Η ακριτική, βορειότερη και νεότερη πόλη της Ελλάδας, με την προσφυγική ιστορία και τον μοντέρνο σχεδιασμό, βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα του νομού Έβρου και απέχει 907 χλμ. από την Αθήνα και 406 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη. O λόγος για την όμορφηΟρεστιάδα! Είναι μια σύγχρονη πόλη με 23.000 κατοίκους και είναι η δεύτερη σε πληθυσμό του νομού μετά την Αλεξανδρούπολη. Απέχει μόλις 2 χλμ. σε ευθεία γραμμή από τον ποταμό Έβρο, που αποτελεί το φυσικό σύνορο Ελλάδας-Τουρκίας και 64 χλμ. από το Τριεθνές (σύνορα Ελλάδας -Τουρκίας-Βουλγαρίας). Η Ορεστιάδα είναι από τις νεότερες πόλεις της Ελλάδας, καθώς ιδρύθηκε από 6000 περίπου Έλληνες, που αναγκάστηκαν το 1923, μετά την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάννης, να εγκαταλείψουν την πόλη τους, την Αδριανούπολη και κυρίως το προάστιό της το Καραγάτς και να αναζητήσουν μια νέα περιοχή για να στεγάσουν τις ζωές και τα όνειρά τους.

n40

Η περιοχή που επέλεξαν και ίδρυσαν τη Νέα Ορεστιάδα απέχει μόλις 18 χιλιόμετρα από τη γενέτειρά τους. Λόγω του ότι κτίστηκε από την αρχή η Ορεστιάδα, έχει εξαιρετική ρυμοτομία με χαμηλά σπίτια, κάθετους δρόμους, πλατείες και χώρους πρασίνου. Χαρακτηριστικό σημείο της Νέας Ορεστιάδας και σημάδι της ιστορίας της, είναι το μνημείο που έστησε ο φωτογράφος Βασίλης Κυριακίδης, στη θέση που ήταν το πρώτο πηγάδι της πόλης και τα πρώτα σπιτάκια της και περιβάλλεται από πέντε λεύκες που συμβολίζουν τις 10ετίες της πόλης. Κέντρο της κοινωνικής ζωής της Ορεστιάδας, είναι η κεντρική πλατεία, που της δόθηκε το όνομα του Γενικού Διοικητή της Θράκης Σπύρου Δάσιου, ο οποίος συντόνιζε τις πρώτες προσπάθειες της ανέγερσης και διαμόρφωσής της. Η πλατεία κοσμείται από τη μια πλευρά της με την προτομή του Γεωργίου Σταθάτου, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και στο κέντρο της, από τον μεγαλοπρεπή μαρμάρινο ανδριάντα του Οικουμενικού Πατριάρχη Κυρίλλου του Στ’ ο οποίος το 1821, απαγχονίστηκε στην Αδριανούπολη. Η Μητρόπολη της Ορεστιάδας είναι οι Άγιοι Θεόδωροι όπως και η παλιά εκκλησία στο Καραγάτς και στη γιορτή των πολιούχων της, όλη η πόλη έχει αργία και τους τιμά με μια σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων και την επωνυμία «Θεοδώρεια».

photo9

Στην πόλη λειτουργεί το Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης και το Τμήμα Δασολογίας και Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Η πόλη, εκτός των άλλων, φημίζεται για την έντονη νυχτερινή ζωή της που αποτελεί πόλο έλξης και φιλοξενίας για τους κατοίκους του βόρειου τμήματος του νομού. Στον τομέα του πολιτισμού, η Ορεστιάδα έχει να επιδείξει σημαντικό έργο με τις ετήσιες εκδηλώσεις-θεσμούς που διοργανώνονται και με τη πληθώρα δράσεων των διαφόρων πολιτιστικών φορέων της περιοχής. Στη Δ.Ε.Π.Α.Ο (Δημοτική Επιχείρηση Πολιτιστικής Ανάπτυξης Ν. Ορεστιάδας λειτουργούν εκτός από τη Βιβλιοθήκη και τα παρακάτω αξιόλογα καλλιτεχνικά τμήματα: Ωδείο, Θεατρική Παιδεία, Σχολή χορού, Ζωγραφική, τομέας Εικαστικών Τεχνών και η Δημοτική Φιλαρμονική. Αξίζει να επισκεφτεί κανείς το Μουσείο Λαογραφίας και Ιστορίας στην Ορεστιάδα, που διασώζει τη μνήμη του παλιού κόσμου της Αδριανούπολης και των χωριών της περιοχής της, με εκθέματα όπως ιστορικές φωτογραφίες, τοπικές φορεσιές, κεντήματα, γεωργικά εργαλεία, όπλα κ.λπ.

Για τον Τομέα Περιηγήσεων,

Καμαρίδου Μαρία Νεκταρία, Υπεύθυνη Τομέα Περιηγήσεων

Γράψε απάντηση

Γράψε ο σχολιό σου
Γράψε το όνομά σου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.