Τα Άβδηρα είναι κωμόπολη παραλιακή, που απέχει περίπου 25 χλμ από την Ξάνθη . Έχει πλούσια Ιστορία που ανάγεται στους αρχαίους χρόνους. Το γραφικό λιμανάκι, λίγα μόλις χιλιόμετρα από το χωριό, φιλοξενεί σκάφη αναψυχής και πολλούς ερασιτέχνες αλιείς. Ο νέος παραλιακός οικισμός των Αβδήρων σφύζει από κίνηση ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες θα βρεί κανείς απάνεμους ορμίσκους να δροσιστεί σε πεντακάθαρη θάλασσα το καλοκαίρι. Η περιοχή προσφέρεται για αναψυχή, περιήγηση και μελέτη. Μάλιστα, εδώ γεννήθηκαν οι μεγάλοι φιλόσοφοι: Δημόκριτος, Πρωταγόρας, Λεύκιππος, Ανάξαρχος, αλλά και πολλοί άλλοι. Το Μουσείο των Αβδήρων , ένα σύγχρονο κτίριο, φιλοξενεί τα ευρήματα των ανασκαφών στα Αρχαία `Αβδηρα και το Λαογραφικό Μουσείο , ένα όμορφο κτίριο των αρχών του 19ου αιώνα.

Η αρχαία πόλη διέθετε τείχη, λιμάνι, νεώσοικος και ιερά που έχουν αποκαλυφθεί από τις αρχαιολογικές ανασκαφές. Στα μέσα του 4ου π.Χ. αιώνα οικοδομήθηκε με το ιπποδάμειο σύστημα ένα νεότερο συγκρότημα με τείχη, ακρόπολη, δύο λιμάνια.

NOMOS XANTHIS 2

Από το 1985 ξεκίνησε πρόγραμμα συντήρησης, το οποίο συνεχίζεται έως σήμερα. Συντηρήθηκαν τα κτίσματα των παλαιότερων ανασκαφών και ο χώρος διαμορφώθηκε κατάλληλα ώστε να γίνει επισκέψιμος.

Το τελευταίο 10ήμερο Ιουλίου διοργανώνονται τα Δημοκρίτεια προς τιμή του Δημόκριτου με διάσημους καλλιτέχνες να παίρνουν μέρος σε εκδηλώσεις. Ο κόσμος και οι επισκέπτες μπορούν να κολυμπούν στις οργανωμένες παραλίες: Σκάλα Αβδήρων, Αϊ-Γιάννη, Μάνδρας και οι παραλίες οι οποίες έχουν βραβευτεί με το Ευρωπαϊκό Βραβείο «Γαλάζιας Σημαίας»Πόρτο Μόλο και Μυρωδάτου.

Για τον Τομέα Περιηγήσεων,

Καμαρίδου Μαρία Νεκταρία, Υπεύθυνη Τομέα Περιηγήσεων

Γράψε απάντηση

Γράψε ο σχολιό σου
Γράψε το όνομά σου