Περιμένετε με αγωνία μια απάντηση μετά από πολλές αιτήσεις για θέσεις εργασίας και όσο κι αν προσπαθείτε να παραμείνετε αισιόδοξοι αυτή δεν έρχεται ποτέ; Δεν ανήκετε στην μειοψηφία. Αντίθετα είναι ένα πολύ σύνηθες αίσθημα για τους υποψήφιους “job hunters” σήμερα.

Αν είστε βρίσκεστε καιρό σε φάση αναζήτησης θέσης εργασίας, μάλλον ήδη γνωρίζετε ότι το να βρεθείτε σε μια συνέντευξη δεν είναι εύκολο. Στην πραγματικότητα, με τις υπάρχουσες συνθήκες,  πολλές φορές ίσως αποδειχθεί αδύνατο.

Ενώ έχετε θέσει τον εαυτό σας «διαθέσιμο» στην αγορά εργασίας, ούτε ένας διευθυντής προσλήψεων δεν έχει επικοινωνήσει μαζί σας. Ούτε καν ένα μήνυμα απόρριψης στο ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο. Και αυτό είναι κάτι που το βλέπετε να επαναλαμβάνεται ξανά και ξανά μπροστά στα μάτια σας και νιώθετε ότι δεν μπορείτε να κάνετε κάτι.

 

Μήπως ο λόγος για τον οποίο δεν θα μπορείτε να κλείσετε μια συνέντευξη είναι ακριβώς κάτω από τη μύτη σας;

 

Δώστε προσοχή στις λεπτομέρειες

 

Τίποτα δεν γίνεται τυχαία. Από την περιγραφή της θέσης εργασίας μέχρι τη διαδικασία της συνέντευξης, δώστε προσοχή σε αυτό που η εταιρεία (και ο διευθυντής προσλήψεων) προσπαθεί να επικοινωνήσει σε εσάς ως πιθανούς υποψηφίους. Κάποιοι αναμένουν η συνοδευτική επιστολή σας να απαντήσει σε ένα συγκεκριμένο ερώτημα, ενώ άλλοι θέλουν να πείτε γιατί είστε κατάλληλοι χρησιμοποιώντας ένα συγκεκριμένο αριθμό λέξεων. Ό,τι είναι αυτό που ζητούν, πρέπει να το κάνετε.

 

Κάνετε την έρευνά σας

 

Ένα γενικό πρότυπο συνοδευτικής επιστολής έχει 0% πιθανότητα να «σκοράρει» μια συνέντευξη για ένα ανταγωνιστικό ρόλο σε μια αναπτυσσόμενη εταιρεία. Βεβαιωθείτε ότι όλα όσα κάνετε είναι σχεδιασμένα ώστε να ταιριάζουν με τον ρόλο για τον οποίο αιτείστε. Εννοείται πως η μελέτη της ιστοσελίδας της εταιρείας πριν από την αίτηση σας είναι υποχρεωτική. Αλλά και άλλοι ιστότοποι, όπως το LinkedIn, μπορούν να σας βοηθήσουν να εκτιμήσετε το μέγεθος, την κουλτούρα της κάθε εταιρείας, κ.λπ.

 

Το εισαγωγικό email σας είναι η συνοδευτική επιστολή σας, είτε το ξέρετε είτε όχι. Και θα πρέπει να πείτε – σε όσο το δυνατόν λιγότερα λόγια γίνεται – γιατί είστε ο καταλληλότερος για τη θέση. Αυτό προϋποθέτει την κατανόηση του οράματος της κάθε εταιρείας και πώς εσείς θα βοηθήσετε στην εκπλήρωση του. Έτσι, κάνετε μια ενδελεχή έρευνα για την κάθε εταιρεία, πριν αιτηθείτε.

 

Κόψτε ταχύτητα

 

Όταν αναφερόμαστε σε αιτήσεις για θέσεις εργασίας, δεν πρόκειται για ένα παιχνίδι αριθμών – σκεφτείτε την ποιότητα, όχι η ποσότητα. Υπάρχουν υποψήφιοι που καυχιούνται για την αποστολή 30 βιογραφικών ανά ημέρα, κάτι το οποίο αποτελεί χάσιμο πολύτιμου χρόνου.

 

Μην μετράτε την επιτυχία σύμφωνα με τον αριθμό των αιτήσεων που στέλνετε. Αντ ‘αυτού, επικεντρωθείτε στις θέσεις εργασίας που πραγματικά σας ενθουσιάζουν!  Στη συνέχεια, κάντε μια λίστα των εταιρειών, στις οποίες μπορείτε να αναπτυχθείτε και να ανελιχθείτε.

 

Εάν στέλνετε πάρα πολλά βιογραφικά, εξαπλώνετε τον εαυτό σας, κάνοντάς τον πιο «αδύναμο», καθώς έχετε λίγο χρόνο για να μελετήσετε προσεκτικά τις λεπτομέρειες. Αλλά αυτές οι λεπτομέρειες είναι συχνά η διαφορά μεταξύ να του πάει το βιογραφικό σας μπροστά από τον μάνατζερ ή στα σκουπίδια. Μπορεί να μην σας φαίνεται πολύ σημαντικό, αλλά θα εκπλαγείτε με το τι χάνουν πολλές φορές οι άνθρωποι όταν δεν αφιερώνουν  μια στιγμή για να ελέγξουν το δικό τους έργο.

 

Οι πιο επιτυχημένες εταιρείες θέλουν ομαδικούς παίκτες που δίνουν προσοχή στα μικρά πράγματα. Όταν αποδείξετε ότι είστε ένας τέτοιος, ακολουθώντας τις κατευθύνσεις, δείχνει ότι αξίζετε το χρόνο τους (και το πιο σημαντικό μια συνέντευξη).

 

 

 

Για τον Τομέα Έρευνας

Στούπα Σταματία, ΜΒΑ – Υπεύθυνη Εμπορίας και Δημοσίων Σχέσεων ΕΟΕ

 

Γράψε απάντηση

Γράψε ο σχολιό σου
Γράψε το όνομά σου