Στα βορειοδυτικά της πόλης των Σερρών ξεδιπλώνεται η ομορφιά της λίμνης Κερκίνης. Ένας ξεχωριστός υδροβιότοπος, που δημιουργήθηκε χάρη στην ανθρώπινη παρέμβαση, όταν κατασκευάστηκε το πρώτο φράγμα στα νερά του ποταμού Στρυμόνα το 1932. Αν και τεχνητή λίμνη, η Κερκίνη δεν υστερεί σε τίποτε από κάποια φυσική, αντιθέτως έχει ανακυρηχθεί εθνικό πάρκο και ένας από τους δέκα υγρότοπους διεθνούς σημασίας της χώρας μας σύμφωνα με τη σύμβαση Ramsar. Το παραποτάμιο δάσος, τα σπάνια φυτά, η μεγάλη ποικιλία ψαριών, τα εκατοντάδες πουλιά και τα κοπάδια με τα βουβάλια που κολυμπούν και λιάζονται στις όχθες της λίμνης, μαζί με τις βουνοκορφές του όρους Μπέλες και της οροσειράς των Κρουσσίων, δημιουργούν αυτό το μοναδικό οικοσύστημα.

1

Το εθνικό πάρκο της λίμνης Κερκίνης αποτελεί θεσμό από το 2006, με σκοπό την προστασία της περιοχής ως εθνικής φυσικής κληρονομιάς. Το πάρκο ανήκει στο δίκτυο Natura 2000 και έχουν καταγραφεί πάνω από 1000 είδη φυτών ορισμένα από τα οποία είναι ενδημικά ή και σπάνια στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια. Στις ελώδεις περιοχές κυριαρχούν τα νούφαρα, οι ίριδες, το μυριόφυλλο ενώ γύρω από τη λίμνη αναπτύσσονται είδη όπως άγριες τριανταφυλλιές και ορχιδέες, κρόκοι και πολλά άλλα. Κατά μήκος της κοίτης του ποταμού Στρυμόνα και γύρω από τη λίμνη μπορούμε να δούμε πανύψηλα πλατάνια, λεύκες, ιτιές και στα πιο ψηλά σημεία στις βουνοκορφές επικρατεί η οξιά πλάι σε δάση με έλατα, καστανιές και μαύρη πεύκη.

2

Αυτό όμως που τραβάει περισσότερο την προσοχή των επισκεπτών είναι η παρατήρηση των πουλιών. Εδώ θα συναντήσουμε περισσότερα από 300 είδη πτηνών, σπάνια και προστατευόμενα, κάποια από τα οποία ζουν  και αναπαράγονται στη λίμνη, άλλα ξεχειμωνιάζουν και άλλα την χρησιμοποιούν ως σταθμό ξεκούρασης στα μακριά μεταναστευτικά τους ταξίδια. Μπορούμε να δούμε τους πανέμορφους ερωδιούς, ροδοπελεκάνους, φλαμίνγκο, πελαργούς, κορμοράνους και πολλών ειδών πάπιες.

3

Από τα ψάρια της λίμνης επικρατούν το γριβάδι και η πέστροφα, ενώ σπανίζουν πλέον οι μεγάλοι σε μέγεθος γουλιανοί.

Επίσης, στον υγρότοπο της Κερκίνης συναντάμε τον μεγαλύτερο πληθυσμό βουβαλιών της χώρας. Εκτρέφονται κυρίως για το κρέας τους αλλά και για το γάλα τους.

4

Πηγές: www.travelbook.gr

Για τον Τομέα Βιοτόπων ΕΟΕ, Γιώργος Ταχμαζίδης

Γράψε απάντηση

Γράψε ο σχολιό σου
Γράψε το όνομά σου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.