Το Μουζάκι απέχει από την Καρδίτσα 28 χλμ, βρίσκεται σε υψόμετρο 180 μέτρων στις παρυφές του Ιττάμου που ανήκει στον ορεινό όγκο των Αγγράφων  και διασχίζεται από τον χείμαρο Πάμισο που καταλήγει στον Πηνείο.

Η επίσημη ονομασία είναι “το Μουζάκιον” καταλαμβάνει έκταση 10.302 στρ, είναι εδρα του ομόνυμου δήμου και ανήκει στο γεωγραφικό διαμέρισμα Θεσσαλίας.

Έχει πληθυσμό 4000 κατοικών οπου η κυριότερη ασχολία τους ειναι η κτηνοτροφία, η γεωργία αλλά και το εμπόριο.Το Μουζάκι διαθέτει αναπτυγμένη εμπορική αγορά αφού στην περιοχή λειτουργούν όλο το χρόνο ξενοδοχεία και ξενώνες καθώς και εστιατόρια, ταβέρνες που προσφέρουν πολύ νόστιμα εδ’εσματα. Εκτός από φιλοξενία και εστίαση, ο επισκέπτης θα βρει και καταστήματα για διασκέδαση.

Η περιοχή του Μουζακίου κατοικήθηκε τουλάχιστον τον 4ο αιώνα π.Χ. μιας και στη θέση «Επισκοπή» υπολογίζεται ότι προϋπήρχε ο αρχαίος οικισμός των Γόμφων. που έλεγχε τις εισόδους προς την αρχαία Αμβρακία, σημερινή Άρτα, και τη χώρα των Αθαμάνων. Το 198 π.Χ.την κατέλαβε ο Αμύνανδρος, αργότερα ο Φίλιππος Έτης Μακεδονίας και το 48 π. Χ. ο Ιούλιος Καίσαρας, ο στρατός του οποίου τη λεηλάτησε. Τον 6ο αιώνα μ.Χ., το τείχος που την περιέβαλλε ανακαινίσθηκε από τον Ιουαστινιανό και κατά τη βυζαντινή εποχή έγινε έδρα Επισκόπου, η οποία διατηρήθηκε μέχρι την περίοδο της Τουρκοκρατίας.  Το Μουζάκι το 1943 γνώρισε ολική καταστροφή αφού κάηκε ολοσχερώς από τους Ιταλούς.

kanalia

Αρκετά αξιοθέατα που αξίζει να δει κανείς στο Μουζάκι, μερικά από αυτά είναι τα παρακάτω.

Χτισμένη πάνω σε βράχους είναι η ιστορική Ιερά  Μονή του Αγίου Γεωργίου, γνωστή και ως «Μονή Γεωργίου Καραϊσκάκη», αφού κατά την παράδοση, σε σπήλαιο που βρίσκεται κοντά στο μοναστήρι γεννήθηκε το 1782 ο Στρατάρχης της Ρούμελης, Γεώργιος Καραϊσκάκης. Το τέμπλο του Ναού είναι ξυλόγλυπτο, χρυσοποίκιλτο, με δύο σειρές μη φορητών εικόνων. Ο Άγιος Γεώργιος είναι αγιογραφημένος όρθιος ολόκληρος με στρατιωτική στολή, κάτω από το άλογό του, εφόσον, όπως πληροφορούμασθε, επικράτησε να αγιογραφείται έφιππος μετά το 18ο αιώνα. Στη Μονή, που είναι επισκέψιμη, εγκαταβιώνει μεγάλη γυναικεία αδελφότητα ενώ Δυόμισι χιλιόμετρα νοτιότερα, πάνω από το Μαυρομμάτι, βρίσκεται η σπηλιά «Καρακοφωλιά».

Η Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος Δρακότρυπας απέχει 15 χλμ. Από το Μουζάκι κοντά στον οικισμό Σούλα της Οξυάς. Κτισμένη το 1758 και βρίσκεται σε υψόμετρο 800 μέτρων, σε μία πανέμορφη τοποθεσία των Αγράφων, με θέα τα βουνά Τύμπανο και Καραβούλια, νοτιοδυτικά της κοινότητας Δρακότρυπας και θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα μνημεία των Αγράφων.

Στη θέση όπου υπάρχει σήμερα η Μονή ήταν κτισμένο παλαιότερα μικρό και πτωχό μοναστήρι αφιερωμένο στον Άγιο Προκόπιο ή την Αγία Τριάδα, το οποίο όμως καταστράφηκε από πυρκαγιά.

Η Μονή Δρακότρυπας είχε σημαντική εθνική συμβολή κατά την Τουρκοκρατία. Υπήρξε καταφύγιο για πολλούς αγωνιστές του 1821, όπως του Γεωργίου Καραϊσκάκη. Κατά την παράδοση, όταν την επισκέφθηκε ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός, οι μοναχοί δεν τον δέχθηκαν, επειδή ίσως προέτρεπε τους κατοίκους της Δρακότρυπας, που κατασκεύαζαν σπαθιά, να τα πουλάνε μόνο στους Έλληνες. Ο Άγιος τότε τους καταράσθηκε λέγοντας:«να βουλιάζετε, δεν αξίζετε να ζήσετε».Έτσι, σε αυτό το γεγονός αποδίδονται οι διάφορες κατολισθήσεις που υπέστη κατά καιρούς το χωριό.

asa-mouzaki-032

Ο Δήμος Μουζακίου διαθέτει Λαογραφικές Συλλογές με σημαντικά εκθέματα. Η πρώτη βρίσκεται στην έδρα του Δήμου, στο Μουζάκι και στεγάζεται στο παλιό πέτρινο κτίριο του Δασαρχείου. Ιδρύθηκε από τον Αρχαιολογικό Λαογραφικό Πολιτιστικό Σύλλογο Μουζακίου, με σκοπό τη συγκέντρωση, τη διαφύλαξη, τη μελέτη και παρουσίαση του Λαογραφικού υλικού της περιοχής.

Στο Λαογραφικό Μουσείο Μουζακίου φυλάσσονται αντικείμενα του 19ου αι., που αφορούν την καθημερινή ζωή των Μουζακιωτών και περιλαμβάνουν οικιακά σκεύη, γεωργικά εργαλεία, παλιά έπιπλα, προσωπικά αντικείμενα, τοπικές ενδυμασίες και παραδοσιακά υφαντά.

Ιδαίτερο ενδιαφέρον έχει ο τοπικός οικοτουρισμός σε κοντινά μέρη όπως το εκτροφείο το εκτροφείο Πτερωτών Θηραμάτων του Δασαρχείου Μουζακίου βρίσκεται στην Πορτή του Δήμου Μουζακίου σε απόσταση 4km από το Μουζάκι και παράγει την νησιώτικη πέρδικα  και τον Φασιανό. Καθώς  το δάσος της Επισκοπής και το ρέμα της Κορομηλιάς με τον ανακαινισμένο νερόμυλο (μετά το Ανθοχώρι). Από κει ξεκινάει μονοπάτι 5 χλμ. που καταλήγει στον Αγ. Νικόλαο, κοντά στο Βλάσι. Στη διαδρομή βρίσκεται το πανέμορφο πέτρινο γεφύρι «Καμάρα» και όμορφοι καταρράκτες.

 

Σε κοντινές αποστάσεις μπορεί κάποιος να απολαύσει μια βόλτα στη λίμνη Πλαστήρα, η οποία είναι τεχνητή λίμνη και κατασκευάστηκε το 1959 μετά το τελός της κατασκευής του φράγματος στον ποταμό Ταυρωπό. Πήρε το όνομα της  από τον στρατιωτικό και πολιτικό Νικόλαο Πλαστήρα, όταν το 1935 που επισκέφθηκε την γενέτειρά του, και είχαν σημειωθεί καταστροφικές πλημμύρες στη περιοχή και την Μακεδονία από συνεχείς βροχοπτώσεις, βλέποντας τον χώρο φέρεται να είπε πως «εδώ μια μέρα θα γίνει λίμνη«.

Επίσης τα χωριά της Ανατολικής Αργιθέας  αξίζουν μια περιήγηση μέσα από ρον χωματόδρομο και την άσφαλτο που εναλλάσσονται σ’ αυτή τη διαδρομή προς τα χωριά και τους διάσπαρτους στις καταπράσινες πλαγιές οικισμούς. Από το Μουζάκι με κατεύθυνση προς την περιοχή της λίμνης Πλαστήρα θα προσπεράσετε το δρόμο προς τη λίμνη και μετά το εκτροφείο θηραμάτων θα συνεχίσετε στον ανηφορικό δρόμο που κόβει αριστερά προς την ανατολική Αργιθέα.

Στο Μουζάκι πραγματοποιούνται πολλές υπαίθριες δραστηριότητες και extreme sports όπως ορειβασίς στο αναρριχητικό πεδίο Πορτής, την διάσχιση φαραγγιού μέτριας δυσκολίας στο Μέγα Ρέμα , διαθέτει σε απόσταση 8 χλμ πίστα απογείωσης για τους αιωροπτεριστές στην Πορτή και υπάρχουν πολλοί αγροτικοί δρόμοι και μονοπάτια γιια ποδηλασία.

Οι οδικοί άξονες Καλαμπάκα – Τρίκαλα – Μουζάκι – Λίμνη Πλαστήρα και Περτούλι – Πύλη – Μουζάκι – Λίμνη Πλαστήρα χρησιμοποιούνται από μεγάλο αριθμό τουριστών.

Για τον Τομέα Περιηγήσεων

Γιώτα Γιδαροπούλου, Δημοσιογράφος

Γράψε απάντηση

Γράψε ο σχολιό σου
Γράψε το όνομά σου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.