Τα τραπουλόχαρτα κρύβουν μια συγκλονιστική ιστορία.

Είναι έργα τέχνης, που εκτίθενται σε όλα τα Μουσεία του κόσμου και κάθε τόσο μια νέα πληροφορία για την καταγωγή και τη χρήση τους έρχεται στο φως. Η έκθεση στο Μητροπολιτικό Μουσείο προκαλεί το ενδιαφέρον των επισκεπτών από όλο τον κόσμο.

Τα τραπουλόχαρτα έφτασαν στην Ευρώπη από την Ασία, κάποια στιγμή τον 14ο αιώνα και ήδη από το 1367 υπήρξε η πρώτη απαγόρευση τους στη Βέρνη της Ελβετίας.

upl56dc32c63b38f

Όμως η χρήση τους, η αγωνία και ο εθισμός στα τυχερά παιχνίδια παρόλο που δημιούργησαν πολλά διατάγματα κατά των τυχερών παιγνίων, καθώς τα θεωρούσαν και βιβλία της εικόνας του διαβόλου, κέρδισαν γρήγορα και μεγάλη δημοτικότητα κατά τον Μεσαίωνα.

Καθώς είναι απτικά αντικείμενα ελάχιστα σώθηκαν μέχρι σήμερα. Άλλαζαν χέρια, ήταν αντικείμενα διαπραγμάτευσης και μπορούσαν να καταστραφούν πολύ εύκολα. Μία σειρά από πολυτελείς τέτοιες κάρτες υπάρχουν στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης Cloisters. Είναι μια σπάνια συλλογή που συμπεριλαμβάνει το μόνο γνωστό πλήρες σύνολο μεσαιωνικών καρτών σε ξυλόγλυπτα.

upl56dc328e1e1ca

Στα τέλη του μεσαίωνα και στις αρχές της σύγχρονης εποχής το τραπουλόχαρτο παίζει ρόλο και το απολαμβάνουν σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας, ίσως γιατί ήταν πιο δύσκολο από ότι τα ζάρια και άλλα παιχνίδια της καθαρής τύχης και λιγότερο εγκεφαλικό από το σκάκι.

ΕΙΔΗ ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΩΝ ΤΡΑΠΟΥΛΟΧΑΡΤΩΝ

Υπάρχουν πολλών ειδών τραπουλόχαρτα. Ζωγραφισμένα στο χέρι, διακοσμημένα με σπάνιες χρωστικές ουσίες, όπως ασήμι και χρυσό, τα γραφικά τους επικεντρώθηκαν στη μοναρχία και το κυνήγι, σε αρπακτικά πουλιά και κυνηγόσκυλα, όπως οι κάρτες της Στουτγάρδης (Άνω Ρηνανία, 1430), λεπτομερείς απεικονίσεις της εξέλιξης του κυνηγιού με τα γεράκια να σκοτώνουν τον ερωδιό, και το κυνηγόσκυλο που στέλνεται για να φέρει το νεκρό πουλί. Φυσικά αυτά τα μικροσκοπικά έργα τέχνης διαφέρουν πολύ από τα τυπωμένα κοινά τραπουλόχαρτα της εποχής.

upl56dc32a010a34

Στο μουσείο υπάρχει μόνο μια σειρά με τις 52 κάρτες της. Είναι χρωματισμένη με κόκκινη ώχρα, μπλε αζουρίτη, κίτρινο του μόλυβδου και του κασσίτερου και άλλες μεσαιωνικές χρωστικές ουσίες. Είναι σε οβάλ σχήμα και έχει ως θέμα κουστούμια για το κυνήγι. Περιλαίμια σκύλων, κυνηγετικά τέρατα. Ο Βασιλιάς και η Βασίλισσα στις κάρτες είναι ντυμένοι με πολυδάπανα κοστούμια, ερμίνες και κοσμήματα.

upl56dc32da52244

Πολλά τραπουλόχαρτα έχουν αυτό το κοινωνικά λεπτό σχόλιο. Ή πικάντικες υπενθυμίσεις για το ότι τα παιχνίδια γεννούν όλα τα θανάσιμα αμαρτήματα: τη λαιμαργία, τη μέθη, τη λαγνεία, τη λαγνεία, την απληστία και την ανοησία. Αυτό που έχει χαθεί είναι τα παιχνίδια που έπαιζαν οι ευγενείς και ο λαός γενικότερα.

Για τον Τομέα Έρευνας

Στέλλα Ταμπάκη, Δημοσιογράφος

Γράψε απάντηση

Γράψε ο σχολιό σου
Γράψε το όνομά σου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.