Το Αργοστόλι είναι η πρωτεύουσα της Κεφαλονιάς από το 1757 , βρέχεται από το Ιόνιο Πέλαγος. Κατά την απογραφή του 2011 είχε 9.748 κατοίκους. Προστατεύεται από ένα φυσικό λιμάνι που θεωρείται ένα από τα ασφαλέστερα λιμάνια του κόσμου.

Οι Ενέτοι, τότε κυριάρχοι του νησιού αποφάσιαν το 1757 να ανακυρύξουν την πόλη πρωτεύουσα της Κεφαλονιάς στην θέση του Κάστρου του Αγίου Γεωργίου.Από εκεί  και μετά το Αργοστόλι άρχισε να μεγαλώνει σταδιακά. Όταν τα Επτάνησα πέρασαν στους Άγγλους, περίπου το 1810, η Κεφαλλονιά όπως και τα άλλα Επτάνησα είχε το δικό της Άγγλο κυβερνήτη.

Πρόκειται για μια γραφική κωμόπολη χτισμένη αμφιθεατρικά, ‘ήταν η δεύτερη πόλη στην Ελλάδα που ηλεκτροφωτίσθηκε, απόκτησε υδραγωγείο, μουσεία, δενδροφυτευμένους δρόμους, πλατείες, καλαίσθητα αρχοντικά, πληθώρα ιδρυμάτων, Φιλαρμονική, Θέατρα, μικρές παραγωγικές μονάδες, αθλητική ζωή. Με ιδιαίτερες πολιτιστικές ανησυχίες και βέβαια πολλές δυτικοευρωπαϊκές επιρροές, καθώς το Αργοστόλι όπως και όλη η Κεφαλονιά ήταν στα χέρια δυτικών κατακτητών τουλάχιστον από τον 14ο αιώνα έως και την Ένωση με την Ελλάδα, το 1864

Μια πρόσφατη ετυμολογία του ονόματος της πόλης έρχεται από τον Τηλέμαχο Μαράτσο πρόκειται για λέξη σύνθετη με πρώτο συνθετικό τη λέξη ἀργός = λαμπρός και δεύτερο την ομηρική λέξη ἅλς – ἁλός = θάλασσα Και συνεχίζει ο Τ. Μαράτος: «η εξήγηση αυτή γίνεται αυτονόητη σε όποιον έχει την τύχη να δει την θάλασσα μπροστά στο Αργοστόλι να λάμπει αντανακλώντας το αυγουστιάτικο φεγγάρι. Ἀργός τ’ ἁλός. Η λάμψη της θάλασσας»

Argostoli Capital City 4

Στην πόλη του Αργοστολίου εκτυλίχθηκαν μερικές από τις σημαντικότερες ιστορικές στιγμές ολόκληρου του νησιού, όπως το κάψιμο της «Χρυσής Βίβλου», του Libro d’ Oro, στην πλατεία Καμπάνας, που έθεσε τέλος στις διακρίσεις μεταξύ ευγενών και λαού. Η πέτρινη Γέφυρα Δεβοσσέτου της πόλης ήταν το θέρετρο μιας από τις πιο σημαντικές μάχες μεταξύ των επαναστατημένων Κεφαλονιτών και της Αγγλικής Φρουράς, το 1849.

Υπάρχουν πολλά αξιοθέατα που αξίζει να επισκεφτεί κανείς στην πόλη του Αργοστολίου.

Η σημερινή Πλατεία Καμπάνας ονομαζόταν πλατεία Αγίου Μάρκου την εποχή της Ενετοκρατίας και μετονομάστηκε σε πλατεία Ελευθερίας τον Ιούλιο του 1797 με την έλευση των δημοκρατικών Γάλλων. Τότε φυτεύτηκε το δέντρο της ελευθερίας ως σύμβολο ανακήρυξης της δημοκρατίας και κάηκε δημοσίως το Libro d’ Oro. Την περίοδο 1770-1790 οι Σύνδικοι της Κοινότητας (ανώτατη τοπική αρχή ευγενών) αποφάσισαν την οικοδόμηση Πύργου του Ρολογιού με μεγάλη καμπάνα που σήμαινε τις ώρες. Από τότε η πλατεία πήρε τη λαϊκή ονομασία πλατεία Καμπάνας. Επί αγγλοκρατίας η πλατεία ήταν τόπος βασανισμών καθώς στο πλάι της πλατείας βρισκόταν το κτίριο των Δικαστηρίων. Στα υπόγεια του κτιρίου λειτουργούσαν φυλακές και μετά την κατάρρευσή του στους σεισμούς του 1953, βρέθηκαν στα ερείπια σωροί σκελετών που έφεραν εμφανή σημάδια βασανισμού. Στα χρόνια της Κατοχής έγιναν στην πλατεία 2 μπλόκα από τους Γερμανούς, το Γενάρη και τον Ιούνιο του 1944, στα οποία πιάστηκαν και φυλακίστηκαν αντιστασιακοί. Το 1953 από τους σεισμούς υπέστη ρωγμές ο Πύργος του Ρολογιού.

Κήπος του Νάπιερ – Ο κήπος ονομάστηκε προς τιμήν του Sir Charles James Napier (άγγλου πολιτικού, στρατιωτικού και συγγραφέα) ο οποίος το 1820 διορίστηκε διοικητής της Κεφαλονιάς. Η διοίκηση του θεωρήθηκε συνετή και ήπια και προσέφερε στο νησί πολλά έργα υποδομής. Οι βομβαρδισμοί του 1943 κατέστρεψαν το περίπτερο και το καφενείο που υπήρχαν στον Κήπο και η προτομή του Napier βανδαλίστηκε από γερμανό στρατιώτη. Μέσα στον Κήπο υπάρχει μνημείο,έργο του γλύπτη Γ. Μπονάνου, που στήθηκε το 1927 και είναι αφιερωμένο στους κεφαλονίτες πεσόντες των πολέμων της περιόδου 1912-1922. Η Κεφαλονιά την περίοδο των Βαλκανικών και του Α’ Παγκοσμίου πολέμου ακολούθησε την ελληνική ιστορία. Στις 17 Σεπτεμβρίου 1912 κηρύχθηκε επιστράτευση για τους Βαλκανικούς πολέμους στην Κεφαλονιά και λίγο μετά άρχισε έρανος υπέρ των «απόρων οικογενειών των επιστράτων νομού Κεφαλληνίας”. Την περίοδο του Εθνικού Διχασμού η Κεφαλονιά προσχώρησε στο κίνημα της Εθνικής Αμύνης τον Απρίλιο του 1917. Στο λιμάνι του Αργοστολίου είχε ελλιμενιστεί μοίρα του γαλλικού στόλου από τον Απρίλιο του 1916, και από το Σεπτέμβριο του ίδιου χρόνου το νησί βρισκόταν υπό συμμαχικό αποκλεισμό ως τον Απρίλιο του 1917. Επικράτησε έλλειψη τροφίμων, επιδημίες και κοινωνική δυσφορία.

argostoli-kefalonia-beach

Η Γέφυρα De Bosset κατασκευάστηκε το 1912, κατά την περίοδο της αγγλοκρατίας, από τον Ελβετό μηχανικό Κάρολο Φίλιππο De Bosset, αξιωματικό του αγγλικού στρατού και διοικητή της Κεφαλονιάς. Ένωνε το Αργοστόλι με την απέναντι ακτή Ταμπάκικα. Στο μέσο της τεθλασμένης γέφυρας στήθηκε οβελίσκος ως μνημείο ευγνωμοσύνης της Βουλής των Κεφαλλήνων προς τη Μ. Βρετανία και τον De Bosset. Έχει μήκος 900 μέτρα και είναι η μεγαλύτερη λίθινη γέφυρα της Ευρώπης. Το 1940 οι ιταλικοί βομβαρδισμοί προκάλεσαν ρωγμές. Από το σεισμό του 1953 προκλήθηκαν ρωγμές, καταστροφές σε τμήματα των στηθαίων και υποχώρηση της 4ης αψίδας. Η αγγλοκρατία στην Κεφαλονιά ξεκίνησε από το 1809 όταν βρετανικές ναυτικές δυνάμεις κατέλαβαν το νησί. Το 1815, με συνθήκη που υπογράφτηκε στο Παρίσι , τα Ιόνια νησιά αναγνωρίστηκαν ως “κράτος ελεύθερο και ανεξάρτητο υπό την προστασία της Μ. Βρετανίας”, που ονομάστηκε “Ηνωμένες Πολιτείες των Ιονίων Νήσων”.

Στήλη-πλατεία Ριζοσπαστών- Αναθηματική στήλη στη μνήμη όλων των Κεφαλλήνων που εντάχθηκαν και αγωνίστηκαν στο κίνημα ενάντια στην αγγλική κατοχή και υπέρ της Ένωσης των Ιονίων νήσων με την Ελλάδα. Η στήλη ,έργο του γλύπτη Γ. Μπονάνου, στήθηκε σε μια μικρή πλατεία που ονομάστηκε πλατεία Ριζοσπαστών και την 21η Μαίου 1934 έγιναν τα αποκαλυπτήριά της. Αναγράφονται τα ονόματα των πρωτεργατών του κινήματος των Ριζοσπαστών καθώς και το ψήφισμα υπέρ της Ενώσεως, που διαβάστηκε στη Θ’ Βουλή στις 26 Νοεμβρίου 1850. Η Βρεττανία απάντησε στο ψήφισμα αυτό με κλείσιμο εφημερίδων, διώξεις, συλλήψεις, φυλακίσεις και εξορίες. Το κίνημα των Ριζοσπαστών ήταν κίνημα εθνικοαπελευθερωτικό (επεδίωκε την Ένωση των Ιονίων νήσων με το Ελληνικό κράτος) και αστικοδημοκρατικό (εμπνεόταν από τα ιδανικά των γαλλικών επαναστάσεων του 1789 και 1848. Το κόμμα των Ριζοσπαστών θεωρείται το πρώτο ελληνικό πολιτικό κόμμα. Ιδρύθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες των Ιονίων Νήσων το 1848 και διαλύθηκε αμέσως μετά την επίτευξη της Ένωσης με την προσάρτηση των Ιονίων νήσων στο Ελληνικό κράτος το 1864.

Το Μνημείο Εθνικής Αντίστασης, βρίσκεται πλάκα αφιερωμένη στη μνήμη 6 αντιστασιακών, μελών του ΕΑΜ και της ΕΠΟΝ, που εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς. Οι 4 είχαν συλληφθεί σε εφόδους στα χωριά Μουζακάτα και Αργίνια και εκτελέστηκαν στο σημείο αυτό την Πρωτομαγιά του 1944. Αναγράφονται και τα ονόματα 2 εκτελεσθέντων από τους Γερμανούς το Σεπτέμβριο του 1943 και τον Ιούνιο του 1944. Στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο τα Ιόνια νησιά παραχωρήθηκαν στην Ιταλία από τις δυνάμεις του Άξονα. Τον Απρίλιο του 1941 ιταλικές στρατιωτικές δυνάμεις κατέλαβαν το νησί. Τα πρώτα θεμέλια της εθνικής αντίστασης άρχισαν να μπαίνουν από τον καιρό της ιταλικής κατοχής. Από το τέλος Σεπτέμβρη του 1943 επικράτησε η ναζιστική γερμανική διοίκηση. Την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου 1944 είχε πια οργανωθεί σε γερές βάσεις η Εθνική Αντίσταση του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ. Παράλληλα έγιναν αγροτικές και εργατικές κινητοποιήσεις. Οι γερμανοί προχώρησαν σε συλλήψεις, μπλόκα και λεηλασίες στα χωριά και εκτελέσεις σε Αργοστόλι και Ληξούρι. Ακολούθησαν όλο το καλοκαίρι του 1944 εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στον Αίνο, το Αργοστόλι και την Παλλική.

Ο Φάρος Αγίων Θεοδώρων χτίστηκε το 1828 επί Αγγλοκρατίας με πρωτοβουλία του διοικητή Charles James Napier και είναι έργο του J.P. Kennedy. Τα εγκαίνια έγιναν το 1829. Πρόκειται για ένα κυκλικό κτίριο με ύψος πύργου 8 μέτρα και εστιακό ύψος 11 μέτρα ,που περιστοιχίζεται από κιονοστοιχία δωρικού τύπου. Ο ίδιος ο Napier ανέφερε ότι ο όγκος του ήταν μικρός, διότι ούτε η τοποθεσία, ούτε ο σκοπός που υπηρετούσε, ούτε η οικονομία επέτρεπαν μεγαλύτερο κτίριο. Προσέθετε ότι το μικρό κόστος των 130 λιρών ήταν αποτέλεσμα της κεφαλονίτικης διαχείρισης, της επαγγελματικής ικανότητας και της αρχιτεκτονικής καλαισθησίας. Εντάχθηκε στο ελληνικό φαρικό δίκτυο αμέσως μετά την προσάρτηση των Επτανήσων στην Ελλάδα το 1864. Ισοπεδώθηκε από το σεισμό του 1953 και ξανακτίστηκε σύμφωνα με το αρχιτεκτονικό σχέδιο των Άγγλων το 1964.

Είναι μερικά από τα αξιοθέατα που έχει να ανάδειξει η πόλη.

argostoli7

Για όσους θέλουν να μάθουν καλύτερα την ιστορία και την κουλτούρα του νησιού, υπάρχει το Αρχαιολογικό Μουσείο και την Κοργιαλλένειο Βιβλιοθήκη. Στο πρώτο εκτίθενται σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα από διάφορες περιοχές του νησιού, ενώ στη βιβλιοθήκη θα βρείτε μια σπάνια συλλογή από βιβλία και χειρόγραφα. Η βιβλιοθήκη λειτουργεί και ως λαογραφικό μουσείο με εκθέματα από την καθημερινή ζωή του νησιού στο παρελθόν.

Δύο πράγματα που αξίζει να αναφέρουμε για το Αργοστόλι είναι το μοναδικό στο είδος του γεωλογικό φαινόμενο που ονομάζεται Καταβόθρες και συμβαίνει εδώ όπως και οι χελώνες καρέτα-καρέτα στη λιμνοθάλασσα του Κούταβου. Οι Καταβόθρες είναι ένα είδος υπόγειου συστήματος μέσω του οποίου το θαλασσινό νερό ταξιδεύει από το Αργοστόλι μέχρι το σπήλαιο της Μελισσάνης, στη Σάμη. Οι χελώνες καρέτα-καρέτα έχουν επιλέξει αρκετές από τις παραλίες του νησιού για να γεννούν τα αυγά τους, αλλά υπάρχει μια χελώνα στη λιμνοθάλασσα που είναι ιδιαίτερα φιλική με τους ανθρώπους και της αρέσει να τους χαιρετά βγάζοντας το κεφάλι της έξω από το νερό. Της έχουν δώσει ακόμα και όνομα και έχει γίνει η ατραξιόν της λιμνοθάλασσας.

Στο «Λιθόστρωτο» που είναι ένας θαυμάσιος μαρμαροστρωμένος πεζόδρομος στη καρδιά της πόλης, χτυπάει ο σφυγμός της σύχρονης αγοράς. Εδώ θα κάνετε τα ψώνια σας και ενδιάμεσα θα απολαύσετε τον καφέ η το ποτό σας, σε ένα από τα πολλά καφέ που υπάρχουν.

Για τον Τομέα Περιηγήσεων

Γιώτα Γιδαροπούλου, Δημοσιογράφος

Γράψε απάντηση

Γράψε ο σχολιό σου
Γράψε το όνομά σου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.