Τι είναι η Βίβλος;

Η λέξη «Βίβλος» προέρχεται από τη Λατινική και την Ελληνική λέξη που σημαίνει «το βιβλίο», ένα ταιριαστό όνομα, δεδομένου ότι η Βίβλος είναι ένα βιβλίο για όλους τους ανθρώπους, όλων των εποχών. Είναι ένα βιβλίο που δεν μοιάζει με κανένα άλλο στην κατηγορία του.

Συγκεκριμένα, 66 διαφορετικά βιβλία συνθέτουν την Αγία Γραφή. Σ΄ αυτά συμπεριλαμβάνονται νομικά βιβλία, όπως το Λευιτικό και το Δευτερονόμιο, ιστορικά βιβλία όπως του Έσδρα και οι Πράξεις, ποιητικά βιβλία όπως οι Ψαλμοί και ο Εκκλησιαστής, προφητικά βιβλία όπως του Ησαΐα και η Αποκάλυψη, βιογραφίες όπως το Κατά Ματθαίο και το Κατά Ιωάννη Ευαγγέλιο και επιστολές (επίσημες επιστολές) όπως Προς Τίτο και Εβραίους.

Οι Συγγραφείς

Περίπου 40 διαφορετικοί συγγραφείς συνέβαλαν στην συγγραφή της Αγίας Γραφής, η οποία γράφτηκε σε μια περίοδο περίπου 1500 χρόνων. Οι συγγραφείς ήταν βασιλιάδες, ψαράδες, ιερείς, αξιωματούχοι, αγρότες, βοσκοί και γιατροί. Από όλη αυτή τη ποικιλία πηγάζει μια απίστευτη ενότητα, με κοινά θέματα πλήρως συνυφασμένα.

Η ενότητα της Αγίας Γραφής έχει να κάνει τελικά με το γεγονός ότι έχει ένα Συγγραφέα, τον ίδιο τον Θεό. Η Αγία Γραφή είναι «Θεόπνευστη». Οι άνθρωποι που έκαναν τη συγγραφή έγραψαν ακριβώς ότι ήθελε ο Θεός να γράψουν και το αποτέλεσμα ήταν ο τέλειος και άγιος Λόγος του Θεού.

Τα Τμήματα

Η Αγία Γραφή χωρίζεται σε δύο κυρίως μέρη: την Παλαιά Διαθήκη και την Καινή Διαθήκη. Εν συντομία, η Παλαιά Διαθήκη είναι η ιστορία ενός έθνους και η Καινή Διαθήκη είναι η ιστορία ενός Ανθρώπου. Το έθνος ήταν ο τρόπος του Θεού για να φέρει τον Άνθρωπο – Ιησού Χριστό – στο κόσμο.

Η Παλαιά Διαθήκη περιγράφει την ίδρυση και την διατήρηση του έθνους του Ισραήλ. Ο Θεός υποσχέθηκε να χρησιμοποιήσει το Ισραήλ για να ευλογήσει ολόκληρο το κόσμο. Μόλις το Ισραήλ ιδρύθηκε ως έθνος, ο Θεός έθεσε μια οικογένεια εντός του έθνους διαμέσου της οποίας θα ερχόταν η ευλογία: την οικογένεια του Δαβίδ. Στη συνέχεια, υποσχέθηκε ότι από την οικογένεια του Δαβίδ θα προερχόταν ένας Άνδρας που θα έφερνε την ευλογία.

Η Καινή Διαθήκη περιγράφει με λεπτομέρεια τον ερχομό του εν λόγω Ανδρός. Το όνομά του ήταν Ιησούς και εκπλήρωσε τις προφητείες της Παλαιάς Διαθήκης καθώς έζησε μια τέλεια ζωή, πέθανε για να γίνει ο Σωτήρας και Αναστήθηκε.

zoi_uncoded_004

Ο Κεντρικός Χαρακτήρας

Ο Ιησούς είναι ο κεντρικός χαρακτήρας στην Αγία Γραφή και ολόκληρο το βιβλίο απευθύνεται σε αυτόν. Η Παλαιά Διαθήκη προφητεύει τον ερχομό του και θέτει τις βάσεις για την είσοδό του στο κόσμο. Η Καινή Διαθήκη περιγράφει τον ερχομό και το έργο του για να φέρει τη σωτηρία στον αμαρτωλό κόσμο μας.

Ο Ιησούς είναι κάτι περισσότερο από μια ιστορική φυσιογνωμία, στην πραγματικότητα είναι κάτι περισσότερο από άνθρωπος. Είναι ο Θεός ενσαρκωμένος και ο ερχομός του ήταν το σημαντικότερο γεγονός στην ιστορία του κόσμου. Ο Θεός έγινε άνθρωπος με σκοπό να μας δώσει μια καθαρή, κατανοητή εικόνα του «Ποιος” είναι. Πώς είναι ο Θεός; Είναι σαν τον Ιησού; Ο Ιησούς είναι ο Θεός σε ανθρώπινη μορφή.

Τελευταίες ανακοινώσεις – Πότε ακριβώς γράφτηκε και πόσοι συντάκτες επιχείρησαν να συγκεντρώσουν υλικό πριν το τελικό αποτέλεσμα;

Μαθηματικοί και αρχαιολόγοι από το Ισραήλ υποστηρίζουν ότι διαθέτουν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι βιβλικά κείμενα ενδεχομένως να γράφτηκαν πολύ νωρίτερα απ’ ό,τι πιστεύαμε μέχρι σήμερα. Χρησιμοποιώντας γραφολογικές αναλύσεις παρόμοιες με αυτές που χρησιμοποιούν επαγγελματίες γραφολόγοι των ομοσπονδιακών υπηρεσιών για να αναλύσουν το γνήσιο της υπογραφής και τον γραφικό χαρακτήρα εγκληματιών, απέδειξαν ότι αρχαία εβραϊκά κείμενα, που χρονολογούνται γύρω στο 600 π.Χ., γράφτηκαν ίσως πολύ νωρίτερα και μάλιστα από 6 διαφορετικούς ανθρώπους.

Την έρευνα εκπόνησε ομάδα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο του Tel Aviv, σε μία προσπάθεια να αποδείξει ότι υπήρχε συγγραφικό υπόβαθρο πολύ πριν από τις πρώτες απόπειρες σύνταξης αυτού που όλοι σήμερα γνωρίζουμε ως Βίβλο. Τα ευρήματα της επιστημονικής ομάδας συμβάλλουν σε μία μακροχρόνια συζήτηση – αντιπαράθεση μεταξύ ιστορικών και αρχαιολόγων και αναφορικά με το πότε άρχισαν να συγκεντρώνονται για πρώτη φορά τα βιβλικά κείμενα. Ήταν μία διεργασία που συνέβη πριν ή μετά τη βαβυλωνιακή πολιορκία και την καταστροφή της Ιερουσαλήμ το 586 π.Χ. με την εξορία των κατοίκων της στη Βαβυλώνα;

Σύμφωνα με τον ισραηλινό αρχαιολόγο Israel Finkelstein, που συμμετείχε στη συγκεκριμένη πρωτοποριακή έρευνα η θεωρία που όλοι διδαχθήκαμε στα σχολεία της σύγχρονης εποχής, λέει ότι τα βιβλικά κείμενα γράφτηκαν ως αποτέλεσμα της πολιορκίας της Βαβυλώνας, όταν οι συντάκτες τους άρχισαν να αναμετρούνται με το παρελθόν τους και να το καταγράφουν σε μία προσπάθεια να βάλουν σε μία λογική σειρά την ιστορία τους.

983280_n_97761_1

Ο ίδιος, όμως, αναφέρει ότι για χρόνια υπήρχε η ιστορική υπόνοια ότι αυτά τα κείμενα γράφτηκαν στα τέλη του 7ου π.Χ. αιώνα στην Ιερουσαλήμ, πριν από την πολιορκία. Όπως χαρακτηριστικά λέει, αυτή η έρευνα έχει πολλά να προσφέρει σε αυτή τη διαφοροποιημένη ιστορική εκδοχή.

«Είναι η πρώτη φορά που έχουμε ένα τόσο αδιάσειστο στοιχείο στη διάθεση μας”, εξηγεί, αποκαλύπτοντας πως η ομάδα χρησιμοποίησε εφαρμοσμένα μαθηματικά και σύγχρονη τεχνολογία για να εξετάσει περίπου 16 κεραμικές γραφές. Στη συνέχεια ανασυστάθηκαν με ακρίβεια σημεία των γραφών που είχαν σβηστεί και με έναν αλγόριθμο αναλύθηκε ο γραφικός χαρακτήρας. Από τον τόνο των κειμένων και από την ιστορική συνάφεια, όπως αποκαλύφθηκε, διαπιστώθηκε ότι οι γραφές προέρχονταν κάθε φορά και από διαφορετικό συντάκτη.

Για τον Τομέα Έρευνας

Στέλλα Ταμπάκη, Δημοσιογράφος

Γράψε απάντηση

Γράψε ο σχολιό σου
Γράψε το όνομά σου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.