Όλοι – όσοι γνωρίζουν- την καταστροφική έκρηξη του ηφαιστείου στην Πομπηία 1.900 χρόνια, συγκινούνται στην θύμηση του τραγικού αυτού συμβάντος.

Τόσα χρόνια μετά, έρχεται στο φως μία ανατριχιαστική ανακάλυψη. Αρχαιολόγοι σάρωσαν τα διατηρημένα σώματα 86 Ρωμαίων που έχασαν τη ζωή τους από την έκρηξη του Βεζούβιου και εντοπίστηκαν στην αρχαιολογική σκαπάνη.

pompiia1

Αυτό που προκαλεί δέος, είναι η ανακάλυψη ενός 4χρονου αγοριού, το οποίο είναι «παγωμένο», από τις στάχτες και του ηφαιστείου. Οι επιστήμονες λένε πως ήταν σε στάση τρόμου, καθώς διαγράφεται η έκφραση του φόβου στο πρόσωπο του μικρού παιδιού. Βρέθηκε δίπλα σε ένα ενήλικο ζευγάρι που πιστεύεται ότι ήταν οι γονείς του. Τα ρούχα του μικρού αγοριού ήταν ορατά στον γύψο, αλλά κάτω από αυτά βρέθηκαν υπολείμματα της σπονδυλικής του στήλης. Τα ρούχα του παιδιού έχουν διατηρηθεί. Μέσα από τον σαρωτή φάνηκαν και τα σφιγμένα του χείλη, που δηλώνουν είτε προσπάθεια άμυνας από την τέφρα, είτε τον φόβο και το σοκ.

pompiia3

Η Stefania Giudice, ειδική αρχαιολόγος και μέλος της ομάδας συντήρησης των λειψάνων, τόνισε πως δεν πρόκειται απλά για κάποια παλιά αντικείμενα έστω και μεγάλης αξίας. Μια γυναίκα, ένας άντρας και ένα παιδί, που ήταν οικογένεια, ανατάσσει την επιστήμη σε «ανθρώπινη αρχαιολογία». Οι επιστήμονες ανακάλυψαν τα σφιγμένα χείλη του παιδιού, που δήλωναν την ψυχική του κατάσταση. Επίσης αποκαλύφθηκαν η σπονδυλική στήλη, τα πλευρά και η λεκάνη του άλλου θύματος, που είναι ενήλικας άντρας. Μέσα από άλλες σαρώσεις έγινε προσπάθεια αποτύπωσης και συναρμολόγησης του κρανίου, αλλά και απεικόνισης των μυών μέσα από κομμάτια δέρματος, με τη βοήθεια μιας ειδικής χρωστικής ουσίας.

pompiia5

Οι σαρώσεις που έγιναν στην οδοντοστοιχία των σκελετών, αποκάλυψαν ότι τα περισσότερα θύματα είχαν σοβαρές κρανιακές κακώσεις.

skeletoi_vezouvios

Σε κάποιες περιπτώσεις, οι εκφράσεις που έχουν αποτυπωθεί στον γύψο δείχνουν τον σπαραγμό και τον τρόμο, ακόμα και στα ζώα. Εκτιμάται ότι περίπου 25 χιλιάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν επί τόπου στην έκρηξη του ηφαιστείου.

 

Για τον Τομέα Έρευνας

Σουζάνα Μπάκα, Υπεύθυνη Τομέα Έρευνας

Γράψε απάντηση

Γράψε ο σχολιό σου
Γράψε το όνομά σου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.