Η Αστυπάλαια αποτελεί νησί των Δωδεκανήσων, βρίσκεται στο Αιγαίο ανάμεσα στις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα και ο πληθυσμός της φτάνει τους 1.334 κατοίκους. Η έκτασή της είναι 97 τ.χλμ. και η ακτογραμμή της 110 χλμ.

Η ονομασία του νησιού, η οποία σημαίνει παλιά πόλη, προέρχεται από την μητέρα του βασιλιά Μίνωα και αδερφή της Ευρώπης σύμφωνα με την μυθολογία. Υπάρχει όμως και μια δεύτερη εκδοχή η οποία υποστηρίζει ότι το νησί ονομάστηκε έτσι επειδή Δωριείς που εγκαταστάθηκαν εκεί ανακάλυψαν έναν παλαιότερο φοινικικό οικισμό και το όνομα προέκυψε από τις λέξεις άστυ και παλαιός.

Το νησί όμως είναι γνωστό και με άλλες ονομασίες. Νησί της πεταλούδας είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται συχνά όταν κάποιος θέλει να αναφερθεί στην Αστυπάλαια λόγω του σχήματός της. Άλλη ονομασία είναι Πύρρα, όνομα που της χάρισαν οι Κάρες δηλαδή οι πρώτοι κάτοικοι του νησιού εξαιτίας του κόκκινου χρώματος της γης. Λόγω των καρπών και των ανθών που παράγει ο τόπος χαρακτηρίζεται ως Τράπεζα των Θεών από τα αρχαία ακόμα χρόνια ενώ Ιχθυόεσσα είναι ένας ακόμα χαρακτηρισμός του νησιού εξαιτίας της μεγάλης παραγωγής ψαριών.

Νησί με πλούσια ιστορία, η Αστυπάλαια αναφέρεται από τους αρχαίους χρόνους παρουσιάζοντας κιόλας έντονη ακμή. Κατά τους Βυζαντινούς χρόνους το νησί είχε κύριο ρόλο ως ναυτική βάση του Αιγαίου, έχοντας όμως παράλληλα πολλά προβλήματα πειρατείας. Την περίοδο της Ενετοκρατίας βρίσκεται κατά καιρούς στα χέρια των Γκουερίνι και την περίοδο της Τουρκοκρατίας αναπτύσσει οικονομία και εμπόριο και καταργεί την Οθωμανική κυριαρχία. Το νησί κατά τον Ιταλοτουρκικό πόλεμο περνάει στην κατοχή της Ιταλίας τον Απρίλιο του 1912. Τον Μάρτιο του 1948 παραχωρείται στην Ελλάδα μαζί με τα υπόλοιπα Δωδεκάνησα.

 

Η Αστυπάλαια χωρίζεται σε Μέσα κι Έξω Νησί μέσω μιας λωρίδας άμμου μήκους 100 μέτρων, το Στενό. Χωρίς τη λωρίδα αυτή, δεν θα μιλούσαμε για ένα αλλά για δύο γειτονικά νησιά αφού το νησί θα ήταν χωρισμένο στο σημείο εκείνο. Στο Έξω Νησί μπορείτε να επισκεφτείτε το Λιβάδι με την μεγάλη παραλία και το ιδιαίτερο τοπίο καθώς και τον Άγιο Ιωάννη με τον θαυμαστό του καταρράκτη. Στο Μέσα Νησί υπάρχει η Μαλτεζάνα, το θέρετρο με τη μεγαλύτερη τουριστική κίνηση στο νησί όπως επίσης και η λιμνοθάλασσα Χαμένη Λίμνη από την οποία με καΐκι μπορεί κάποιος να πάει στο σπήλαιο του Νεγρί, στο σπήλαιο του Δράκου και στο ιταλικό φρούριο Καστελλάνο.

 

Χαρακτηριστικό του νησιού αποτελούν οι πολυάριθμες νησίδες που το περιτριγυρίζουν. Καμία από αυτές βέβαια δεν είναι κατοικήσιμη επί μονίμου βάσεως. Εκτός από αυτές, πολλές είναι και οι παραλίες του νησιού οι οποίες καλύπτουν όλα τα γούστα, από πολυσύχναστες και φασαριόζικες μέχρι απομονωμένες και ήρεμες. Αναφορικά κάποιες από αυτές είναι ο Άγιος Γιάννης, ο Πάνορμος και η Παχιά Άμμος. Ένα επίσης ιδιαίτερο χαρακτηριστικό είναι η παντελής έλλειψη φιδιών από το νησί κυρίως λόγω της έντονης παρουσίας πελαργών. Το κάμπινγκ του νησιού αποτελεί πόλο έλξης για τον νέο κόσμο ενώ το Φεστιβάλ της Αστυπάλαιας το οποίο καθιερώθηκε το 1999 δίνει έναν πιο εναλλακτικό αέρα στον τόπο. Δεν θα μπορούσαμε φυσικά να ξεχάσουμε και τους ανεμόμυλους του νησιού που βρίσκονται πάνω από τη Σκάλα στη Χώρα και η κατασκευή τους επιτρέπει τις σκεπές τους να γυρίζουν σύμφωνα με την κατεύθυνση του ανέμου.

 

Για τον Τομέα Περιηγήσεων

Ιωάννα Μοσχίδου, Δημοσιογράφος

 

Γράψε απάντηση

Γράψε ο σχολιό σου
Γράψε το όνομά σου