Ψυχές ανθρώπων που άφησαν το σπίτι τους, τα όνειρα τους, το δικό τους λιμανάκι γιατί καάποιος τους στέρησε το δικαίωμα να ζήσουν στο τόπο τους, αναγκάστηκαν να φύγουν και μιλάω για τις ψυχές που πραγματικά πόνεσαν, ναι μέσα σαυτούς μπορεί να καραδωκούν και κίνδυνοι, ναι χιλιοειπωμένο, όμως δεν γίνετε στην όψη των πραγματικά εξαθλιωμένων ματιών να μείνεις ψυχρός σαν στυγερός δολοφόνος.

957162_Scan-4

«Το πιο Κρύο Καλοκαίρι – τρεις πραγματικές ιστορίες προσφύγων» , αποτυπωμένες σε ένα κόμικ, τρείς άνθρωποι με μεράκι, η Δήμητρα Αδαμοπούλου, ο Θανάσης Πέτρου κι ο Γιώργος Τραγάκης προσπαθώντας μέσα απο τις εικονογραφήσεις να διώξουν έστω λίγο τη ξενοφοβία που κρύβουμε όλοι μέσα μας. Ζωγραφίες και διάλογοι με αληθινά γεγονότα ανθρώπων που άρπαξαν τη ζωή απο τα μαλλιά, ανοίγωντας τα φτερά τους προς την «πολιτισμένη» Ευρώπη, αναζητώντας τη ζωή, την ελπίδα, την ελευθερία, όχι την φρίκη και το θάνατο που αντιμετώπιζαν πίσω.

957163_Scan-5

«Οι ιστορίες είναι τυχαίες, καθημερινές και «ο λόγος που διαλέξαμε να τις μετατρέψουμε σε κόμικ ήταν για να ξεγελάσουμε τη δραματικότητα δίχως να χάσουμε τη λεπτομέρεια της αφήγησης… Οι άνθρωποι αυτοί θα μπορούσαν να είναι μέλη της οικογένειάς μας, φίλοι, γείτονές μας. Σίγουρα όμως στο κοντινό μέλλον θα γίνουν οι συνάνθρωποί μας στις κοινωνίες μας, στους τόπους μας.» γράφουν χαρακτηριστικά στην εισαγωγή ο Martin Schirdewan και η Ιωάννα Μεϊτάνη, διευθυντής του Ευρωπαϊκού Γραφείου και συντονίστρια του ελληνικού παραρτήματος του Ιδρύματος Ρόζα Λούξεμπουργκ αντίστοιχα, το οποίο κι επιμελήθηκε το εγχείρημα.

957165_Scan-6

Σε ένα διάστημα που μας φαίνετε φυσιολογικό να βλέπουμε ανθρώπους να πνίγονται προσπαθώντας να ζήσουν, κάποιοι τα κατάφεραν και επιβίωσαν και μας μιλούν για τα βιώματα τους. Ενας πατέρας τεσσάρων παιδιών από τη Δαμασκό που μετά από πολλές περιπέτειες καταφέρνει να φτάσει στο κέντρο φιλοξενίας στο Βερολίνο, μια 24χρονή Σύρια, προς αναζήτηση του συζήγου της και της κόρης τους που ξενιτεύτηκαν στη Γερμανία, αντιμέτωπη με το ξενοφοβικό μίσος στην προσπάθεια της, δυο ανήλικα αγόρια της φυλής των Χαζάρων από το Αφγανιστάν, που για να γλύτώσουν από τους Ταλιμπάν διέσχισαν με τα πόδια τη μισή Ασία. Όλοι πέρασαν από τη χώρα μας βιώνοντας και την αλληλεγγύη και την εχθρικότητα.

957166_Scan-7

«Επί του πλοίου που λέγεται Γη και πλέει στο άπειρο είμαστε όλοι ταξιδιώτες και μετανάστες… Όλοι ονειρευόμαστε μια παραλία. Μια ακτή όπου ο ζωογόνος αέρας της θα αποκλείει τη φθορά και το θάνατο…»

957167_Scan-8

Για τον ΕΟΕ

Εύη Λαζάρου, δημοσιογράφος

Γράψε απάντηση

Γράψε ο σχολιό σου
Γράψε το όνομά σου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.