Μεγάλος μουσικός και εθνομουσικολόγος ο Αμερικανός Bob Brozman είναι γνωστός ως ο καλύτερος κιθαρίστας της αποκαλούμενης «εθνικής κιθάρας» (national guitar)  καθώς και της slide guitar. Έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με τις εθνικές μουσικές και έχει συνεργαστεί με μουσικούς από την Ινδία, την Αφρική, την Ιαπωνία κλπ. Έχει ασχοληθεί με τα μπλουζ, την τζαζ, την τσιγγάνικη μουσική, την μουσική της Χαβάης και της Καραϊβικής καθώς και με εθνικές μουσικές άλλως χωρών. Αποκαλείται  «κινητό αρχείο της αμερικάνικης μουσικής».

 

Το «Down the road» χαρακτηριστικό τραγούδι της εθνικής κιθάρας.

 

Αμερικάνικη μπλουζ με τον Ιάπωνα Takashi Hirayasu που παίζει Sanshin και τον Djeli Moussa Diawara από την Γουινέα που παίζει kora.

 

 

Ο Bob γεννήθηκε στην Νέα Υόρκη του 1954 και ασχολήθηκε με την μουσική από την παιδική του ηλικία. Από την ηλικία των 6 κιόλας χρόνων έπαιζε κιθάρα και σε ηλικία 13 ανακάλυψε την Εθνικές κιθάρες. Με την μοναδική τους μουσική ο Bob βρήκε το μουσικό του κάλεσμα. Σπούδασε μουσική και εθνομουσικολογία στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον με έμφαση στα πρώιμα Μπλουζ του Δέλτα. Από τότε υπήρξε ένας αξιόλογος συγγραφέας της ιστορίας της μουσικής της Χαβάη και δημοσίευσε άρθρο καθώς και συγκέντρωσε μια μεγάλη συλλογή από δίσκους 78 στροφών. Έχει επανεκδώσει πέντε συλλογικά έργα από αυτή την συλλογή του με τις εταιρίες Rounder και Folklyric που αποτυπώνουν τα καλύτερα μουσικά έργα της Χαβάης από το 1915 έως το 1935.

Το 1988 ανακαλύπτει τους θρυλικούς καλλιτέχνες της Χαβάης από το 1929 The Tau Moe Family. Μαζί ηχογράφησαν ένα άλμπουμ ορόσημο «Remembering the Songs Of Our Youth» μια ιστορική επανακυκλοφορία της μοναδικής χαβανέζικης μουσικής της οικογένειας Tau Moe 60 χρόνια πριν. Το άλμπουμ κυκλοφόρησε το 1989. Ο Bob στην συνέχεια δημιούργησε ένα ντοκιμαντέρ για την μουσική πορεία της οικογένειας και για την επί 54 ολόκληρα χρόνια παγκόσμια περιοδεία τους.

 

Με τα χρόνια το πάθος του Bob για τις Εθνικές Κιθάρες τον οδήγησε να δημιουργήσει μια τεράστια συλλογή από αυτά τα art-deco όργανα εποχής. Αφού έλαβε μια επιστολή από τον τότε 88 χρονών εφευρέτη John Dopyera, ο Bob τον επισκέφτηκε και έγιναν καλοί φίλοι. Αυτό οδήγησε σε περεταίρω έρευνα και το 1993 το ογκώδες έργο του «The History and the Artistry of National Resonator Instruments» εκδόθηκε διεθνώς. Έχει επίσης γράψει σε πολλά μουσικά περιοδικά σχετικά με ιστορικά και εκπαιδευτικά θέματα.

Από το πρώτο του σόλο άλμπουμ το 1981 το ρεπερτόριο των ηχογραφήσεων του Bob έχει αυξηθεί κατά 30 τίτλους, περιλαμβάνει 14 σόλο έργα και τουλάχιστον 12 συνεργασίες με διεθνείς καλλιτέχνες. Η ικανότητα του να χρησιμοποιεί την κιθάρα ως έναν φορητό μεταφραστή του πολιτισμού σε συνδυασμό με την κατανόηση της φύσης του μέσω της μουσικής των πολιτισμών και των γλωσσών του επιτρέπει να δημιουργήσει γνήσιες μουσικές φιλίες βασισμένες στον σεβασμό και στην αγάπη για την μουσική. Η βαθιά γνώση του για την ιστορία της μουσικής και την οργάνωση του επέτρεψε να διευθύνει μεγάλες μπάντες και να δημιουργήσει μουσική για τον κινηματογράφο, την τηλεόραση, το ραδιόφωνο και τις ζωντανές εμφανίσεις.

Ο Bob επίσης εργάζεται για την δημιουργία ενός ιδρύματος για να βοηθήσει μουσικούς του τρίτου κόσμου ώστε να αποκτήσουν  τις μουσικές βάσεις που οι δυτικοί μουσικοί θεωρούν δεδομένες καθώς και όργανα και βασικό εξοπλισμό ηχογράφησης.

Ο Bob διατήρησε ένα σχεδόν υπεράνθρωπο πρόγραμμα περιοδειών μέσα σε όλα αυτά τα χρόνια. Οι ζωντανές εμφανίσει του είναι ζωτικής σημασίας για την δραστηριότητα του σε συνδυασμό με τις συνεργασίες του. Περιοδεύει συνεχώς σε Βόρεια Αμερική, Ευρώπη, Αυστραλία, Ασία και Αφρική.

Όπως συνήθιζε να λέει : «Υπάρχει τόση μουσική στον κόσμο που υποθέτω ότι θα κοιμηθώ στην επόμενη ζωή».

Επαναπροσδιορίζοντας την μουσική ποικιλότητα παγκοσμίως, ο Bob Brozman είναι ένας γόνιμος μουσικός του οποίου το πνεύμα, η ενέργεια και η μουσική τεχνική του δυναμικά συνδυασμένα δημιούργησαν δυνατές ζωντανές μουσικές εκτελέσεις/παραστάσεις. Αριστοτέχνης της slide κιθάρας καθώς και του fingerstyle και της κρουστής κιθάρας η συναρπαστική εμφάνιση του καλύπτει το παγκόσμιο μουσικό φάσμα και κρατά το κοινό ενθουσιασμένο να ζητά πάντα περισσότερη μουσική από τον Bob.

Η εξοικείωση του με ποικίλες μουσικές κουλτούρες του κόσμου έκανε την παραγωγή ανάμεικτων ρυθμών και τόνων απαράμιλλη στο σημερινό μουσικό περιβάλλον. Η ρυθμική επιδεξιότητα του χρησιμοποιεί στοιχεία από την μπλουζ, την τζαζ, το τζίπσι σουίνγκ, calypso, sega, και ακόμη τα πιο σύγχρονα hip hop και ska beats.

Όπως οι χορδές και οι αρμονίες του διαρθρώνουν ένα οξύ μείγμα ηχοχρωμάτων από την Χαβάη, την Ινδία, την Αφρική, την Ιαπωνία, την Οκινάουα, την Καραϊβική καθώς και τις αμερικάνικες ρίζες της μπλουζ. Η τεχνική του έχει χαρακτηριστεί από τους κριτικούς παγκοσμίως ως συγκλονιστική αλλά και γεμάτη χιούμορ. Ο Bob έχει μια συλλογή από τρικς που κάνουν το κοινό να ψάχνει να βρει ηλεκτρονικά εφέ που στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν, οι παραστάσεις του είναι το καθαρό προϊόν της ακουστικής ιδιοφυίας.

Το αφοπλιστικό χιουμοριστικό ταλέντο του Bob προσθέτει ενδιαφέρον στο ήδη ωριμασμένο ρεπερτόριο του. Μία διά βίου μελέτη της εθνομουσικολογίας και της παγκόσμιας μετανάστευσης των μουσικών στυλ εξασφαλίζει την προσήλωση και τον σεβασμό του Bob σε κάθε μία από αυτές που καλλιεργεί στο ρεπερτόριο του. Παράλληλα μοιράζετε με το κοινό του απλές ιστορίες από την κουλτούρα των πολιτισμών των οποίων την μουσική ερμήνευε και στις οποίες ενσωματώνει την γλώσσα τους και μαγεύει με την μοναδική του αυτή ικανότητα το κοινό. Στο πέρασμα των χρόνων ο Bob μαθαίνει μόνος του πολλές φράσεις σε πάνω από 30 γλώσσες τις οποίες χρησιμοποιεί τόσο επί της σκηνής όσο και εκτός της σκηνής.

Αναμφίβολα όμως η γλώσσα που προτιμά ο ίδιος είναι η μουσική που «μιλάει» άπταιστα σε όλο τον κόσμο. Τα πιο πρόσφατα έργα του τον έχουν κατακτήσει ένα από τους πραγματικούς παίκτες στον κόσμο της μουσικής σκηνής. Από το 2000 ο Bob έχει ηχογραφήσει 15 έργα πλήρους μήκους τόσο σόλο όσο και σε συνεργασία με μεγάλους καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο. Οι πρόσφατες ερμηνείες του στο προβιομηχανικό Μπλουζ και στο Lumerie έχουν αποδείξει την δεξιοτεχνία του τόσο στα μπλουζ αλλά και σε άλλα ήδη παγκόσμιας μουσικής.

Το 2005 κυκλοφορεί το δίσκο «Songs of the Volcano» τεκμηριώνει τα δύο ταξίδια του στην Παπούα Νέα Γουινέα το 2003 και το 2004 όπου ηχογράφησε με 60 μουσικούς από πέντε μπάντες εγχόρδων. Άλλα αξιοσημείωτα έργα του ήταν το 2004 η κυκλοφορία του Mahima (Ινδία), το 2002 κυκλοφορεί το Digdig (Ισλανδία) όπως και το Jinjin, Ocean Blues(Γουινέαν), In the Saddles (Χαβάη), Tone Poems III, Sunrise, Rolling through the World, Get togetherκαι Four Hands Sweet & Hot. Η κυκλοφορία το 2005 του δίσκου Blues Reflex ήταν υποψήφιο για τα βραβεία στα The Blues Foundation’s 2007 Blues Music Awards στην κατηγορία Acoustic Album Of the year.

Η αφθονία των έργων έχουν καθιερώσει τον Bob σύμφωνα με ένα κριτικό «ο άνθρωπος του οποίου η μουσική ενσυναίσθηση φαίνεται να μην γνωρίζει όρια». Και όπως σημειώνει ο δημοσιογράφος Paul Fisher « αν η μουσική υπάρχε σε ένα άλλο σύμπαν ο Bob θα ήταν ο εκπρόσωπος του πλανήτη Γη σε μια διαπλανητική συνεργασία».

 

Για τον Τομέα Βιογραφιών & Κουλτούρας Πολιτισμών

Σοφία Μαγουλιώτη, Υπεύθυνη Τομέα Βιογραφιών & Κουλτούρας Πολιτισμών

Γράψε απάντηση

Γράψε ο σχολιό σου
Γράψε το όνομά σου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.