Η <<Πολιτεία>> του Πλάτωνα είναι το βιβλίο που έχει μελετηθεί περισσότερο, στα οκτώ κορυφαία πανεπιστήμια των Ηνωμένων Πολιτειών και, σύμφωνα με τις διεθνείς αξιολογήσεις, κορυφαία και του κόσμου. Παράλληλα, η <<Πολιτεία>> είναι το δεύτερο πιο διαβασμένο βιβλίο σε όλα τα πανεπιστήμια των ΗΠΑ, όπως προκύπτει από έρευνα της εκπαιδευτικής ιστοσελίδας Open Syllabus Explorer.

45

Σε αυτή τη δεύτερη λίστα, βρίσκεται και άλλο ένα σημαντικό έργο της αρχαίας ελληνικής γραμματείας, η <<Ηθική>> του Αριστοτέλη, αλλά και η τραγωδία του Σοφοκλή <<Οιδίπους Τύραννος>>.

Οι ερευνητές της ιστοσελίδας κατέληξαν σε αυτό το αποτέλεσμα εξετάζοντας την on line βάση δεδομένων για τα βιβλία που μελετήθηκαν την τελευταία δεκαετία σε πάνω από ένα εκατομμύριο <<courses>>  των αμερικανικών πανεπιστημίων.

Τα οκτώ κορυφαία πανεπιστήμια συνθέτουν την λεγόμενη, Ivy League, της ανώτατης εκπαίδευσης στις ΗΠΑ. Σε αυτήν ανήκουν τα πανεπιστημιακά ιδρύματα του Harvard, του Princeton, του Brown, της Pennsylvania, του Yale, του Kornel, το πανεπιστήμιο Columbia, καθώς και το Dartmouth College.

 

900_9127b615f4e419672ecd1fb1d37a5fa4

Στη σχετική λίστα ακολουθούν η <<Σύγκρουση των Πολιτισμών>> του Σάμιουελ Χάντιγκτον, το <<The Element of style>> του Ουίλιαμ Στρανκ, ο <<Λεβιάθαν>> του Χομπς, ο <<Ηγεμόνας>> του Μακιαβέλι, η <<Δημοκρατία στην Αμερική>> του Αλέξις ντε Ντοκβίλ, η <<Θεωρία της Δικαιοσύνης>> του Τζον Ρόουλς, το <<Γράμμα από τη φυλακή του Μπέρμιγχαμ>> του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, το <<Περί ελευθερίας>> του Τζον Στιούαρτ Μιλ και η <<Εξέλιξη της συνεργασίας>> του Ρόμπερτ Άλεξροντ.

galluppurdue_flickr

Το βιβλίο που έχει μελετηθεί περισσότερο σε όλα τα αμερικάνικα πανεπιστήμια είναι το <<The Element of style>> και ακολουθεί η <<Πολιτεία>> στη δεύτερη θέση, ενώ στην πέμπτη θέση είναι η <<Ηθική>> του Αριστοτέλη. Σε αυτήν την λίστα βρίσκεται και το Κομουνιστικό Μανιφέστο>> του Μαρξ (τέταρτη θέση). <<Ο Οιδίπους Τύραννος>> είναι στην όγδοη θέση, μία πιο πάνω από τον <<Φρανκεστάϊν>> της Μέρι Σέλεϊ.

 

865

Υπάρχουν δύο τρόποι να λάβεις την μόρφωση σύμφωνα με την Ivy League: <<Ο ένας είναι να ξοδέψεις 200.000 δολάρια για να σπουδάσεις σε ένα από τα αμερικάνικα πανεπιστήμια που θεωρούνται ανάμεσα στα κορυφαία του κόσμου. Ο άλλος είναι να διαβάσεις τα βιβλία που διδάσκονται στα μαθήματα αυτών των πανεπιστημίων>>.

 

Για τον Τομέα Έρευνας

Στέλλα Ταμπάκη, Δημοσιογράφος

Γράψε απάντηση

Γράψε ο σχολιό σου
Γράψε το όνομά σου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.