Η διακόσμηση είναι τόσο περίπλοκη ως έννοια και επάγγελμα, όσο και η ταυτότητα και οι ανάγκες του ανθρώπου. Θα μπορούσε κανείς να περιγράψει την διακόσμηση, ως ζωντανό οργανισμό. Ανανεώνεται και εξελίσσεται μαζί μας. Επηρεάζει και επηρεάζεται από την εποχή και τις ανάγκες του ανθρώπινου είδους, από το ξεκίνημα του μέχρι και σήμερα, επειδή όπως προσδιορίζεται παρακάτω εξαρτάται από την έννοια της αισθητικής.

3. ELLE DECOR Apr 2014 - Kidd Kitchen

Γι’ αυτό και τα πρώτα δείγματα είναι γνωστά από την παλαιολιθική εποχή. Από τις πρώτες δηλαδή κατοικίες του ανθρώπινου είδους, τις σπηλιές με τις σπηλαιογραφίες και τα γλυπτά, ανάγλυφα σε οστά και κέρατα ζώων, που πιθανότατα εξυπηρετούσαν την ανάγκη τους να αφηγηθούν και να μεταβιβάσουν τις γνώσεις τους. Σίγουρα όμως υπήρχε και μία υποτυπώδης διαρρύθμιση, έστω και αν στο ίδιο μέρος κοιμόταν και μαγείρευαν, εξοικονομώντας ενέργεια γύρω από την Πυρεστία. Πάντα και πάνω απ΄ όλα οι ανάγκες και η προσωπικότητα μας είναι αυτές που καθορίζουν την διακόσμηση του χώρου μας.

Αυτό έγινε πολύ πιο αισθητό και πιο συνειδητό, μετά το 4000 π.χ με δείγματα από την Μεσοποταμία, την Αίγυπτο, την Μινωική Κρήτη και τις Μυκήνες.

559eabe63c1bd-05-ricardo-bofill-architect-home-edc-01-13-xln

Με το πέρασμα των αιώνων, η διακόσμηση ορίστηκε ως τέχνη. Στην κλασσική Ελλάδα, η διακόσμηση ήταν μία από τις μεγάλες καλές τέχνες. Τον 18ο αιώνα, η εμφάνιση της αισθητικής ως κλάδος της φιλοσοφίας, ενέσκηψε κυρίως στην τέχνη και έτσι επιχειρήθηκε και ο διαχωρισμός των τεχνών σε άμεση και έμμεση παράσταση αλλά και σε μουσική ή εικαστικά. Την διακόσμηση την κατέταξαν στις έμμεσες και εικαστικές.

elle deco russe novembre 2010 (3) copie

Ορισμοί της διακόσμησης

Η διακοσμητική (εσωτερική αρχιτεκτονική) όπως την γνωρίζουμε σήμερα, είναι η <<ψυχή>> της αρχιτεκτονικής (interior design) και την κατατάσσουμε στις εφαρμοσμένες τέχνες. Διέπεται από αρχές και κανόνες και απαιτούνται ειδικές γνώσεις πάνω σε πολλά τεχνικά θέματα, πέραν βέβαια της αισθητικής που είναι απαραίτητη.

Οπότε η διακόσμηση είναι τέχνη, τρόπος έκφρασης ή τεχνική που εξυπηρετεί τις ανάγκες μας;

Σύμφωνα με τον Ε.Η. Gombrich, στην πραγματικότητα, η τέχνη δεν υπάρχει. Υπάρχουν μόνο οι καλλιτέχνες.

living-inside-1-Oct-13-copy

Το διακοσμητικό αποτέλεσμα μιας δουλειάς μπορεί να θεωρηθεί καλλιτέχνημα, η δουλειά του διακοσμητή όμως δεν ανήκει στις Καλές Τέχνες. Μπορεί να μιλάμε για <<Καλή>> ή <<απλή>> τέχνη, μιλάμε όμως επίσης και εντοπίζουμε καθημερινά <<καλή>> και <<απλή>> διακόσμηση, βάσει της διαχρονικής της αξίας.

Οι επαγγελματίες διακοσμητές γνωρίζουν ότι η διακόσμηση, αυτή καθ’ αυτή, εκφράζει και ανταποκρίνεται στις ανάγκες του πελάτη και την προσωπικότητα του. Η επιτυχία λοιπόν μιας διακόσμησης, εξαρτάται από το πόσο καλά κατάλαβε ο διακοσμητής τον πελάτη του προκειμένου να εφαρμόσει τις τεχνικές γνώσεις με τέτοιο τρόπο, ώστε ο χώρος του να είναι πρακτικός και λειτουργικός πέρα από καλαίσθητος.

traditional-bathroom

Η διακόσμηση είναι στην ουσία, η διαμόρφωση του περιβάλλοντος διαβίωσης ενός ή περισσότερων ανθρώπων προσπαθώντας να εξυπηρετηθούν όσο το δυνατόν καλύτερα οι ανάγκες τους, μέσα από τους κανόνες της λειτουργικότητας, αλλά και της αισθητικής, που πάντα πρέπει να συμβαδίζουν αρμονικά.

upl569e7d8f8d381

Διακοσμητές της Αρχαιότητας

Οι πρώτες αναφορές σχετικά με θέματα διακόσμησης εσωτερικών χώρων, ανάγονται γύρω στο 1720 κυρίως στη Δυτική Ευρώπη και την ξεκίνησαν άτομα διαφορετικού επιπέδου.

Σήμερα γνωρίζουμε ότι ο William Kent (αν και είχε διακριθεί ως ζωγράφος), θεωρείται από πολλούς ως ο πρώτος ο οποίος ανέλαβε πλήρως μια διακόσμηση, συμπεριλαμβανομένης και της εσωτερικής αρχιτεκτονικής, της επιλογής επίπλων, και άλλων έργων.

 

Για τον Τομέα Έρευνας

Στέλλα Ταμπάκη, Δημοσιογράφος

 

 

Γράψε απάντηση

Γράψε ο σχολιό σου
Γράψε το όνομά σου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.