Σε κάθε μυστηριώδη εξαφάνιση αεροσκάφους ή πλοίου, όπως στην περίπτωση της πτήσης των Μαλαισιανών αερογραμμών, η αναφορά στο όνομα του είναι σχεδόν υποχρεωτική: τρίγωνο των Βερμούδων, όρος απολύτως συνυφασμένος με το μυστήριο, με μύθους που καλύπτουν όλο το φάσμα, από εξωγήινους μέχρι φαντάσματα, και με πάσης φύσεως θεωρίες συνωμοσίας.

Το τρίγωνο των Βερμούδων 01

Ο όρος  «τρίγωνο των Βερμούδων» ή και  «Τρίγωνο του Διαβόλου» όπως αποκαλείται, δεν αντιστοιχεί πια μόνο σε μια συγκεκριμένη περιοχή, αλλά καλύπτει γενικότερα το φαινόμενο των μυστηριωδών εξαφανίσεων, που άλλοι αποδίδουν σε απλά καθημερινά επιστημονικά φαινόμενα και άλλοι απλώς σε δίνες του χρόνου.

Οι ρεαλιστικές ιστορίες που το συνοδεύουν είναι τραγικές, οι μύθοι γύρω του όμως γοήτευσαν και συνεχίζουν να γοητεύουν εδώ και περισσότερο από έναν αιώνα. Το μόνο πρόβλημα σχετικά με το τρίγωνο των Βερμούδων είναι ότι αμφισβητείται εντόνως η ύπαρξη του.

Indian sand artist Sudarshan Patnaik applies the final touches to a sand art sculpture he created wishing for the well being of the passengers of Malaysian Airlines flight MH370, on a beach in Puri, in the eastern Indian state of Odisha, March 9, 2014. The Malaysia Airlines flight carrying 227 passengers and 12 crew went missing in area near the South China Sea on Saturday as it flew from Kuala Lumpur to Beijing and was presumed to have crashed. REUTERS/Stringer (INDIA - Tags: DISASTER TRANSPORT TPX IMAGES OF THE DAY SOCIETY)

Ο ΚΟΛΟΜΒΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΥΞΙΔΕΣ ΠΟΥ ΠΗΓΑΙΝΟΥΝ ΣΑΝ ΤΡΕΛΕΣ

Ας ξεκινήσουμε όμως από το πού βρίσκεται το επονομαζόμενο ως Τρίγωνο των Βερμούδων και πότε ξεκίνησαν οι μύθοι που το συνοδεύουν, Το περίφημο τρίγωνο βρίσκεται ανάμεσα στις Βερμούδες, το Miami της Florida και το San Juan του Puerto Rico, καλύπτοντας μια τεράστια θαλάσσια περιοχή 500.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Η κακή φήμη του φαίνεται πως ξεκίνησε από τον Χριστόφορο Κολόμβο, ο οποίος στις 8 Οκτωβρίου του 1942 έγραψε στο ημερολόγιο του ότι συμβαίνουν διάφορα περίεργα στην περιοχή, ιδίως με τις πυξίδες. όμως χρειάστηκε να περάσουν περίπου 100 χρόνια για να βγει κάποιος δημόσια να αναφερθεί στο μυστήριο της περιοχής. Ο Edward Van Winkle Jones σε άρθρο του στο Associated Press (1950) έγραψε για διάφορα περιστατικά μυστηριωδών εξαφανίσεων πλοίων και αεροπλάνων στο Τρίγωνο των Βερμούδων. Ο Jones αναφέρθηκε σε περίπου 135 ανθρώπους, που χάθηκαν στα νερά της περιοχής χωρίς να αφήσουν πίσω τους ούτε ένα ίχνος.

Flight-19-3219975_1

Η αρχή έγινε κι ο μύθος ή η πραγματικότητα άρχισε σταδιακά να γιγαντώνεται. Όσο για τον όρο  «Τρίγωνο των Βερμούδων» μάλλον ανήκει στο περιοδικό Argosy Magazine, το οποίο χαρακτήρισε το 1964 την περιοχή ως  «The Deadly Bermuda Triangle».

Μαζί βεβαίως με την εμφάνιση του στα media (αργότερα και στις εκδόσεις, στον κινηματογράφο και στην τηλεόραση), ξεκίνησε η αμφισβήτηση του. Το 1975, η Mary Margaret Fuller, εκδότρια του περιοδικού Fate, επικοινώνησε με την ασφαλιστική εταιρία Lloyd’s για στοιχεία από ατυχήματα που είχαν σημειωθεί στην περιοχή. Σύμφωνα με τα αρχεία της Lloyd’s, 428 σκάφη φέρεται να είχαν εξαφανιστεί μεταξύ 1955 και 1975, αριθμός που όπως σημείωνε η εταιρία δεν ήταν αξιοσημείωτα μεγαλύτερος από άλλες θαλάσσιες περιοχές. Στη συνέχεια, όμως, αμφισβητήθηκαν και τα στοιχεία της Lloyd’s από τον Gian Quasar, ο οποίος ερεύνησε όλα τα περιστατικά μιας 12ετίας, παίρνοντας στοιχεία από την αμερικανική ακτοφυλακή για να καταλήξει πως τα χαμένα σκάφη ανέρχονταν στα 300 ανά δύο χρόνια.

upl53217b4347f2d

ΕΞΩΓΗΙΝΟΙ, ΦΑΝΑΤΑΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΦΟΝΙΚΕΣ ΦΥΣΑΛΙΔΕΣ

Μια από τις χαρακτηριστικές θεωρίες που έχουν διατυπωθεί σχετικά με το Τρίγωνο των Βερμούδων λέει ότι στα βάθη του κρύβεται η χαμένη Ατλαντίδα, γι’ αυτό και στα νερά του υπάρχουν μαρτυρίες ότι κρύβονται κρυστάλλινα αντικείμενα όπως μεγάλες πυραμίδες. Η θεωρία της Ατλαντίδας μπορεί επίσης να συνδυαστεί και με μια άλλη δημοφιλή άποψη που λέει πως πίσω από το τρίγωνο των Βερμούδων κρύβονται εξωγήινοι (με τους οποίους βρίσκονταν ήδη σε επαφή οι κάτοικοι της Ατλαντίδας). Κάποιοι πιστεύουν μάλιστα ότι στην περιοχή του υπάρχει η πύλη που οδηγεί σε άλλους πλανήτες.

USS_Intrepid

Η πύλη υπάρχει λέει μια άλλη εκδοχή, αλλά οδηγεί σε ένα ταξίδι στο χρόνο, ή σε μια άλλη διάσταση ή και στον κάτω κόσμο υποστηρίζουν άλλες θεωρίες, οι οποίες συνέχισαν την προσπάθεια να προσπαθούν να εξηγήσουν το πως γίνεται τόσο μεγάλα πλοία και αεροπλάνα να εξαφανίζονται ξαφνικά χωρίς να αφήνουν ίχνη.

Ωστόσο, εδώ μπαίνουν κάποιες άλλες εξηγήσεις, λίγο πιο πεζές κι επιστημονικές, όπως ότι οι αιφνιδιαστικές συνήθειες του καιρού στην περιοχή, είναι ένας λόγος των εξαφανίσεων ή ότι αποδίδονται στις τεράστιες ποσότητες μεθανίου που πιθανόν βρίσκονται συσσωρευμένες στον πυθμένα της θάλασσας και απελευθερώνονται απότομα, με αποτέλεσμα να δημιουργούν φονικές φυσαλίδες. Κι αυτές όμως αμφισβητούνται.

trigwno-diavolou-k-istories-exafanisewn-01

Πάντα άλλωστε υπάρχουν κι οι θεωρίες που λένε πως εσκεμμένα κάποιοι προσπαθούν να συγκαλύψουν τα ανεξήγητα του Τριγώνου των Βερμούδων, για να καλύψουν τις ύποπτες δραστηριότητες τους στην περιοχή, από πυρηνικές δοκιμές, μέχρι άλλα ακραία πειράματα.

AAEAAQAAAAAAAASXAAAAJGExOTBkZTBhLThmNjAtNGU4Ni04YjY0LWUyMWNiMTU2NmVjYQ

Οι ειδικοί συνεχίζουν να αμφισβητούν την ύπαρξη κατάρας και να απομυθοποιούν το μυστήριο, υποστηρίζοντας ότι η συχνότητα αιφνίδιων εξαφανίσεων δεν είναι μεγαλύτερη από άλλες πυκνο-ταξιδεμένες θαλάσσιες περιοχές της γης. Ό,τι κι αν πουν δεν μπορούν να κάμψουν την εξάπλωση των μύθων γύρω από το Τρίγωνο των Βερμούδων, που ως φαινόμενο, το οποίο αντιστοιχεί σε μυστηριώδεις εξαφανίσεις -σε κάτι αντίστοιχο είχε αποδοθεί κατά μία δημοφιλή εκδοχή η εξαφάνιση του αεροσκάφους, στο οποίο επέβαινε ο Vittorio Missoni- παραμένει απλώς ανεξήγητο.

Για τον Τομέα Έρευνας

Στέλλα Ταμπάκη, Δημοσιογράφος

Γράψε απάντηση

Γράψε ο σχολιό σου
Γράψε το όνομά σου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.