Είδαμε στο προηγούμενο λήμμα, τον θρίαμβο του Καραϊσκάκη στην Αράχωβα. Μετά την μεγάλη νίκη, τα παλικάρια μας, θέλησαν να αποσυρθούν, δεν πρόλαβαν όμως. Κάτοικος της περιοχής , τους πληροφόρησε πως ο μεχμέτ πασάς, θα επιχειρούσε υπερφαλαγγισμό τους και ανεφοδιασμό των τουρκικών φρουρών. Αμέσως οι πολεμιστές μας , πήρανε θέσεις μάχης στα στενά της Φοντάνας. Την άλλη μέρα , φάνηκε η εμπροσθοφυλακή του εχθρού με επικεφαλής τον χασάν μπέη κόρτσα. Στην μάχη που ακολούθησε , οι τούρκοι αναγκαστήκανε να υποχωρήσουν και την άλλη μέρα , κάνανε γενική επίθεση , αφού συνενωθήκανε με το κυρίως σώμα του μεχμέτ πασά. Παρά την δυσαναλογία – 700 Έλληνες μόλις , έναντι 3500 εχθρών – και χάρη στην παρατολμία του Καραϊσκάκη , που σκότωσε με το γιαταγάνι του τον ίδιο τον πασά , οι τούρκοι το βάλανε στα πόδια , αφήνοντας ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ των εφοδίων τους. Αξίζει να σημειώσουμε τον λόγο που οι κάτοικοι ριψοκινδύνευαν να πληροφορούν
τον Στρατηγό μας , αδιαφορώντας για την ζωή τους. Πρίν ξεκινήσει για την εκστρατεία του ο Καραϊσκάκης , είχε διακηρύξει πως όποιος υφάρπαζε περιουσία των Ελλήνων , θα τον σκότωνε ο ίδιος. Κυριολεκτικά μπορούμε να πούμε πως στην εκστρατεία αυτή , η στρατιά της Στερεάς , εσυντηρείτο από δωρεές των κατοίκων.

Για τον Τομέα Έρευνας

Βασίλης Δεληβέρης, Δημοσιογράφος

Γράψε απάντηση

Γράψε ο σχολιό σου
Γράψε το όνομά σου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.