Η εμπορία ανθρώπων δεν είναι αποκλειστικά και μόνο γέννημα της φτώχειας και της άνισης κατανομής του πλούτου. Κατά βάση είναι γνήσιο τέκνο μιας ιδεολογίας που διαχωρίζει το ανθρώπινο είδος σε ανώτερους και κατώτερους κοινωνικά, σε δούλους και αφέντες, μια σύγχρονη μορφή σύγχρονης δουλείας.

Η δουλεία υπάρχει αιώνες σε όλους σχεδόν τους πολιτισμούς, πλήττοντας τα ευάλωτα κοινωνικά στρώματα και ομάδες. Το φαινόμενο trafficking αποτελεί έναν ολοκληρωμένο όρο που καλύπτει όλο το φάσμα της εκμετάλλευσης των ανίσχυρων ανθρώπων. Το φαινόμενο παρατηρείται σε χώρες όπου τα ανθρώπινα δικαιώματα θάβονται κάτω από τα εκτελεστικά αποσπάσματα και η αξία της ζωής μετατρέπεται σε βιομηχανίες ανθρώπων, με την τιμή του καθενός να καθορίζει και την ζωτική ύπαρξη του η οποία κοστίζει και πληρώνεται. Οι γυναίκες και τα παιδιά έχουν τα μεγαλύτερα ποσοστά θυματοποίησης, τόσο για το σεξουαλικό εμπόριο όσο και για τις υπόλοιπες μορφές που λαμβάνει το φαινόμενο. Παρά τις διεθνείς απαγορεύσεις οι σεξουαλικές κακοποιήσεις γυναικών και παιδιών αποτελούν πάγια τακτική τόσο κατά την διάρκεια ειρηνικών περιόδων όσο και σε εμπόλεμες ζώνες. Οι δράστες όχι απλώς μένουν ατιμώρητοι, αλλά θεωρούνται από τα ίδια τα θύματα σωτήρες ενώ από τα κυκλώματα εκμετάλλευσης επιτυχημένοι επιχειρηματίες.

Αποδίδοντας 12 δισεκατομμύρια δολάρια τον χρόνο η σωματεμπορία των γυναικών έχει γίνει το δεύτερο μεγαλύτερο σε μέγεθος «παγκόσμιο οργανωμένο έγκλημα». Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι στις χώρες που παρείχαν πληροφορίες για το φύλο των εμπόρων (30%) οι πλειοψηφία τους είναι γυναίκες. Πράγματι, οι γυναίκες παίζουν μεγαλύτερο ρόλο στην εμπορία ανθρώπων παρά σε οποιαδήποτε άλλο έγκλημα. Στην Ανατολική Ευρώπη και στην Κεντρική Ασία το 60% των καταδικασθέντων για εμπόριο ανθρώπων είναι γυναίκες. «Στις περιοχές αυτές η εμπορία γυναικών από γυναίκες αποτελεί τον κανόνα. Σοκ προκαλεί το γεγονός ότι τα πρώην θύματα γίνονται θύτες», δηλώνει επικεφαλής της UNODC.
Η εξαναγκαστική εργασία αποτελεί την πιο διαδεδομένη μορφή δουλείας. Περισσότεροι από 20 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως βρίσκονται υπό συνθήκες υποδούλωσης. Σε κάποιες χώρες ιδίως εκεί όπου υπάρχει έντονο το σύστημα της κοινωνική διαστρωμάτωσης, η δουλεία κληρονομείτε από γενιά σε γενιά. Στο θεσμό της υποχρεωτικής εργασίας και της δουλείας ευδοκιμεί ένα σύστημα παραοικονομίας που καλύπτει το μεγαλύτερο ποσοστό των κερδών της παγκόσμιας οικονομίας αποφέροντας περίπου 25,7 δισεκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο. Ειδικότερα, η σεξουαλική εμπορία ανθρώπων αποφέρει 22,6 δισεκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο.

Το 20% των θυμάτων της εμπορίας ανθρώπων σε παγκόσμιο επίπεδο είναι παιδιά. Αθώες ψυχές ωθούνται στην επαιτεία, την παιδική πορνεία ή την παιδική πορνογραφία. Άλλα πωλούνται ως «νύφες» από νηπιακή ηλικία θέτοντας σε κίνδυνο την ίδια τους την ζωή. Παιδιά ζουν σε συνθήκες δουλείας σε εμπόλεμες ζώνες, όπως στην Αφρική, την Ασία και την Λατινική Αμερική. Όταν μιλούμε για παιδιά εννοούμαι αγόρια που αντί για παιχνίδια κρατούν όπλα, αντί για σεβασμό διδάσκονται βιαιοπραγίες και αντί για προστασία των ευάλωτων ομάδων υιοθετούν τον θάνατο και την σαδιστική εκμετάλλευση πριν μάθουν καν να διαβάζουν. Τα κορίτσια που εξωθούνται στην πορνεία πριν γίνουν γυναίκες μεγαλώνουν με την μοναδική αξία που τους αναλογείτε: άψυχα σώματα, ζωντανά φαντάσματα που ζουν στη σκιά, δεχόμενες εθελούσια πλέον την εκμετάλλευση και την εμπορία του ίδιου τους του σώματος.
Οι διακινητές χρησιμοποιούν βία, απάτη ή καταναγκασμό για να δελεάσουν τα θύματα τους, ψάχνουν για ανθρώπους που είναι επιρρεπείς συμπεριλαμβανομένων και της ψυχολογικής ή συναισθηματικής ευπάθειας, οικονομικής δυσπραγίας, έλλειψη ενός δικτύου κοινωνικής ασφάλειας ή πολιτικής αστάθειας. Δυστυχώς, μόνο 1-2% των θυμάτων διασώζονται και μόνο 1 στους 100.000 Ευρωπαίους που ασχολούνται με την διακίνηση ανθρώπων καταδικάζεται.

Σύμφωνα με την «Γραμμή πληροφόρησης για την Εμπορία Ανθρώπων» 1109, η Ελλάδα είναι γνωστή ως το κέντρο της εμπορίας ανθρώπων στην Ευρώπη. Είναι ο δίαυλος διακινούμενης εμπορίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και φιλοξενεί το 90% του συνόλου των παράνομων μεταναστεύσεων στην ΕΕ. Η Ουκρανία και η Ρωσία προσφέρουν το πιο πολύτιμο εμπόρευμα για το σύγχρονο διεθνές εμπόριο του σεξ. Την προηγούμενη δεκαετία 420.000 γυναίκες από την Ουκρανία ηλικίας 15-27 χρόνων έπεσαν θύματα εμπορίας ανθρώπων. Η Ουκρανία εξελίσσεται ραγδαία σε χώρα προορισμού των θυμάτων, αναπτύσσοντας παράλληλα τον σεξουαλικό τουρισμό. Ανεπίσημοι αριθμοί δηλώνουν ότι υπάρχουν 250.000 ιερόδουλες στην Ουκρανία, 200.000 εκ των οποίων είναι στην βιομηχανία του σεξ παρά την θέληση τους.

Ταυτόχρονα, το 2015 εκτιμάται ότι τουλάχιστον 10.000 γυναίκες από την Βουλγαρία εμπορεύονται κάθε χρόνο σε χώρες του εξωτερικού με μέσο όρο 8.000 με 12.000 θυμάτων για σεξουαλική εκμετάλλευση και μέσα στην Βουλγαρία. Με μέσο όρο 6 πελάτες την ημέρα, 270 εργάσιμες ημέρες τον χρόνο και 70 ευρώ πληρωμή ανά πελάτη, τα έσοδα ανέρχονται από 900.000 μέχρι 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ τον χρόνο. Οι ειδικοί πιστεύουν πως το 50%-80% των κερδών αυτών επιστρέφουν στην Βουλγαρία με «ξέπλυμα» χρήματος. Η Βουλγαρία εμφανίζεται ως η κύρια χώρα προέλευσης των θυμάτων στην Γερμανία και την Ελλάδα και η δεύτερη πιο σημαντική για την Ολλανδία, με βάση τον αριθμό κατά κεφαλήν περιπτώσεων όπως καταγράφηκε το 2009. Έρευνα του 2010 επισήμανε ότι οι Ρομά αντιπροσωπεύουν το 50%-80% των ανθρώπων που διακινούνται στην Βουλγαρία. Η εμπορία ανθρώπων είναι σε έξαρση και στις ΗΠΑ καθώς πάνω από 17.500 θύματα διακινούνται ετησίως και περίπου το 33% είναι Αμερικανοί πολίτες. Η πλήρης έκταση του προβλήματος δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί, καθώς το έγκλημα της ανθρώπινης διακίνησης αναμιγνύεται συχνά με διακίνηση ναρκωτικών και πορνείας.

Στην Ασία το 20%-25% των διασωσμένων ανθρώπων επαναδιακινούνται, ενώ στην Ανατολική Ευρώπη εκτιμάται πως το 80% των διασωσμένων γυναικών επαναδιακινείται. Το μεγαλύτερο ποσοστό της επαναδιακίνησης συμβαίνει μέσα στα πρώτα δύο χρόνια από την απόδραση των θυμάτων.

Για τον Τομέα Βιογραφιών & Κουλτούρας Πολιτισμών

Σοφία Χρήστου, Δημοσιογράφος

Γράψε απάντηση

Γράψε ο σχολιό σου
Γράψε το όνομά σου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.