Ένα θέμα συζητήσεως, κυρίως όταν αναφερόμαστε στο κομμάτι του μεταφυσικού, είναι το αν είναι αληθινός ο δαιμονισμός ή απλά ένα ψυχικό νόσημα που κάποιοι τρέχουν να το εκμεταλλευτούν, δημιουργώντας μυθοπλασίες και ιστορίες για τα βιβλία ή για τις ταινίες τους.

Η πρώτη εμφάνιση είναι στην ταινία Ο ΕΞΟΡΚΙΣΤΗΣ’’, στην συνέχεια είχαμε την ιστορία με τον ‘’ ΕΞΟΡΚΙΣΜΟ ΤΗΣ ΕΜΙΛΥ ΡΟΟΥΖ’’, που αναφέρθηκε ως αληθινό περιστατικό, επόμενη ταινία είναι «ΤΟ ΚΑΛΕΣΜΑ», ‘’ANNABELLE’’, ‘’Ο ΔΙΑΒΟΛΟΣ ΜΕΣΑ ΤΗΣ’’, καθώς και πολλές ακόμη. Ποιο είναι όμως το κοινό ανάμεσα σε αυτές και σε πολλές ακόμη ταινίες; Ότι όλες είναι γυναίκες (πέραν ελαχίστων έως μηδαμινών εξαιρέσεων). Στοιχείο 1ο.

Από το κομμάτι της επιστήμης όμως υπάρχει μία άλλη εκδοχή.

Υπάρχει μία ασθένεια, η οποία ονομάζεται Σύνδρομο του RETT.

Το σύνδρομο Rett αποτελεί μία περίπλοκη γενετική νευρολογική διαταραχή, φυλοσχετιζόμενη με τα θήλεα (εμφανίζεται μόνο σε κορίτσια). Επηρεάζει την επικοινωνία και τις κινήσεις του σώματος. Συνηθέστερα συνδέεται με βαριά νοητική υστέρηση και κινητική αναπηρία. Πιθανότατα είναι η πιο κοινή γενετική αιτία βαρύτατης νοητικής και σωματικής αναπηρίας στα κορίτσια, με επιπολασμό πλέον του 1:10.000 θήλεα. Επηρεάζει εξίσου όλες τις φυλές και εμφανίζεται σποραδικά, αν και έχουν καταγραφεί και μερικές περιπτώσεις, όπου εμφανίζεται σε αδέλφια, μονοζυγωτικούς διδύμους και ξαδέλφια. Πρόσφατα ανακαλύφθηκε, ότι ένα μεγάλο ποσοστό ατόμων με σύνδρομο Rett εμφανίζουν μια μεταβολή ή ελάττωμα στο γονίδιο MECP2 του X χρωμοσώματος στο Xq28. Παρόλα αυτά, δεν γνωρίζουμε ακριβώς την αιτιολογία του συνδρόμου. Πάντως, η ανωμαλία στο χρωμόσωμα Χ αποτελεί αιτία θανάτου για όλα τα άρρενα, εξ ου και η διαταραχή εμφανίζεται μόνο σε κορίτσια. Παρ’ όλο που αρχικά τα συμπτώματα δεν είναι εμφανή, το σύνδρομο Rett παρουσιάζεται από τη γέννηση και γίνεται περισσότερο ευδιάκριτο στη διάρκεια του δεύτερου έτους ζωής. Πρώτος περιέγραψε τα χαρακτηριστικά του συνδρόμου ο Αυστριακός ιατρός Andreas Rett το 1966 κι από εκείνον το σύνδρομο φέρει το όνομά του. Από το 2011 λειτουργεί και στην Ελλάδα σύλλογος γονέων και φίλων ατόμων με σύνδρομο Rett με ονομασία «Άγγελοι Γης».

Έχει πολλά συμπτώματα η συγκεκριμένη ασθένεια, αλλά κάποια από αυτά είναι :

  • Ανωμαλίες στην αναπνοή, δύσπνοια, κράτημα της αναπνοής και κατάποση αέρα
  • Επιληψία: πάνω από το 50% των ατόμων με σύνδρομο Rett εμφανίζουν κάποιας μορφής επιληπτική κρίση ανά διαστήματα
  • Μη φυσιολογικό ηλεκτροεγκεφαλογράφημα
  • Ακαμψία μυών και σφιγμένες αρθρώσεις
  • Άστατη βάδιση (μισοί από αυτούς φορείς τού συνδρόμου αποκτούν ανεξάρτητη κίνηση)
  • Ξαφνικές προσβολές ασθένειας (σπασμοί)
  • Κυανό έως ερυθρό χρώμα κάτω άκρων και πατουσών εξαιτίας κακής κυκλοφορίας του αίματος
  • Τριγμός δοντιών (το άτομο τρίζει τα δόντια του) και δυσκολία στην κατάποση.
  • Τα άτομα με σύνδρομο Rett έχουν έντονη επιθυμία να επικοινωνούν.

Ανέφερα μόνο τα συμπτώματα που κυρίως χρησιμοποιούνται για την δημιουργία κάποιου δαιμονισμένου ατόμου, για την προβολή κάποια ταινίας. Δηλαδή, αν κάποιος κάτσει και παρατηρήσει θα δει ότι η φιγούρα που βλέπουμε στις ταινίες τρόμου, ξαφνικά αλλάζει από ήρεμη και στο διάστημα αυτό, ασπρίζει, τρίζει δόντια, κάνει σπασμούς, και παρατηρούμε και αλλαγές στο σώμα και στο περπάτημα του ατόμου.

Μιλώντας με κάποιον ειδικό για το συγκεκριμένο φαινόμενο, μου εξήγησε πως αυτή η ασθένεια και η διαταρραχή του εγκεφάλου έχει την δυνατότητα να μιλάει αρκετές γλώσσες διαφορετικές, χωρίς να ξέρει και το ίδιο το άτομο ότι τις γνωρίζει.

Τα περισσότερα άτομα που έχουν στο περιβάλλον τους κάποιο άτομο που πάσχει από το σύνδρομο του Rett, πρώτα και κύρια καταφεύγει στην εκκλησία και έπειτα κάνει τις απαραίτητες εξετάσεις. Τι είναι αυτό όμως που όλους τους κάνει να φοβούνται και να πιστεύουν ότι είναι δαιμονισμός και όχι μία σπάνια ασθένεια; Ο φόβος του άγνωστου ή η πλύση εγκεφάλου μέσω των μυθιστορημάτων και των ταινιών.

Σε λίγες μέρες θα υπάρχει ως συνέχεια η συνέντευξη από ειδικούς ιατρούς, νοσηλευτές για να μας που περισσότερα για την σύγκριση αυτή.

Για τον Τομέα Έρευνας

Σουζάνα Μπάκα, Υπεύθυνη Τομέα Έρευνας

Γράψε απάντηση

Γράψε ο σχολιό σου
Γράψε το όνομά σου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.