Η Έδεσσα βρίσκεται στην κεντρική Μακεδονία και είναι πρωτεύουσα του Νομού Πέλλας καθώς και της επαρχίας της Έδεσσας. Σε υψόμετρο 320 μέτρων και με 18.253 κατοίκους η πόλη της Έδεσσας είναι ευρέως γνωστή για τους καταρράκτες της αλλά και για το υγρό στοιχείο γενικότερα το οποίο παρατηρείται έντονα στην περιοχή.

Το ίδιο το όνομα της πόλης προδίδει την παρουσία νερού καθώς και οι δύο ονομασίες με τις οποίες είναι γνωστή, Έδεσσα και Βοδενά, κρύβουν την έννοια αυτή μέσα τους. Η ονομασία Έδεσσα είναι φρυγικής προέλευσης και σημαίνει πύργος/πόλη μέσα στο νερό ενώ η ονομασία Βοδενά έχει της ρίζες της στα σλαβικά στα οποία voda σημαίνει νερό.

Η πόλη διαθέτει μεγάλη ιστορία. Από την αρχαιότητα ταυτιζόταν με την πρώτη πρωτεύουσα του Μακεδονικού Βασιλείου, τις Αιγές. Η σημερινή πόλη είναι χτισμένη εκεί όπου βρισκόταν η ακρόπολη της αρχαίας πόλης. Τα ρωμαϊκά χρόνια παρουσίασε μια σχετική ανάπτυξη ενώ από το 985 και για μία δεκαετία υπήρξε πρωτεύουσα του βουλγαρικού βασιλείου. Το 1345 την κατελήφθη από τους Σέρβους, στων οποίων την κατοχή έμεινε για 40 περίπου χρόνια. Το 1386 υποτάχθηκε στους Οθωμανούς, ακολουθώντας την τύχη της υπόλοιπης Μακεδονίας. Το 1782 ιδρύθηκε το Ελληνομουσείον, το πρώτο γνωστό σχολείο της πόλης.

Η Έδεσσα είχε ενεργή συμμετοχή στην Επανάσταση του ’21. Κατά την ανταλλαγή πληθυσμών με τη Μικρασιατική Καταστροφή περίπου 2.500 Έλληνες έρχονται και εγκαθίστανται εκεί. Οι επιχειρήσεις κλωστοϋφαντουργίας για τις οποίες ήταν ξακουστή και τα εργοστάσια άρχισαν να κλείνουν τις τελευταίες δεκαετίες λόγω της εισαγωγής σύνθετων υφασμάτων από την Αμερική και του μεγάλου κύματος αστυφιλίας που οδήγησε πολλές βιομηχανίες στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα, Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Το γνωστότερο αξιοθέατο της Έδεσσας είναι οι καταρράκτες της, οι οποίοι είναι οι μεγαλύτεροι στα Βαλκάνια. Σχηματίζονται από τον ποταμό Εδεσσαίο ή Βόδα και είναι τοποθετημένοι στην άκρη ενός βράχου στο Γεωπάρκο των Καταρρακτών, έκτασης πάνω από 100.000 τ.μ.. Η όλη έκταση βρίσκεται πολύ κοντά στο κέντρο της πόλης και για να την διασχίσει ο επισκέπτης ακολουθεί μία διαδρομή 1,1 χλμ. επάνω στον βράχο.

Συνολικά οι καταρράκτες είναι 11 από τους οποίους οι 2 είναι μεγάλοι, ορατοί κι επισκέψιμοι. Οι υπόλοιποι είναι πιο μικροί και σε συνδυασμό με την πλούσια βλάστηση προσφέρουν ένα μαγευτικό θέαμα, βγαλμένο από μια άλλη εποχή. Οι πρωινοί επισκέπτες έχουν πολλές φορές την δυνατότητα ν’ απαθανατίσουν φωτογραφίες που συμπεριλαμβάνουν το ουράνιο τόξο το οποίο δημιουργείται εκεί με τη βοήθεια των ακτινών του ήλιου. Αυτοί όμως που θα επιλέξουν να επισκεφτούν τις πιο βραδινές ώρες τον τόπο μπορούν να βγάλουν εξίσου όμορφες φωτογραφίες καθώς οι καταρράκτες φωταγωγούνται, χαρίζοντας μια διαφορετική αισθητική.

Πέρα από τους καταρράκτες η πόλη προσφέρει πολλά ακόμα αξιοθέατα. Το Πέτρινο Ρολόι το οποίο βρίσκεται στο κέντρο της πόλης κοντά στα λουτρά Πόζαρ στολίζει την Έδεσσα από το 1905. Η συνοικία Βαρόσι διαθέτει τα πιο παλιά κτήρια της πόλης, τα οποία έχουν κυρηχθεί διατηρητέα. Το Κανναβουργείο αποτελεί συνέχεια του Πάρκου Καταρρακτών και συνδέεται με την πόλη με ένα αυθεντικό καλντερίμι μέσω της συνοικίας Βαρόσι.

Το Γενί Τζαμί, έργο επίσης διατηρητέο, στέκεται εκεί από το 1875 και χρησιμοποιήθηκε για τη στέγαση του αρχαιολογικού μουσείου της πόλης. Η τοποθεσία Κιουπρί βρίσκεται στα δυτικά της πόλης και όταν το επισκεφτεί κάποιος μπορεί να δει ένα τοξωτό πέτρινο γεφύρι της Τουρκοκρατίας, κολυμβητήριο, κλειστό γυμναστήριο και πάρκο. Το μαρμάρινο Μνημείο Μικρασιατών, ο Ψηλός Βράχος και η βυζαντινή εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου έρχονται να συμπληρώσουν την λίστα με όσα πρέπει να δει κάποιος όταν επισκέπτεται το μέρος.

Για τον Τομέα Περιηγήσεων

Ιωάννα Μοσχίδου, Δημοσιογράφος

Γράψε απάντηση

Γράψε ο σχολιό σου
Γράψε το όνομά σου