Η θαλάσσια παράκτια ζώνη της Ελλάδος αποτελεί βασικό χαρακτηριστικό του φυσικού περιβάλλοντος και της γεωμορφολογίας της χώρας μας. Στις περιοχές αυτές συναντάμε τεράστια ποικιλία οικοτόπων οι οποίοι αποτελούν σπίτι για πολλά είδη πανίδας και χλωρίδας. Παράλληλα, εκεί επικεντρώνεται και το μεγαλύτερο μέρος των ανθρωπίνων δραστηριοτήτων γεγονός που φανερώνει την αξία αυτών των περιοχών αλλά ταυτόχρονα φαίνονται οι πιέσεις που δέχεται το περιβάλλον από τις ανθρώπινες αυτές παρεμβάσεις.

αγγελοχωρι2

Στο νοτιοανατολικό άκρο του νομού Θεσσαλονίκης και του Θερμαϊκού κόλπου, βρίσκουμε ένα μικρό κομμάτι αυτής της παράκτιας ζώνης. Πρόκειται για τις λιμνοθάλασσες στην Επανομή και το Αγγελοχώρι, περιοχές ιδιαίτερης περιβαλλοντικής αξίας που ανήκουν στο δίκτυο NATURA 2000. Για τις δύο αυτές περιοχές γίνονται προσπάθειες αξιοποίησης με σκοπό να αναπτυχθεί ο οικοτουρισμός, αρκεί να γίνει με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος, όπως τονίζουν οι κάτοικοι τους μέσω της δράσης του Accolagoons. Η δράση αυτή ξεκίνησε στα τέλη του 2013 και εντάσσεται στα πλαίσια του προγράμματος LIFE που έχει ως βασικό στόχο την προστασία και αποκατάσταση των λειτουργιών  των σημαντικών αυτών υγροβιότοπων ώστε οι χώροι να γίνουν επισκέψιμοι χωρίς να επιβαρύνονται.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Το Αγγελοχώρι έχει γνωρίσει σημαντική οικονομική και τουριστική ανάπτυξη, κυρίως λόγω της προνομιακής παραθαλάσσιας θέσης του. Στα νοτιοδυτικά του χωριού λειτουργούν αλυκές και παράγεται αλάτι, τουλάχιστον από το 1902. Δίπλα στις αλυκές βρίσκεται ο σημαντικός αυτός υδροβιότοπος, τον οποίο σχηματίζει η λιμνοθάλασσα, οι αλμυρόβαλτοι και η πλούσια θαλάσσια ζώνη. Έχουν παρατηρηθεί 32 είδη πουλιών, πολλά από αυτά απειλούμενα και προστατευόμενα. Ειδικότερα η λεπτομύτα και η λαγγόνα περιλαμβάνονται στον κατάλογο ειδών προτεραιότητας για χρηματοδότηση από το πρόγραμμα LIFE. Στην περιοχή υπάρχουν επίσης και σημαντικά είδη ψαριών όπως η ταινιοσακοράφα και ο ζαχαριάς ή ζαμπαρόλα.

Ο υγροβιότοπος της Επανομής ή αλλιώς ακρωτήρι ή μύτη της περιοχής πρόκειται για μια περιοχή υψηλής οικολογικής αξίας καθώς προστατεύεται από την εθνική, την Ευρωπαϊκή και τη διεθνή νομοθεσία. Συγκεκριμένα, πάνω από 180 είδη πτηνών αναπαράγονται, τρέφονται και ξεχειμωνιάζουν μέσα σε αυτό το υγροτοπικό οικοσύστημα όπως το ξεφτέρι, η βαλτόπαπια και η κοκκινόχηνα.

epanomi

Η αφανής χρησιμότητα αυτών των περιοχών έχει να κάνει επίσης με την προστασία των παραλιών, την προστασία από πλημμύρες, το φιλτράρισμα των ρύπων και μπορεί να αποτελέσει πεδίο εκπαίδευσης φοιτητών και μαθητών, όπως επίσης πρόκειται για ένα ιδανικό μέρος για την παρατήρηση πουλιών.

epanomi3

Ένα ακόμη πολύ σημαντικό κομμάτι που συμπληρώνει το παζλ των βιότοπων αυτών ακούει στο όνομα Ποσειδωνία.Οι μεγάλες πυκνές αυτές φυκάδες του βυθού, τα λιβάδια της Ποσειδωνίας, αποτελούν ένα από τα σημαντικότερα και πιο χαρακτηριστικά οικοσυστήματα των βυθών της Μεσογείου. Η Ποσειδωνία αναπτύσσεται μόνο σε καθαρά και διαυγή νερά και κατά συνέπεια αποτελεί δείκτη υγείας του θαλάσσιου οικοσυστήματος, ενώ τα πυκνά φυλλώματά της συνιστούν ιδανικό βιότοπο για εκατοντάδες είδη και παίζουν σημαντικό ρόλο και για την ίδια την οικολογία των θαλασσών. Επίσης, τα λιβάδια της σταθεροποιούν με τις ρίζες τους το υπόστρωμα του βυθού, παράγουν μεγάλες ποσότητες οργανικής ύλης, αποδεσμεύουν οξυγόνο στο νερό και προστατεύουν τις παραλίες από τη διάβρωση που προκαλούν τα κύματα.  Στην πραγματικότητα δεν είναι φύκος αλλά αγγειόσπερμο φυτό, το οποίο, πριν από εκατομμύρια χρόνια ζούσε στην ξηρά, κοντά στη θάλασσα, και σιγά σιγά κατάφερε να προσαρμοστεί μέσα στο νερό, διατηρώντας τα χαρακτηριστικά των χερσαίων συγγενών του.Ο καρπός της επιπλέει και είναι γνωστός στους ψαράδες ως “η ελιά της θάλασσας”.

Για τον Τομέα Περιηγήσεων, Γιώργος Ταχμαζίδης, Δημοσιογράφος

Γράψε απάντηση

Γράψε ο σχολιό σου
Γράψε το όνομά σου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.