Ένα μικρό μυστικό 4500 τμ κρύβεται 30 χλμ βόρεια της Θεσσαλονίκης, στο νότιο άκρο του νομού Κιλκίς. Η Πικρολίμνη πρόκειται για μία λίμνη μικρής έκτασης στα δυτικά του Γαλλικού ποταμού η οποία είναι γνωστή για τις ιαματικές και καλλυντικές της ιδιότητες. Αποτελεί τον πυρήνα της αρχαίας λίμνης Χαλάστρας και οι αρχαίες πηγές μιλάνε για την περιοχή των Κλιτών όπου ανάβλυζαν οι θειούχες λάσπες, στην περιοχή από όπου εξαγόταν το Χαλαστραίον Νίτρον και η Μορρία ύλη.

Πικρολιμνη Κιλκις.63976276

Το μυστικό βρίσκεται στο βυθό, μόλις στο 1 μέτρο, που αποτελείται από πηλό με θειούχες ενώσεις και νιτρικά άλατα. Οι θεραπευτικές της ιδιότητες οφείλονται στα πετρώματα του πυθμένα και σε πηγές μεταλλικού νερού. Ένα ακόμη στοιχείο που κάνει την Πικρολίμνη ξεχωριστή είναι η τρομερά υψηλή της περιεκτικότητα σε αλάτι, πιο συγκεκριμένα, 3 φορές περισσότερο από τη Νεκρά Θάλασσα! Το καλοκαίρι συνήθως όταν τα νερά υποχωρούν λόγω της ζέστης μπορείτε να βουτήξετε στην ειδικά διαμορφωμένη όχθη και να κάνετε πηλοθεραπεία όπως επίσης κ να επισκεφθείτε στην Ξυλοκερατιά το οργανωμένο Πηλοθεραπευτήριο. Τα ιαματικά λουτρά της συνδυάζουν και άλλες πρωτοποριακές μεθόδους θεραπείας όπως η λασποθεραπεία, η υδροθεραπεία και η ποσιμοθεραπεία.

Πικρολιμνη Κιλκις.102_4837

Λίγα λόγια για την πηλοθεραπεία

Ο μηχανισμός δράσης του πηλού είναι αρκετά σύνθετος. Βασίζεται στη χρήση «ώριμου» πηλού. Η εφαρμογή του πηλού είναι δυνατόν να είναι ολική ή μερική, με εμβάπτιση του σώματος σ” αυτόν ή με επάλειψη. Η θεραπευτική δράση του πηλού είναι διπλή: ασκεί δράση τοπική (στην επιφάνεια του δέρματος) και γενική (σε διάφορες λειτουργίες, χάρις σε ουσίες που διεισδύουν μέσα στον οργανισμό). Η δράση της πηλοθεραπείας οφείλεται κυρίως σε τρεις παράγοντες: μηχανικό, θερμικό και χημικό.

Η πηλοθεραπεία συμπεριλαμβάνεται στην εναλλακτική θεραπευτική ανάμεσα σε άλλες θεραπείες ιαματικής μορφής όπως υδροθεραπεία, η εισπνοθεραπεία, η θαλασσοθεραπεία και η κλιματοθεραπεία και συστήνεται άφοβα από έμπειρους δερματολόγους.

Για τον Τομέα Βιοτόπων:

Γιώργος Ταχμαζίδης, Υπεύθυνος Τομέα Βιοτόπων – Δημοσιογράφος.

Γράψε απάντηση

Γράψε ο σχολιό σου
Γράψε το όνομά σου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.