Η νήσος Χρυσή, γνωστή και ως Γαϊδουρονήσι, είναι ένα από τα 81 ακατοίκητα νησιά της Κρήτης. Απέχει περίπου 8 ναυτικά μίλια νότια από τη νοτιότερη πόλη της Ευρώπης, την Ιεράπετρα και βρίσκεται στο Λιβυκό πέλαγος. Οι ντόπιοι την χαρακτηρίζουν απλά ως «Νησί» διότι έχουν μία ιδιαίτερη σχέση με τον τόπο αυτό. Έχει μέσο πλάτος 1χλ. και το μήκος της φτάνει τα 5 χλμ..

12900248_637346066424455_2076727057_n

Το νησί είναι κατά κύριο λόγο επίπεδο με το ψηλότερο σημείο του που ονομάζεται Κεφάλα να φτάνει τα 31 μέτρα σε ύψος. Ανθρώπινη παρουσία στο Γαϊδουρονήσι παρατηρείται από τη Μινωική περίοδο, ωστόσο δεν φαίνεται να έχει δεχτεί καμία επιρροή από αυτήν. Ο Buondelmonti αναφέρει ότι η Χρυσή ένα σχεδόν ακαλλιέργητο νησί με σχοίνους και κέδρους. Κατά τη διάρκεια των βυζαντινών χρόνων, η Χρυσή αποτελούσε ένα σημαντικό κέντρο εμπορίου αλατιού και πηγή πορφύρας. Η Χρυσή διαθέτει ένα μοναδικό τοπίο, το οποίο δημιουργεί την αίσθηση στον επισκέπτη ότι βρίσκεται σε εξωτικό προορισμό. Τα πεντακάθαρα, γαλαζοπράσινα νερά σε συνδυασμό με την ξανθή και λευκή άμμο δημιουργούν έναν ιδανικό προορισμό για χαλάρωση.

12527850_637346359757759_1730322103_n

Πολύ σπουδαίος είναι ο θαλάσσιος πλούτος που συναντάται εκεί. Γύρω από τη Χρυσή έχουν βρεθεί 49 είδη απολιθωμάτων πάνω σε ηφαιστειακά πετρώματα. Τα απολιθώματα χρονολογούνται από 350.000 έως 70.000 χρόνια πριν, από όταν δηλαδή το νησί ήταν βυθισμένο στη θάλασσα. Ένα ακόμα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό είναι τα πολυάριθμα μικρά κοχύλια που βρίσκονται κατά μήκος του, παρατηρούνται όμως πιο έντονα στις βόρειες ακτές, στις παραλίες Μπελεγρίνα, Χατζηβόλακα και Καταπρόσωπο. Η παραλία Μπελεγρίνα, ή αλλιώς Χρυσή Άμμος, είναι η πιο γνωστή και είναι οργανωμένη, καθώς διαθέτει ομπρέλες και καντίνα. Την εικόνα έρχεται να συμπληρώσει το κεδροδάσος που φιλοξενείται στο νησί το οποίο κατέχει τον τίτλο του μεγαλύτερου φυσικά σχηματισμένου δάσους Λιβανέζικου κέδρου στην Ευρώπη.

12476387_637346249757770_1951142990_n

Έχει έκταση 350 στρέμματα με μέσο όρο 14 δέντρα ανά στρέμμα. Οι περισσότεροι κέδροι είναι ηλικίας 200 ετών και ύψους 7 μέτρων ενώ υπάρχουν και κάποιοι που είναι άνω των 300 ετών και φτάνουν τα 10 μέτρα σε ύψος. Ανατολικά της Χρυσής, σε απόσταση 700 περίπου μέτρων και ακριβώς απέναντι από την παραλία Καταπρόσωπο βρίσκεται το Μικρονήσι, ένα βραχώδες νησί με έκταση 117 στρεμμάτων το οποίο προσελκύει εκατοντάδες ζευγάρια γλάρων. Λόγω όλου αυτού του μοναδικού οικοσυστήματος ολόκληρο το νησί έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα Natura 2000 ως “περιοχή έντονου φυσικού κάλους” και προστατεύεται από την ελληνική νομοθεσία.

Έχει οριστεί επίσης και ως καταφύγιο άγριας ζωής. Στη δυτική πλευρά του νησιού υπάρχουν τα διάφορα αξιοθέατα του νησιού. Το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου που χτίστηκε πιθανότατα τον 13ο αιώνα, ο λιμενοβραχίονας του αρχαίου λιμανιού, ο φάρος, οι λαξευτοί τάφοι των Ρωμαϊκών χρόνων καθώς και η αλυκή που μέχρι και σήμερα μαζεύει αλάτι. Το νησί δέχεται επισκέπτες από τα μέσα Μαΐου μέχρι τα τέλη Οκτώβρη διότι τότε είναι η περίοδος που πραγματοποιούνται δρομολόγια από την Ιεράπετρα. Η διαδρομή διαρκεί μία ώρα και οι επισκέπτες αποβιβάζονται στην περιοχή Βουγιού Μάτι όπου υπάρχει και ταβέρνα. Όσοι επισκέπτονται τη Χρυσή θα πρέπει να προσέχουν διότι απαγορεύεται η κατασκήνωση και η είσοδος στο κεδροδάσος το οποίο σε πολλά σημεία είναι οριοθετημένο με σχοινί, η οποιασδήποτε μορφής ρύπανση και η συλλογή κοχυλιών, πετρωμάτων και άμμου.

Για τον Τομέα Περιηγήσεων

Ιωάννα Μοσχίδου, Δημοσιογράφος

Γράψε απάντηση

Γράψε ο σχολιό σου
Γράψε το όνομά σου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.