Η Λαμπεντούζα είναι ένα νησί που ανήκει στο σύμπλεγμα των Πελαγίων Νήσων μαζί με τις νήσους Λινόζα  και άλλες βραχονησίδες ανήκουν στη Σικελία. Έχει μήκος 11,2 χλμ,  συνολική έκταση 20,2 τ.χλμ και πληθυσμό 4.500 κατοίκους. Βρέχεται από την Μεσόγειο θάλασσα είναι το νοτιότερο νησί της Ιταλίας ,βρίσκεται μεταξύ της Μάλτας και της Τυνησίας  και γεωγραφικά αποτελεί τμήμα της αφρικανικής ηπείρου.

Από γεωλογική άποψη αποτελεί αναδυόμενη έξαρση της υφαλοκρηπίδας της ανατολικής παραλίας της Τύνιδας με υψόμετρο 110 μ. και με δεδομένο ότι τα βάθη της μεταξύ αυτών απόστασης κυμαίνονται από 20 μέχρι 80 οργιές, σε αντίθεση με τη βορειότερη νήσο Λινόζα που είναι ηφαιστειογενής με αρκετούς κρατήρες.
Η γεωγραφική θέση της χαρακτηρίζεται υπεραπόκεντρος δεδομένου ότι βρίσκεται νοτιότερα της πολυσύχναστης πορείας των εμπορικών πλοίων της Μεσογείου κατά διεύθυνση Ανατολής – Δύσης καθώς και της πορείας πλοίων από Αδριατική προς Αφρική, η οποία και απέχει 90 μίλια από τη Μάλτα, 68 μίλια , από τη Μαχεντία της Τύνιδας και 80 μίλια  από τη νήσο Παντελλερία.

lampedusa1

Η Λαμπεντούζα ως πελαγονήσι υπήρξε από την αρχαιότητα σταθμός ανεφοδιασμού των ναυτικών λαών όπως των αρχαίων Ελλήνων, των Ρωμαίων και αργότερα των Αράβων. Λόγω όμως των συχνών επιδρομών των Βερβέρων πειρατών η νήσος ερημώθηκε.
Κατά τον 15ο αιώνα η νήσος ανήκε στους Ισπανούς. Το 1436 ο Βασιλιάς της Αραγωνίας Αλφόνσος παραχώρησε αυτή στον Βαρόνο Μοντεκιάρο. Στη συνέχεια με ενδιάμεσες μεταβιβάσεις περιήλθε στον Βασιλιά της Νεάπολης, από τον οποίον φέρεται περί τα τέλη του 17ου αιώνα, η Μεγάλη Αικατερίνη να ζήτησε να την εξαγοράσει προκειμένου να εγκαταστήσει εκεί μεγάλη ναυτική βάση και να αντισταθμίσει με τον τρόπο αυτό στρατηγικά τη Μάλτα. Παρόμοια όμως πρόταση στο Βασιλιά της Νεάπολης φέρεται να έκανε την ίδια εποχή και η Αγγλία ακριβώς μετά την κατάληψη της Μάλτας από τον Μέγα Ναπολέοντα, όπου και περιήλθε. Τελικά το1843 η νήσος περιελήφθη οριστικά στο Βασιλειο των  Δύο Σικελίων  του οποίου και ακολούθησε την τύχη.

Στη νεότερη ιστορία η νήσος κατέστη τόπος εξορίας καταδίκων και πολιτικών εξόριστων μέχρι και τον Β’ Π.Π.. Ειδικότερα όμως λίγο πριν από την έναρξη του Β’ Π.Π. Ο Μουσολίνι ακολουθώντας το γνωστό δόγμα Mare Nostrum και φιλοδοξώντας την κυριαρχία της Μεσογείου, μετέβαλε τόσο τη νήσο αυτή όσο και την Παντελαρία σε μεγάλα ναυτικά οχυρά και ναυτικούς σταθμούς του ιταλικού στόλου καλύπτοντας ανάγκες ανεφοδιασμού, εξόρμησης και προσβολής νηοπομπών και μεμονωμένων εμπορικών πλοίων. Στις 19 Οκτωμβίου  του 1942, πλησίον της Λαμπεντούζας, το ιταλικό αντιτορπιλικό Τζοβάνι ντα Βερρατσάνο δέχθηκε επίθεση βρετανικού υποβρυχίου με αποτέλεσμα την ολική του απώλεια.
Τελικά μετά την ολοκληρωτική συντριβή του Άξονα στην Αφρική, τον Μάιο του 1943, και κατά την προπαρασκευή της διασυμμαχικής απόβασης της Σικελίας, στις 10 Ιουνίου του 1943 εξαπολύθηκε εναντίον των δύο νήσων μεγάλος ναυτικός και αεροπορικός βομβαρδισμός όπου μετά από διήμερο πρώτη παραδόθηκε η Παντελλερία και αμέσως μετά η Λαμπεντούζα.

Το 1960 εγκαταστάθηκε στο νησί ομώνυμος ραδιοφάρος Λοράν που τέθηκε υπό τον έλεγχο της αμερικανικής ακτοφυλακής. Ο σταθμός αυτός λίγο αργότερα έγινε νατοϊκός με εγκατάσταση μεγάλου ραντάρ. Το 1980 άρχισε η τουριστική ανάπτυξη της νήσου με κατασκευή αεροδρομίου πλησίον της πόλης. Το 1986 κατά τον βομβαρδισμό της Λιβύης η νήσος έγινε στόχος των λιβυκών πυραύλων που όμως δεν προξένησαν ιδιαίτερη καταστροφή. Σήμερα η νήσος αποτελεί αναπτυσσόμενο τουριστικό θέρετρο της Ιταλίας.

beach6

Τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα από το 2010 και αργότερα, με αφορμη και την Αραβική Άνοιξη και τη γενικότερη πολιτική και κοινωνική αναστάτωση στην Μέση Ανατολή και τη βόρεια Αφρική, το νησί αποτελεί τόπο άφιξης χιλιάδων μεταναστών και προσφύγων από χώρες της Αφρικής οι οποίοι προσπαθούν να περάσουν στην Ευρώπη. Στην προσπάθεια τους να διασχίσουν τη Μεσόγειο με αυτοσχέδια ή ακατάλληλα μέσα, πολλές χιλιάδες, ακόμα και μικρά παιδιά, έχουν πνιγεί.

Η Λαμπεντούσα είναι ένα άγονο νησί, που κυριαρχείται από ένα τοπίο μεθάμνους, φρύγανα και χαμηλή βλάστηση στα δυτικά. Δεν έχει πηγές νερού εκτός από τις ακανόνιστες βροχοπτώσεις. Η πανίδα και ηχλωρίδα της Λαμπεντούζα είναι παρόμοιες με εκείνες της Βόρειας Αφρικής, με λίγα πελαγικά ενδημικά είδη.

Οι παραλίες είναι υπέροχες με λεπτή χρυσή άμμο και καταγάλανα, πεντακάθαρα νερά.Κύριες επαγγελματικές ασχολίες του πληθυσμού της είναι η αλιεία, η γεωργία και ο τουρισμός. Το καλοκαίρι υπάρχει αεροπορική σύνδεση με πολλές Ιταλικές πόλεις, καθώς και θαλάσσια σύνδεση με τη Σικελία.

Η θάλασσα γύρω από Λαμπεντούζα είναι σχετικά ρηχή και η θερμοκρασία της θάλασσας παραμένει ζεστή το μεγαλύτερο μέρος του έτους, με θερμότερο τον Αύγουστο, όταν η θάλασσα φτάνει συνήθως τους 28 °C έως 30 °C. 

Για τον Τομέα Περιηγήσεων

Γιώτα Γιδαροπούλου, Δημοσιογράφος

Γράψε απάντηση

Γράψε ο σχολιό σου
Γράψε το όνομά σου