Το Λυγουριό βρίσκεται ανάμεσα στο Ναύπλιο και την Επίδαυρο, σε υψόμετρο 370 μέτρων στους πρόποδες του βουνού Αραχναίο και αποτελεί κωμόπολη του νομού Αργολίδας. Απέχει ένα χιλιόμετρο από το αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου και βρίσκεται πολύ κοντά στην Παλιά και Νέα Επίδαυρο, περιοχές που το καλοκαίρι προσφέρουν θάλασσα και νυχτερινή ζωή.

Διαθέτοντας μια πληθώρα από αξιοθέατα αλλά και πλούσια ιστορία, το Λυγουριό είναι πόλος έλξης ενός μεγάλου αριθμού επισκεπτών κάθε χρόνο. Το Φεστιβάλ Επιδαύρου μόνο, το οποίο διοργανώνεται κάθε καλοκαίρι, προσελκύει πάνω από 1.000.000 ανθρώπους οι οποίοι επιθυμούν να παρευρεθούν στις παραστάσεις αλλά και να επισκεφτούν το Αρχαίο Θέατρο και το Ιερό του Ασκληπιού, έναν τόπο λατρείας, εκδηλώσεων και ίασης.

12647697_617101508448911_138634907_n

Η έντονη ανάπτυξη του τουρισμού έχει ενισχύσει την οικονομία και έχει οδηγήσει στην δημιουργία πολλών ξενοδοχείων και γραφικών ταβερνών. Ένας άλλος παράγοντας που έχει συμβάλλει στην οικονομική ανάπτυξη του τόπου είναι οι ενασχόληση των κατοίκων με την γεωργία και συγκεκριμένα με την παραγωγή αγνού, παρθένου ελαιόλαδου για το οποίο έχει κατοχυρώσει και Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης.

Ένα από τα πολύ ενδιαφέροντα αξιοθέατα που μπορεί κάποιος να συναντήσει πέραν του αρχαίου θεάτρου είναι τα ερείπια της Πυραμίδας του Λυγουριού την οποία ανέφερε και ο Παυσανίας. Το συγκεκριμένο κτίσμα σύμφωνα με τις επικρατέστερες απόψεις των ερευνητών χρονολογείται κοντά στον 4ο αιώνα π.Χ. και θεωρείται ότι χρησίμευε ως φυλάκιο.

12650536_617101548448907_581872953_n

Η περιοχή διαθέτει επίσης το μουσείο Κωτσιομύτη, ένα από τα μεγαλύτερα μουσεία φυσικής ιστορίας της χώρας. Πολλά από τα εκθέματα αμμωνιτών, δηλαδή απολιθωμένων οστράκων, προέρχονται από την ίδια την περιοχή λόγω της ιδιαίτερης γεωλογικής μορφολογίας της ενώ υπάρχει μέχρι και λατομείο αμμωνιτών βορειοδυτικά του Ιερού του Ασκληπιού.

Ένα μεγάλο κομμάτι των μνημείων που υπάρχουν στην περιοχή αποτελούν τα αυτά του θρησκευτικού ενδιαφέροντος. Πιο συγκεκριμένα, σώζονται κάποια τμήματα από 7 παλαιοχριστιανικές εκκλησίες, πολυάριθμοι ναοί βυζαντινής και μεταβυζαντινής εποχής όπως ο Άγιος Ιωάννης Ελεήμων (Άγιος Κωνσταντίνος), η Αγία Μαρίνα κ.α., ο Άγιος Μερκούριος που είναι μοναστήρι του 17ου αιώνα καθώς και πολλά ξωκλήσια κι εκκλησίες που χρονολογούνται στον 19ο και 20ο αιώνα.

12660257_617101565115572_1181977776_n

Όσον αφορά την ιστορία της περιοχής, το χωριό έχει περάσει από την κατοχή των Φράγκων, των Βενετών και τον Οθωμανών και έχει συμμετάσχει στην επανάσταση του 1821. Το όνομα του χωριού αναφέρεται από 1365 με διάφορες παραλλαγές κι ενώ έχει απασχολήσει πολλούς γλωσσολόγους δεν υπάρχει μια συγκεκριμένη ερμηνεία. Οι περίοδοι που άκμασε το Λυγουριό ήταν αρχικά ο 5ος και 4ος αιώνας π.Χ. κατά τους οποίους το Ιερό του Ασκληπειού αποκτά φήμη κι έπειτα κατά τον 2ο αιώνα μ.Χ. στα ρωμαϊκά χρόνια που υπήρξε έντονη αύξηση πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Το Λυγουριό είναι ο τέλειος προορισμός για χαλάρωση και ταυτόχρονα απόκτηση γνώσεων. Το όμορφο τοπίο και η φιλόξενη αύρα των κατοίκων προκαλεί τον κάθε επισκέπτη να εξερευνήσει τις γωνιές του χωριού και να έρθει σε επαφή με πολλά κομμάτια του παρελθόντος, γεγονός που θα του προσφέρει μια εμπειρία ζωής.

Για τον Τομέα Περιηγήσεων

Ιωάννα Μοσχίδου, Δημοσιογράφος

1 σχόλιο

  1. Είναι ένα μέρος που λίγοι ξέρανε , και εξαιτίας του άρθρου αυτού πολλοί θα έχουν πλέον την ευκαιρία να το γνωρίσουν . Σίγουρα θα είμαι ένας από αυτούς !

Γράψε απάντηση

Γράψε ο σχολιό σου
Γράψε το όνομά σου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.