Κάθε χώρα, κάθε πολιτισμός, κάθε γωνία, έχει και κάτι να μας διηγηθεί. Ο κάθε τόπος με τις δικές του ιδιαιτερότητες.  Τα ήθη και έθιμα είναι το βασικό συστατικό για την ολοκλήρωση και την ταυτότητα του κάθε λαού.  Μια μικρή γεύση μας κάνει να ταξιδέψουμε για λίγο σε κάθε διαφορετική γωνίτσα του πλανήτη γη.

 

Mandan, οι άνθρωποι με τους γάντζους

Αμερικανική φυλή ιθαγενών που χρησιμοποιεί την αιώρηση από κρίκους ως μια παράδοση. Αυτή η ενέργεια σηματοδοτεί για τα αγόρια  τη μετάβαση, από την παιδική, στην ανδρική ηλικία. Οι γηραιότεροι χρησιμοποιούσαν χειροποίητα αγκίστρια για να τρυπούν το δέρμα και σήκωναν με αυτά τα νεαρά αγόρια στον αέρα.  Αν επιβίωναν από το τελετουργικό, γίνονταν επίσημα άνδρες.

 

Νύφες στη Σκωτία

Ένα έθιμο όχι και τόσο καλαίσθητο για τη μέρα που όλες οι γυναίκες φαντάζονται ξεχωριστή.Φίλοι της νύφης την περιλούζουν με αυγά  και φτερά με τα οποία πρέπει να κάνει το γύρο της πόλης. Αυτή η διαδικασία έχει ως σκοπό την προετοιμασία της νύφης για το γάμο, πιστεύοντας πως μετά από αυτό μπορεί να ξεπεράσει κάθε εμπόδιο στο γάμο της.

 

Κόψιμο δάχτυλων στην Ινδονησία

Ένας διαφορετικός τρόπος  για να θρηνήσουν την  απώλεια μελών της οικογενείας τους, οι γυναίκες  στην φυλή Dani της Ινδονησίας. Εκτός τον ψυχολογικό πόνο, κόβοντας την άκρη  ενός δακτύλου των χεριών τους, για να ικανοποιηθούν τα πνεύματα της φυλής.

 

Γιορτή Γκριμάτσας στην Αγγλία

Γνωστή  και ως Gurning, η συγκεκριμένη παράδοση με σκοπό την διαστρέβλωση της έκφρασης του προσώπου.  Στην αγγλική αγροτική παράδοση , οι αστείες γκριμάτσες γιορτάζονται από το 1267.  Στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του Gurning Egremont, οι συμμετέχοντες φορούν περιλαίμιο αλόγου και νικητής είναι ο πιο γελοίος.

Αν και όλη η διαδικασία φαντάζει ανούσια κάποιοι όπως ο παγκόσμιος πρωταθλητής Peter Jackman, το έχουν πάρει πολύ σοβαρά αφού Αφαίρεσε όλα του τα δόντια το 2000, για να μπορεί να κάνει καλύτερους ελιγμούς στο πρόσωπο του.

 

Για τον Τομέα Βιβλιοθήκης

Εύη Λαζάρου, Δημοσιογράφος

 

 

 

Γράψε απάντηση

Γράψε ο σχολιό σου
Γράψε το όνομά σου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.