Ομάδα επιστημόνων του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον ανέπτυξε μία νέα τεχνολογία ασύρματης δικτύωσης, η οποία φαίνεται να είναι εξαιρετικά αποδοτική όσον αφορά την ενέργεια. Καταναλώνει 10.000 φορές λιγότερη ενέργεια από τα γνωστά σε όλους μας WiFi, με αποτέλεσμα να του είναι επιτρεπτό να επεκταθεί στην αγορά και φυσικά σε μεγαλύτερο φάσμα συσκευών.

Θα έχουμε την ευκαιρία να ρίξουμε την πρώτη ματιά στο εγχείρημα των επιστημόνων, στο προσεχές συνέδριο USENIX Symposium on Networked Systems Design & Implementation (NSDI ’16) το οποίο και θα πραγματοποιηθεί τον Μάρτιο.

low power

Η τεχνολογία Passive WiFi είναι αυτό που υποδηλώνει και η ονομασία της , εν μέρει παθητική. Δέχεται ραδιοκύματα από μια εξωτερική πηγή και εφόσον προσθέσει δεδομένα σε αυτά αντανακλά το σήμα πίσω. Ο Vamsi Talla ερευνητής, δηλώνει πως όλες οι λειτουργίες που χαρακτηρίζονται «βαριές» και υψηλές σε κατανάλωση ενέργειας θα γίνονται μόνο από μία μοναδική συσκευή.

Οι παθητικές συσκευές χρειάζονται μόνο να αντανακλούν ώστε να καταφέρουν να δημιουργούν πακέτα WiFi, τα οποία αποτελούν έναν αποδοτικό τρόπο για να επικοινωνούν.

Η τεχνολογία αυτή λειτουργεί χρησιμοποιώντας μία τεχνική η οποία ονομάζεται backscatter communication, η οποία και αξιοποιείται από τα Radio Frequency Identification (RFID) chips.

Για τον Τομέα Διαστήματος και Τεχνολογίας

Δήμητρα Μουταφίδου, Δημοσιογράφος

Γράψε απάντηση

Γράψε ο σχολιό σου
Γράψε το όνομά σου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.