Όλοι γνωρίζουν λίγο πολύ, την Ιερά Εξέταση (Sacra Inquisitio) .  Άλλοι λόγο ιστορίας και άλλοι από διάφορες ταινίες που κυκλοφόρησαν τα τελευταία χρόνια. Η Ιερά Εξέταση είναι συνδεδεμένη κυρίως με τις δίκες των μαγισσών.

Η έννοια της Ιερά Εξέτασης, αναφέρεται στην εκδίκαση, από την Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, υποθέσεων που αφορούσαν από ανώτερους εκκλησιαστικούς αξιωματούχους μέχρι και ομάδες ή μεμονωμένα άτομα, τα οποία βαρύνοντα με την κατηγορία της αίρεσης.

Ο όρος μπορεί να αναφέρεται σε Ρωμαιοκαθολικό εκκλησιαστικό δικαστήριο ή άλλο θεσμό, με σκοπό την καταπολέμηση και καταστολή των αιρέσεων, σε έναν αριθμό ιστορικών κινημάτων κάθαρσης κατά των αιρέσεων ή στη δίκη συγκεκριμένων ατόμων με την κατηγορία της αίρεσης. Ο θεσμός αυτός είναι πολύ γνωστός λόγω του τρόπου διενέργειας των ανακρίσεων βάσει των οποίων συγκεντρώνονταν στοιχεία για τις δίκες ή ομολογίες, με απάνθρωπα βασανιστήρια.

0_7077b_a0c27a24_XL-570x365

Κατά την διάρκεια της ανάκρισης απαγορευόντουσαν τα βασανιστήρια. Αν όμως κάποιος κρινόταν ένοχος, ανάλογα πάντα με την κατηγορία, είχε την ανάλογη επίδειξη βασανιστηρίου. Τα είδη των βασανιστηρίων ήταν ποικίλουν και ήταν τόσο τρομακτικά όσο και η έννοια του βασανισμού.

Κάποια από αυτά ήταν :

Το λίκνο του Ιούδα: βασανιστήριο κυρίως για τους ομοφυλόφιλους και τις μοιχές. Μια ξύλινη πυραμίδα στην οποία καθίζανε δια της βίας γυμνό το θύμα. Έδεναν τα πόδια του τεντωμένα, και στη συνέχεια με έναν ειδικό μηχανισμό, ο βασανιστής γύριζε το θύμα αργά γύρω γύρω. Από το βάρος του ο βασανιζόμενος «σκιζόταν» επάνω στη μύτη της πυραμίδας. Η μύτη δεν καθαριζόταν ποτέ έτσι ήταν γεμάτη αίμα, πύον, ακαθαρσίες και το θύμα πέθαινε τελικά από μολύνσεις στο έντερο.

ContentSegment_14211156$W1000_H0_R0_P0_S1_V1$Jpg

Η εκδορά: Αυτό ακριβώς που λέει η λέξη. Ο βασανιστής έγδερνε ζωντανό το θύμα του, που είχε ακινητοποιήσει προηγούμενα σε ένα δέντρο, ή σε κάποιον πάσσαλο. Το βασανιστήριο ξεκινούσε πάντα από την εκδορά του προσώπου και σιγά σιγά, ο βασανιστής έγδερνε λωρίδα και το υπόλοιπο κορμί. Λένε ότι τα περισσότερα θύματα πέθαιναν πριν το λεπίδι φτάσει στον θώρακα.

Το αχλάδι της αγωνίας: Βασανιστήριο- προειδοποίηση, που δεν επέφερε το θάνατο. Θύματα ήταν οι ψεύτες, οι βλάσφημοι, οι ομοφυλόφιλοι και οι γυναίκες που είχαν την ατυχία να αποβάλλουν στη γέννα. Ένα χάλκινο όργανο σε σχήμα μεγάλου αχλαδιού δια της βίας έμπαινε από τον βασανιστή στις οπές του θύματος. (στο στόμα για τους βλάσφημους και τους ψεύτες, στον πρωκτό για τους ομοφυλόφιλους και στον κόλπο για τις γυναίκες). Με τη βοήθεια μιας βίδας που γυρνούσε ο βασανιστής το αχλάδι άνοιγε και στη συνέχεια έσκιζε το θύμα. Δεν έχουν αναφερθεί θάνατοι παρά μόνο ανεπανόρθωτες παραμορφώσεις.

ieraexetashspanish

 

Ο Ισπανικός γάιδαρος: βασανιστήριο μόνο για μοιχές και ομοφυλόφιλους. Ένα ξύλινο όργανο μακρόστενο σαν την ράχη του γαϊδάρου. Στην κορυφή ήταν αιχμηρό. Τα θύματα κάθονταν γυμνά επάνω ενώ στα πόδια τους είχαν τοποθετήσει επιπλέον βάρος. Ο Βασανιστής μετέφερε από τη μια άκρη στην άλλη το θύμα μέχρι να ομολογήσει το «έγκλημα» του. Συχνά τα θύματα πέθαιναν με φριχτούς πόνους.

Το πιρούνι του αιρετικού: Αυτό δεν ήταν ακριβώς βασανιστήριο, αλλά κομμάτι της απολογίας του αιρετικού, ενώπιον της Ιεράς Εξέτασης. Πριν απολογηθεί λοιπόν, οι ιεροεξεταστές έδεναν στο λαιμό του ένα πιρούνι με 4 αιχμές. Δυο να πιέζουν το κάτω μέρος της γνάθου και 2 να πιέζουν το λαιμό. Το θύμα δεν μπορούσε ούτε να κουνήσει το κεφάλι του, αλλά ούτε καν να μιλήσει αφού σε κάθε κίνηση του, οι αιχμές τον κάρφωναν. Κατά τα άλλα είχε το δικαίωμα της απολογίας.

Ιερά-Εξέταση-570x334

Αυτά είναι κάποια από τα μέσα βασανισμού.

Η Ιερά Εξέταση χωρίζεται σε 4 εκφάνσεις: τη μεσαιωνική, την ισπανική, την πορτογαλική και τη ρωμαϊκή. Λόγω του αντικειμενικού της στόχου, που ήταν η καταπολέμηση των αιρέσεων, η Ιερά Εξέταση είχε δικαιοδοσία, μόνο επί των βαπτισμένων μελών της Εκκλησίας. Οι μη χριστιανοί κατηγορούμενοι μπορούσαν εντούτοις να περάσουν από δίκη για βλασφημία σε λαϊκά δικαστήρια. Επίσης οι περισσότερες δίκες μαγισσών γίνονταν από λαϊκά δικαστήρια.

Οι ιεροεξεταστές ήταν έκτακτοι εκκλησιαστικοί δικαστές, που αντλούσαν την εξουσία από τον παπικό διορισμό. Έργο τους η καταστολή της αίρεσης με καταδίωξη όλων των ανθρώπων που σχετίζονταν με το δόγμα, ακόμη και αυτών που δεν κατέδιδαν αιρετικούς. Στη συνέχεια προστέθηκαν στα παραπτώματα η μαγεία, η μαντεία, η μοιχεία, η σοδομία, η βλασφημία, η ιεροσυλία και η τοκογλυφία.

Μετά τα βασανιστήρια ακολουθούσε η δημόσια τελετή της πυράς. Ντελάληδες ανακοίνωναν την απόφαση του ιεροδικαστηρίου και καλούσε κάθε πολίτη της πόλης, μετά την κυριακάτικη λειτουργία, να παρευρεθεί στην αρένα της πόλης για να δει πώς καίγονται οι αιρετικοί. Ακολουθεί την ημέρα της τελετής η παρέλαση –λιτανεία που διασχίζει την πόλη. Μπροστά οι δήμιοι, μετά οι καταδικασμένοι αιρετικοί κρατώντας μάλιστα ομοιώματα κάποιων καταδικασμένων ομοϊδεατών τους, παραπίσω οι ιεροεξεταστές και τελευταίοι στρατιωτικοί και λοιποί αξιωματούχοι. Μπαίνουν στην αρένα, που είναι γεμάτη με κόσμο και οι ιεροεξεταστές διαβάζουν τις αποφάσεις. Οι δήμιοι διαλέγουν τους πρώτους καταδικασθέντες, τους οδηγούν στο βωμό και τους βάζουν φωτιά. Κάποια στιγμή το γίνεται διάλειμμα και οι θεατές πηγαίνουν στα αυτοσχέδια παραπήγματα, που έχουν στήσει μικροπωλητές, για αναψυκτικά και σάντουιτς.

Η καύση των αιρετικών έγινε καθεστώς στην Ισπανία κυρίως μετά το 1470 και έως το 1600. Από κει και πέρα περιορίζεται σημαντικά. Αυτή την περίοδο (1470-1600), στην οποία προέδρευσαν οι πρώτοι 4 Ισπανοί ιεροεξεταστές, είχαμε: 18.230 καμένους και 206.500 αυτοβούλως μετανοημένους. Όλοι οι παραπάνω βέβαια πρώτα βασανίστηκαν φρικτά, ανάμεσά τους και ένα παιδί 8 ετών.

Για τον Τομέα Έρευνας

Σουζάνα Μπάκα, Υπεύθυνη Τομέα Έρευνας

 

 

 

 

 

Γράψε απάντηση

Γράψε ο σχολιό σου
Γράψε το όνομά σου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.