Η Πρέβεζα είναι η πρωτεύουσα του Νομού Πρεβέζης και αποτελεί πόλη και λιμένας της Ηπείρου. O πληθυσμός της κυμαίνεται περίπου στους 20.000 κατοίκους. Χαρακτηριστικό της πόλης είναι το γεγονός ότι συνδέεται από το έτος 2002 με το Άκτιο της Αιτωλοακαρνανίας, με την υψηλής τεχνολογίας Υποθαλάσσια σήραγγα Πρέβεζας – Ακτίου.

Η Πρέβεζα έγινε γνωστή στο πανελλήνιο στην πρόσφατη ιστορία λόγω της αυτοκτονίας του Κώστα Καρυωτάκη το1928.
Χάρη στις τεράστιες παραλίες της, τα αρχαιολογικού και ιστορικού ενδιαφέροντος αξιοθέατά της, αλλά και τις υποδομές της, έχει αναδειχθεί σε ένα πολύ δημοφιλή τουριστικό προορισμό.
Στον νομό άλλωστε ανήκει και η Πάργα που η ευρύτερη περιοχή της είναι κλασικός καλοκαιρινός προορισμός στην Ήπειρο εδώ και αρκετές δεκαετίες.
Η Πρέβεζα είναι ένας τόπος πλούσιος: σε μνήμες, σε εικόνες, σε μυρωδιές, σε τόπους. Τόπους μυστηριακούς που ξεσηκώνουν τη φαντασία, όπως το Νεκρομαντείο του Αχέροντα. Τόπους ιστορικούς που ξυπνάνε τη μνήμη, όπως η αρχαία Νικόπολη, που ίδρυσε ο αυτοκράτορας Οκταβιανός Αύγουστος, προς παντοτινή δόξα της νίκης του στη Ναυμαχία του Ακτίου. Τόπους μεγαλοπρεπείς, όπως το κάστρο του Αλή Πασά που δεσπόζει αγέρωχα πάνω από την πανέμορφη Πάργα.

Η πόλη της Πρέβεζας είναι ανεπτυγμένη πολιτιστικά καθώς φιλοξενεί αρκετούς πολιτιστικούς χώρους και μουσεία όπως, το Κρατικό Αρχαιολογικό Μουσείο Νικόπολης , το Δημοτικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Νεοχωρίου Πρέβεζας, το Δημοτικό Υπαίθριο Εθνογραφικό Μουσείο Φλάμπουρων ,τη Δημοτική Πινακοθήκη «Ιωάννης Μόραλης»,το Αρχοντικό Αθανασιάση, το Ιστορικό κέντρο Πρέβεζας, την Ιδιωτική Πινακοθήκη Λέανδρος Σπαρτιώτης, Αγιος Θωμάς, το Ιδιωτικό Μουσείο Τεχνών και Επιστημών Ηπείρου, το Δημοτικό Ναυτικό Μουσείο Πρέβεζας αλλά και το Δημοτικό Λαογραφικό Μουσείο κοινότητας Καμαρίνας.

Δε θα μπορούσαμε φυσικά να παραλείψουμε και τις γνωστές ιαματικές πηγές του δήμου Πρέβεζας, οι οποίες βρίσκονται στο νοτιοδυτικό τμήμα της πόλης της Πρέβεζας, παραπλεύρως της βραβευμένης με «Γαλάζια Σημαία» παραλίας της Κυανής Ακτής και της εισόδου του Αμβρακικού Κόλπου με τον σπουδαίο υγρότοπο που προστατεύεται από την διεθνή σύμβαση RAMSAR.
Οι πηγές που ονομάζονται και Παλιοσάραγα δηλαδή «Παλιά Παλάτια» αποτελούν ένα κομμάτι της ιστορίας της περιοχής και είναι γνωστές από τον 17ο αιώνα όταν ο Αλή Πασάς έχτισε τα θερινά του ανάκτορα και χρησιμοποίησε το νερό των πηγών για το χαμάμ του. Η συστηματική οργάνωση των πηγών ξεκινά από τα 1920.

Για τον Τομέα Περιηγήσεων
Καμαρίδου Μαρία-Νεκταρία, Δημοσιογράφος

Γράψε απάντηση

Γράψε ο σχολιό σου
Γράψε το όνομά σου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.