυτόχρονα δούλευε και πάνω στο δικό του έργο όπου και υπήρξε η αφορμή της δημιουργίας του Aaron.

_85305118_aaron2

Στην πραγματικότητα οι γνώσεις του Aaron σε σχέση με τον κόσμο είναι πολύ περιορισμένες.Αναγνωρίζει το σχήμα των ανθρώπων,των φυτών, των δέντρων και απλά αντικείμενα όπως κουτιά και τραπέζια. Η ιστορία αυτού του εγχειρήματος είναι διαφορετική από τις άλλες γιατί ο δημιουργός ήθελε απλά να τον κάνει να “ζωγραφίζει καλύτερα”

Και ήταν ένας εξαιρετικός μαθητής.

“Ήταν πολύ πιο τολμηρός με τα χρώματα από ό,τι ήμουν εγώ” αναφέρει ο Cohen .

Για πολλά χρόνια συντρόφευαν ο ένας τον άλλον αλλά τελικά ο Harold Cohen άρχισε να αμφιβάλει. Αρχικά  αποφάσισε να αποχωριστεί για ένα χρονικό διάστημα τον Aaron μέχρι που οι αδυναμίες του και η ανεξαρτησία του οδήγησαν στην αποσύνδεση.

Για τον Τομέα Τεχνολογίας και Διαστήματος

Δήμητρα Μουταφίδου, Δημοσιογράφος

Γράψε απάντηση

Γράψε ο σχολιό σου
Γράψε το όνομά σου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.