Αυτά τα διάσημα μνημεία έμελε να γίνουν θρυλικά. Ο ρόλος τους ξεπερνάει απλώς το να δείχνουν την ώρα. Τα πιο διάσημα ρολόγια του κόσμου έχουν γίνει αρχιτεκτονικά μνημεία των πόλεων που τα φιλοξενούν, προσελκύουν χιλιάδες τουρίστες που τα επισκέπτονται για να θαυμάσουν την απαράμιλλη ομορφιά τους.

  1. Big Ben (Ο πύργος της Ελίζαμπεθ) Λονδίνο Αγγλία.

Ο Πύργος της Ελίζαμπεθ, γνωστός ως Big Ben, που βρίσκεται στο βόρειο άκρο του παλατιού του Westminister, είναι το πιο φημισμένο μνημείο στο Λονδίνο και στην Αγγλία. Είναι επίσης, ένα από τα πιο γνωστά κτήρια στην Ευρώπη. Η κατασκευή του ολοκληρώθηκε στις 10 Απριλίου του 1858 και είναι το τρίτο ψηλότερο ρολόι του κόσμου. Είναι το μεγαλύτερο τεσσάρων όψεων ρολόι με καμπάνες και ο πύργος του ρολογιού είναι ο τρίτος ψηλότερος στον κόσμο.

  1. Δημαρχείο της Φιλαδέλφειας, ΗΠΑ

Το Μέγαρο της Ανεξαρτησίας (The Independence Hall) ένα από τα πιο ιστορικά κτήρια της Αμερικής όπου υπογράφηκε το 1776 η  Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ, διαβάστηκε στο λαό το πρώτο σύνταγμα και αποφασίστηκε το σχέδιο της σημαίας των ΗΠΑ (1777) μέρος του φημισμένου κτηρίου είναι και το περίφημο Ρολόι-Πύργος με ύψος 167 μέτρα. Αυτός ο Πύργος-Ρολόι είχε τον τίτλο του ψηλότερου κτηρίου στον κόσμο από το 1901 έως το 1908, αποτελείται από τέσσερα διάσημα ρολόγια, ένα σε κάθε πλευρά του, που το καθένα έχει διάμετρο 8 μέτρα.

  1. Makkah Royal Clock Tower Hotel, Μέκκα Σαουδική Αραβία

Στην καρδιά της ιερότερης πόλης του Ισραήλ το ξενοδοχείο αυτό είναι από τα πιο εντυπωσιακά κατασκευάσματα της σύγχρονης αρχιτεκτονικής με ύψος 601 μέτρα, έχει την μεγαλύτερη πρόσοψη ρολογιού στον κόσμο. Προσφέρει κατάλυμα σε όλους εκείνους τους πιστούς που επισκέπτονται την Μέκκα την περίοδο Hajj. Ο μοντέρνος σχεδιασμός του φέρνει έναν άλλο αέρα στο πολυσύχναστο ιστορικό κέντρο της Μέκκας. Ο Πύργος αποτελείται από τέσσερα ρολόγια ένα σε κάθε πλευρά του με διάμετρο 43 επί 43 μέτρα.

  1. Το Αστρονομικό Ρολόι της Πράγας, Τσεχία

Οι ντόπιοι το λένε «Ορλόι», το σημερινό ρολόι είναι ένα πιστός αντίγραφο του αρχικού που καταστράφηκε κατά την διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου. Είναι το κεντρικό στοιχείο της Old Town Square στην Πράγα. Πολλοί τουρίστες συγκεντρώνονται καθημερινά στην πλατεία περιμένοντας να δουν τις κινούμενες φιγούρες του να εμφανίζονται πάνω στην ώρα. Το 1410 ήταν η χρονιά που χτίστηκε το αστρονομικό ρολόι και είναι το παλαιότερο στον κόσμο που ακόμη λειτουργεί.

  1. Rathaus-Glockenspiel, Μόναχο, Γερμανία

Χτίστηκε το 1908, αποτελεί διάσημο μνημείο που επισκέπτονται οι τουρίστες στο Μόναχο. Κάθε μέρα στις 11 ακριβώς το πρωί και το καλοκαίρι στις 12 και στις 5 το απόγευμα, πλήθη κόσμου συγκεντρώνονται στο ρολόι για να δουν δύο ιστορίες από τον 16ο αιώνα. Αυτή η παράσταση των 12 με 15 λεπτών είναι ένα πραγματικό θέαμα που αποτελείται από 43 καμπάνες και 32 φιγούρες σε φυσικό μέγεθος.

  1. The Saviour Tower, Μόσχα, Ρωσία

Το γοτθικού τύπου με πυργίσκους ρολόι θεωρείται από πολλούς ως ο ομορφότερος Πύργος στο Κρεμλίνο βρίσκεται στην περίφημη Κόκκινη Πλατεία. Αρχιτέκτονας του ο Pietro Antonio Solari Αυτός ο τεράστιος Πύργος Ρολόι σχεδιάστηκε το 1491  και το 1625 χτίστηκε. Βρίσκεται κοντά στον καθεδρικό ναό του Saint Basil και είναι μέρος του τείχους του Κρεμλίνου κάνοντας τον ένα από τα αξιοθέατα της Μόσχας.

  1. The Zytglogge Tower, Βέρνη, Ελβετία

Ο μεσαιωνικός αυτός πύργος χτίστηκε στις αρχές του 13ου αιώνα και από τότε χρησιμοποιήθηκε ως φρούριο, φυλακή, πύργος ρολόι καθώς και ως μνημείο. Παρά τις πολλές τροποποιήσεις και αναπαλαιώσεις του ο Πύργος αυτός στα 800 χρόνια της ζωής του κατάφερε να διασωθεί και να αποτελεί σήμερα το πιο αναγνωρίσιμο σύμβολο της Βέρνης. Το ρολόι που βλέπουμε σήμερα είναι ένα αστρονομικό ρολόι που χρονολογείτε τον 15ο αιώνα. Έχει χαρακτηριστεί από την UNESCO ως μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς.

  1. The Peace Tower, Οτάβα , Καναδάς

Ο Πύργος της Νίκης και της Ειρήνης όπως είναι επίσημα γνωστός είναι ένας εντυπωσιακός Πύργος Ρολόι αλλά και καμπαναριό που υψώνεται στο κέντρο του Center Block στην Οττάβα, το κεντρικό κτήριο του Κοινοβουλίου. Η σημερινή αναγεννημένη του μορφή αποτελεί μια αντικατάσταση του Πύργου της Νίκης ύψους 55 μέτρων που κάηκε ολοσχερώς το 1916 μαζί με ολόκληρο το Centre Block. Σήμερα ο Πύργος έχει ύψος 92 μέτρα ύψος, αποτελεί σύμβολο του Καναδά, απεικονίζεται στο χαρτονόμισμα των 20 δολαρίων δίπλα στο πρόσωπο της βασίλισσας.

  1. Old Joe, πανεπιστήμιο Μπίρμιχαμ, Ηνωμένο Βασίλειο

To Joseph Chamberlain Memorial Clock Tower, είναι το ψηλότερο ρολόι και καμπαναριό στον κόσμο με ύψος σχεδόν 100 μέτρα. Το χτίσιμο του ολοκληρώθηκε το 1908. Αυτό το ρολόι χτίστηκε στην μνήμη του Joseph Chamberlain του πρώτου καγκελάριου του πανεπιστημίου.

  1. Rajabai Clock Tower, Μουμπάι, Ινδία

Σε ύψος 85 μέτρων αυτός ο Πύργος Ρολόι βρίσκεται μέσα στην πανεπιστημιούπολη του Μουμπάι. Το ρολόι σχεδιάστηκε από τον Άγγλο αρχιτέκτονα George Gilbert Scott και ολοκληρώθηκε το 1878.

Για τον Τομέα Βιογραφιών και Κουλτούρας Πολιτισμών

Σοφία Μαγουλιώτη, Υπεύθυνη Τομέα Βιογραφιών και Κουλτούρας Πολιτισμών

 

 

Γράψε απάντηση

Γράψε ο σχολιό σου
Γράψε το όνομά σου