Η Παραμυθιά βρίσκεται στον νόμο Θεσπρωτίας  και ανήκει στον ομώνυμο δήμο, το όνομά της προέρχεται από την ονομασία της Παναγίας της Παραμυθιάς (στα αρχαία ελληνικά σημαίνει παρηγορήτισσα).

Η περιφέρεια της πόλης φτάνει τα 31.680 στρέμματα, ενώ ο πληθυσμός της  ανέρχεται στους 10.000 κατοίκους.

368-020f

 

Κτισμένη αμφιθεατρικά σε υψόμετρο 750 μ στους πρόποδες του Κορύλα κοντά στον ποταμό Αχέροντα, κτίστηκε το 1000 μ. Χ. Είναι κτισμένη στη θέση της αρχαίας Εύροιας που κατέστρεψαν το 551 μ.χ. Οι Γότθοι του Τωτίλα. Πολιούχος Άγιος της πόλης είναι ο Άγιος Δονάτος.

Στα δυτικά της πόλης υπάρχουν οροσειρές που την χωρίζουν από την Ηγουμενίτσα και άλλες περιοχές.

Στα όρια της πόλης βρίσκεται ο ποταμός Κωκυτός, γνωστός από την μυθολογία σαν το ποτάμι που δημιουργήθηκε από τα δάκρυα των συγγενών των νεκρών, όταν ο Άδης οδηγούσε τις ψυχές στον Άδη μέσω της Αχερουσίας λίμνης .

Τα κτίσματα   στην πλακόστρωτη αγορά στο κέντρο της πόλης,  παρουσιάζουν χαρακτηριστική αρχιτεκτονική.

DSC07645

Αυτά που αξίζει να δει κάποιος στην πόλη είναι τα Κάστρα Κούλιας, Παραμυθιάς και Ελέας,  το μοναδικό για την κατασκευή του ρολόι, τα Βυζαντινά Λουτρά ενώ σε κοντινή απόσταση είναι το χωριό Σούλι και τα παραθαλάσσια μέρη Σύβοτα, Πάργα και Πέρδικα.

 

H Παραμυθιά από την δημιουργία της υπάγονταν στην Βυζαντινή Αυτοκρατορία, ενώ στο πέρασμα του χρόνου συνέβησαν σημαντικά ιστορικά γεγονότα όπως  κατά την περίοδο της κατοχής (1941-1944) έγινε εκτέλεση 49 προκρίτων στις 15 Αυγούστου 1943 από τους Γερμανούς και τις συμμορίες των Αλβανών.

Σήμερα τα ήθη και τα έθιμα σώζονται αναλλοίωτα και χαρακτηριστικές είναι οι εκδηλώσεις στην μνήμη του Αγ.Δονάτου (30/4), το εβδομαδιαίο bazaar με την ονομασία Λάμποβος (1η Κυριακή κάθε Οκτωβρίου), οι αποκριάτικες εκδηλώσεις, οι εκδηλώσεις που γίνονται στην μνήμη 49 ηρώων που εκτελέσθηκαν κατά την διάρκεια της κατοχής, οι γιορτές Σουλίου στην μνήμη των ηρώων του 21 κ. α.

 

Το 1681 ιδρύεται η Δημόσια Ελληνική Σχολή με δαπάνες των πνευματικών αρχηγών της και των προκρίτων. Η σχολή αυτή μέχρι το 1750 και αργότερα μετά το 1842 που λειτούργησε ταυτόχρονα και Παρθεναγωγείο, περιλαμβάνεται από τον Ακαδημαϊκό Σπύρο Μελά, στις σχολές που συντήρησαν την Πνευματική Ελληνική Παράδοση κατά τους χρόνους της Τουρκοκρατίας.Το 1919 ιδρύεται τo Γυμνάσιο Παραμυθιάς το μοναδικό στην Θεσπρωτία μέχρι το 1944 περίπου στο οποίο φοιτούσαν μαθητές όχι μόνο από την Θεσπρωτία αλλά και από τις περιοχές Πρέβεζας και τα Ιωαννίνων.

 

Η Παραμυθιά και η ευρύτερη περιοχή, προσφέρουν στον επισκέπτη, μια σειρά από δραστηριότητες εναλλακτικού τουρισμού. Πεζοπορία, extreme games, επισκέψεις σε περιοχές με αρχαίο και ιστορικό ενδιαφέρον είναι ορισμένες μορφές εναλλακτικού τουρισμού που βρίσκονται στην διάθεση του επισκέπτη της περιοχής. Ο αγροτουρισμός είναι μια εναλλακτική μορφή τουρισμού για τη διατήρηση και τη προβολή της παραδοσιακής και αγροτικής ζωής της Ελλάδας. Η Παραμυθιά είναι μια αγροτική περιοχή που κρατάει αναλλοίωτες τις παραδώσεις και είναι χαρακτηρισμένη σαν παραδοσιακός οικισμός. Ακολουθεί μια σύντομη περιγραφή των δραστηριοτήτων που μπορεί να εκμεταλλευτεί ο επισκέπτης της Παραμυθιάς.

Για τον Τομέα Περιηγήσεων

Γιώτα Γιδαροπούλου, Δημοσιογράφος

Γράψε απάντηση

Γράψε ο σχολιό σου
Γράψε το όνομά σου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.